Gör jämställdhet till en valfråga!


“Jämställdhet handlar om halva folkets frihet
och hela folkets anständighet”
Mona Sahlin (sommartal vid Dieselverkstaden i Sickla 2009)
-
BACKLASH. Det finns en dag om året då media fylls med reportage om jämställdhet. Det finns en dag om året då jag får inbjudningar från partier och organisationer. Digra program fyllda med seminarier, föreläsningar och manifestationer om och för jämställdhet. Det finns en dag på året som FN har utsett till internationella kvinnodagen. Den dagen är i dag.
-
Resten av året är det ganska tunnsått med reportage och utspel om jämställdhet. Fast inte det här året. Det här året är det valår och borgarna har insett att just jämställdhet är deras akilleshäl.
-
Mandatperioden för regeringen Reinfeldt lider mot sitt slut och fram tills januari i år har den Moderatstyrda regeringen varit väldigt tyst i frågan om jämställdhet. Med en jämställdhetsminister som inte ens vill kalla sig feminist, hade jag inte heller väntat mig något annat från regeringen Reinfeldt.
-
För att vinna ett val, krävs att många väljare röstar på just ditt parti. Hälften av Sveriges befolkning är kvinnor. Det betyder inte att kvinnor är en enhetlig grupp, men vi vet är att kvinnor i högre utsträckning än män röstar på vänstern. Det har också propagandaminister Per Schlingmann insett.
-
Schlingmann vill naturligtvis att dessa kvinnor ska rösta borgerligt. Därför fick vi se det första utspelet från Schlingmann i januari i år. Några dagar senare publicerade SvD en debattartikel, skriven av Per Schlingmann och Hillevi Engström. En artikel som handlade mer om skattesänkningar än om jämställdhet. Jag kallade då Moderaternas jämställdhetsutspel för falsk marknadsföring och det är ett uttalande jag håller fast vid.
-
I Aftonbladet igår kom såväl de Rödgröna som alliansen till tals i varsin debattartikel om jämställdhet. Alliansen förespråkade som vanligt skattesänkningar och "tar strid mot skattehöjningar för Sveriges kvinnor”.
-
Är då regeringen Reinfeldts skattesänkarpolitik jämställdhetspolitik? Svaret är nej. Männen har gynnats på bekostnad av kvinnorna. 60 procent av regeringens skattesänkningar på närmare 100 miljarder kronor har gått till de 10 procent rikaste i vårt land (av vilka en absolut majoritet är män). Det är vidare nedrustningen av socialförsäkringarna som betalar borgarnas skattesänkningar. Lägg till en urholkad ekonomi för resten av den offentliga välfärden, vårdnadsbidraget, en misslyckad jobbpolitik, motståndet mot rätt till heltid (deltid en möjlighet) och motståndet till en individualiserad föräldraförsäkring. De facto är den politik som alliansen driver en kvinnofälla. Det är då rakt ingen jämställdhetspolitik som regeringen Reinfeldt förespråkar, utan snarare manspolitik. Under den Moderatstyrda regeringens mandatperiod har vi sett en backlash för jämställdheten.
-
Vi Rödgröna vinner dock inga val genom att visa på våra motståndares misslyckanden. Vi måste visa vilket samhälle vi vill ha. Vad har vi för visioner? Vilka förslag för jämställdhet har vi?
I gårdagens Aftonbladet skriver De Rödgröna att de vill bilda en jämställd och feministisk regering:
-
Jämställdhet är en frihetsfråga. Vi rödgröna har en vision om ett Sverige där alla kvinnor och män har samma rätt till arbete och ekonomiskt oberoende, samma möjligheter att kombinera arbete, fritid och familj. Och alla, oavsett kön, ska ha absolut rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Varje människa ska vara fri att göra sina ­egna val utan att styras av begränsande, könsbundna normer – inte på arbetsmarknaden, och inte i livet i övrigt. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma sina liv.
-
Igår var jag även på ABF och lyssnade på Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly. De var rörande överens i utformning av de Rödgrönas jämställdhetspolitik. Några besked de gav var:

- Tredelad föräldraförsäkring (där det framtida målet är en individualiserad föräldraförsäkring)
- Heltid en rättighet, deltid en möjlighet
- Utökad rätt till barnomsorg, till att gälla dygnet runt
- Ändring av sexualbrottslagen
- Mer jämlik representation i bolagsstyrelser

Jag vill därför att vi gör jämställdhet till en valfråga. En politik för jämställdhet och stjärnfamiljer känns mer relevant i ett modernt samhälle än skattesänkarpolitik och vårdnadsbidrag. Vi kvinnor vill helt enkelt inte ha borgarnas enkelbiljett tillbaka till 1950-talet. Det är dags för en rödgrön regering!
-
Jag har i och med detta inlägg tagit över stafettpinnen från Ilona Szatmari Waldau (V) och Anders Wallner (MP) och räcker med varm hand över stafettpinnen till Trollhare. Läs mer om bloggstafetten här.
-
Läs även Mona Sahlins artiklar För svenska kvinnor är moderatregeringen främsta hindret mot jämställdhet och Därför har vi så starkt stöd bland kvinnor.
Tidigare inlägg om jämställdhet: Ingår vårdnadsbidrag i Moderaternas arbetslinje?, 51 år kvar till jämställt uttag av föräldraförsäkringen, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt (del II), Anna Dahlberg: Alliansens akilleshäl, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt, Därför vinner de Rödgröna valet, Låt oss tala om vårdnadsbidraget, Göran Hägglund har utsett sig själv till hela svenska folkets talesman, "Jämställdhet handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet", Moderaternas falska marknadsföring, Dagens citat, Det handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet, Vart vi Socialdemokrater vill nå, vilka våra drömmar är, vilket Sverige vi vill bygga, Därför är vi kvinnor Vänster
Tidigare inlägg om vårdnadsbidraget:Kontantstøtte versus vårdnadsbidrag, Göran Hägglund är besviken, Vårdnadsbidraget hör inte hemma i ett modernt samhälle, Vårdnadsbidraget som ingen vill ha (förutom kristdemokraterna), Vårdnadsbidrag under sommaren, Föräldrar i Stockholm dissar vårdnadsbidraget, Vårdnadsbidraget skapar hemmafruar, S-kvinnors manifestation Sista dagen i ett vårdnadsbidragsfritt Sverige (efterspel)

Inga kommentarer: