Var fjärde ensamstående mamma är fattig

Mer än var fjärde ensamstående mamma lever i så kallad relativ fattigdom. Det visar en undersökning från riksdagens utredningstjänst som Rapport tagit del av. Rapport frågade även
socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson om neddragningarna i a-kassa och sjukförsäkring drabbat dessa ensamstående mammor i högre utsträckning. Husmark Pehrsson svarar: Är man sjuk och inte får hjälp i tid, som det har varit tidigare, så förstår jag att det drabbar kvinnor och det drabbar ensamstående. Det är därför vi istället ser till att personer ska få hjälp i tid och komma över till arbetsförmedlingen, för att detta inte ska ske. De ska alltså parkeras på Arbetsförmedlingen? Kan inte regeringen Reinfeldt läsa boken Jämlikhetsanden?


6 kommentarer:

Anonym sa...

Start en insamling till utlandet vetja.Det brukar ju uppenbart hjälpa i alla ämnen !?.

Pelle

Jonny sa...

När jag kollade tabellen såg jag att 2006 var det 339 000 kvinnor under normen och nu 2010 452 000 .

Båda siffrorna är ju väldigt illa, den ena från sosse regimens dagar, den andra från alliansregimens dagar ...

Att notera är ju att 2006 var fortfarande ekonomin glödhet och det rådde högkonjunktur.

2010 råder det extrem lågkonjunktur i världen som vi sakta börjar ta oss upp ur.

Reflektioner ?

Jonny sa...

Ser att siffrorna för 2008-2010 bygger på "2007 års undersökning..."

Dvs den tar inte hänsyn till de jobbskatteavdrag som genomförts och höjningen av grundavdraget.

Båda dessa reformer förbättrar ju situationen för låginkomsttagare.

Reflektioner över det ?

Alexandra Einerstam sa...

Reflektionen är att regeringen Reinfeldt fortfarande bör läsa boken Jämlikhetsanden.

Jonny sa...

Varför inte, men det verkar som om Mona Sahlin också bör läsa den då...

Mamma sa...

Förstår inte att det är så synd om ensamstående mammor. Hallå, är det inte en grupp som hela tiden glöms bord? Gruppen som har delad vårdnad om sina barn. I den gruppen finns precis samma mammor som i ensam-gruppen. De har samma, eller brist på, inkomst, hyra och andra utgifter. Skillnaden är att de inte får några bidrag.

De måste ha varit fattiga i 2 år innan de har möjlighet till ett halft underhållbidrag. Att ha 1 barn på heltid leder till bostadsbidrag om inkomsten är låg. Har man 2 barn på halvtid och med samma låga inkomst och utgifter så får man inget bostadsbidrag.

Låt säga att en mamma har sina 2 barn heltid och en annan mamma har dem halvtid. De har samma inkomst och samma utgifter men den ena får även några tusen varje månad i bidrag...vem är det då synd om?

Ta och kolla på denna grupp någon gång för de är många. Visst, de kan kanske arbeta extra när de inte har barnen om de har ett sådant arbete, om de ens har ett arbete. Det finns tusentals av dessa föräldrar som är sjukskrivna, arbetslösa eller funktionshindrade.