Negative campaigning på nätet?

För ett tag sedan skrev SvD att valrörelsens övertramp kommer att ske på nätet. Igår handlade ett inslag i Aktuellt om detta (se ovan). De intervjuade i inslaget, var överlag överens om att det kommer att bli en smutsig valrörelse. På grund av de sociala medierna en smutsigare valrörelse än vad vi hitintills har skådat. Endast Martin Gelin, ansvarig för sociala medier/de Rödgröna, ställde sig positiv till de sociala medierna.

Wikipedia skriver följande om negative campaigning:

Negative campaigning är den amerikanska termen för en aggressiv valkampanjteknik som går ut på att smutskasta motståndare och skapa tvivel om deras kompetens eller personliga egenskaper, såsom hederlighet, oberoende, etc. "Negative Campaigning" torde vara lockande för många när de politiska tongångarna blir för höga. På längre sikt torde "Negative Campaigning" skada hela det politiska arbetet och bidra till politikerförakt. Det kan ses som ett argumentationsfel, då det inte rör sakfrågan.

Jag är övertygad om att negative campaigning skadar det politiska arbetet. Jag ägnar mig hellre åt politik än åt smutskastning, vilket jag har skrivit om tidigare (se nedan). Dock kanske våra politiska motståndare (och vice versa) upplever att några nätaktivister ägnar sig åt negative campaigning.

Som en del av oppositionen är det nämligen Socialdemokraternas uppgift att kritisera samt analysera regeringens agerande. Därtill ligger det också i det politiska arbetet att komma med egna visioner och förslag. Det är framför allt kritiken av regeringen Reinfeldts förda politik, som kan upplevas som negative campaigning av våra meningsmotståndare.

Nu är valrörelsen i full gång och jag vill att vi respekterar varandra. Jag vill inte att det blir en smutsig valrörelse. Vi må vara i krig med varandra, men vi kan och ska spela ett rent spel. Må bästa politik vinna.

Per Ankersjö , Björn Mellstrand och Peter Andersson har skrivit på samma tema.

Tidigare inlägg: SvD: Valrörelsens övertramp kommer att ske på nätet, Det finns motståndare och det finns motståndare, En schysst valrörelse.

Inga kommentarer: