Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ

Jag och min fru Åsa när en dröm om ett eget bibliotek. Ni vet ett sådant bibliotek man ser i engelska kostymfilmer: bokhyllor som sträcker sig från golv till tak (med stege), sköna läsfåtöljer, en öppen spis, gröna lampor (vad heter de på svenska?), en kupa konjak...

I och med att vi flyttade till en trea i Farsta i mitten av januari, så har vårt hem fyllts med bokhyllor och böcker. Böcker som länge legat nedpackade i sina lådor.

I hallen har vi nu tre röda bokhyllor, där vi har skönlitteratur. I köket har vi en rumsavdelare med kokböcker. I vardagsrummet finns ytterligare tre hyllor och där finns övervägande arkeologi, historia, litteraturhistoria, konsthistoria, idéhistoria och arkitektur. I arbetsrummet finns två hyllor med övervägande arbetarlitteratur, politik, hbt, genus, feminism och litteratur om facket (LAS, arbetsmiljölagen et cetera).

Frågor vi har ställt är: ska man följa bibliotekets indexering? Ska författarna vara i bokstavsordning? Var placerar man böcker som passar i såväl vardagsrummets som arbetsrummets hyllor?
Nu vill min hustru ha bokhyllor även i sovrummet... Jag som gillar att sovrummet bara har en byrå, en säng, två nattduksbord och en tavla.

Inga kommentarer: