Who wants to be a chicken?Varning! Se inte trailern om du vill fortsätta äta kyckling.

Fördomsprofilen för en flata är bland annat att hon är vegetarian eller vegan, har katt och dricker hellre (ört)te än kaffe. När jag äter kött i något sammanhang, får jag ofta frågan "Men är inte du vegetarian?!" Nej, jag är inte vegetarian eller vegan. Jag älskar kött. Jag är en karnivor som älskar entrecote, gås, kyckling, anka, bacon, korv, isterband, köttbullar, oxrullader... men jag och Åsa äter sällan detta. Om sanningen ska fram så äter Åsa mer sällan kött än jag och hon äter inte kyckling, vilket jag tyvärr gör ibland.

I inlägget Vad är det som bekymrar Sara Wehn? skrev jag:

Jag har råkat se en trailer för filmen Vårt dagliga bröd och kommer nu att ha svårt att äta ägg och kyckling på ett tag. Jag misstänker starkt att om jag såg hela filmen skulle jag bli vegan på "heltid". Dylika filmer och böcker har alltid den effekten på mig. När jag läste Fast food nation, kunde jag inte äta hamburgare på ett bra tag. När det gick över såg jag filmen Super size me. Återigen kunde jag inte äta hamburgare. När jag väl hämtat mig från filmen, så kommer naturligtvis filmatiseringen av Fast food nation.

Det är trailern ovan som jag tänker på, när jag läser SR/Ekots granskning av kycklingkött. Granskningen visar att kycklingkött är betydligt sämre för klimatet än vad som påstås av Sveriges kycklingproducenter.

Svenska lantmännen, som bland annat äger Kronfågel, har nyligen gjort en stor reklamkampanj om att kycklingen är klimatsmart. Vad kampanjen inte berättar är att kycklinguppfödningen bidrar till skogsskövlingen. Regnskog huggs ner för att få fram soja till kycklingarnas foder.

Kommer ni ihåg nedanstående reklamkampanj? Det är fredag idag. Kyckling, någon?

Tidigare inlägg: En köttfri dag i veckan, Quorn är min räddning!, Hermans - en liten oas

1 kommentar:

Mårten, @lantmannen sa...

Hej
Här kan man läsa mer om vårt arbete med just soja, www.lantmannen..com/soja och Lantmännen har även velat göra ett klargörande när det gäller klimatdeklarationerna som vi arbetar med för bland annat kyckling, det finns här, http://korta.nu/b03b

Mvh