Alla människors lika värde och lika rätt

Det är med bestörtning vi läser Norrtelje tidning den 9 mars. Att människor i Norrtälje kommun känner sig tvingade att flytta på grund av sin sexuella läggning är fullständigt oacceptabelt. För oss inom arbetarrörelsen är människors frihet och lika rätt grundläggande. Demokrati, solidaritet och mänskliga rättigheter är värderingar vi aldrig kommer att göra avkall på.Därför är det självklart för oss att ta avstånd från alla yttringar av diskriminering,fördomsfullhet och trakasserier mot människor på grund av deras kön, härkomst eller sexuella läggning. I Norrtälje kommun ska alla känna sig välkomna, alla ska ha rätt att forma sina liv i trygghet utifrån sina egna drömmar. Norrtälje ska vara möjligheternas kommun. Vi hoppas att fler stämmer in i vår protest,tillsammans kan vi stå upp för alla människors lika värde!

Ulrika Falk, ABF
Olle Jansson, Socialdemokraterna
Catarina
Wahlgren, Vänsterpartiet
Ragnar Bergsten,Kristna Socialdemokrater
Kerstin Sjölund, LO-sektionen i Norrtälje


Idag publicerade den samlade arbetarrörelsen i Norrtälje ovanstående ställningstagande i Norrtelje tidning. Vad som föranlett detta ställningstagande är en artikel som publicerades i samma tidning 9/3. Ulrika Falk skriver på sin blogg:

Artikeln om ett homosexuellt par på Gräddö som känner sig tvungna att flytta på
grund av att de inte känner sig välkomna i området är ett sådant exempel. Trakasserierna de fått utstå från grannarna är ofattbara, hur är en människa funtad som lägger en död grävling i någon annans brevlåda? Att grannar inte alltid är goda grannar har vi fått se exempel på i TV3:s Grannfejden, så en del kanske inte höjer på ögonbrynen längre. Jag reagerar dock extra starkt på att grannarna har synpunkter på detta pars sexualitet. Homofober är bland det ynkligaste som finns. Hur kan man vara rädd för kärlek? Hur kan man se ned på andras kärlek?


Det får mig att tänka på när jag var liten och bodde i en liten inavlad by mot gränsen till Dalarna (jag kallar byn för Sveriges svar på Twin Peaks). När min tyska mormor kom på besök, så kastade våra grannar sten på henne. Det var bara ett exempel på trakasserier som vår familj utsattes för. Homofober, xenofober... kalla dem vad fan ni vill. Jag blir i varje fall fly förbannad när jag läser vad människor gör av rädsla (?) för det som är "annorlunda".

Alla människors lika värde och lika rätt... om ändock fler kunde leva efter denna ledstjärna, skulle Sverige (och övriga länder) bli betydligt trevligare att leva i.

Relaterat: Konsten att dissekera en homofobisk insändare

2 kommentarer:

Ulrika Falk sa...

Tack för att du skriver så bra Alexandra!

Norrtälje har sina positiva sidor, men det ska erkännas att situationen för Hbt-personer inte är något att vara stolt över. Vårt lilla inlägg är en första markering, nu följer en lång kamp för förändring där jag tänker bidra med det jag kan.

Har lovat mig själv att vara modigare med att visa min personlighet, att driva situationen i partiet, föreläsningar i ABF, och om vi vinner valet tänker jag att vi startar ett projekt inom gymnasieskolan. Förändringen börjar NU.

Alexandra Einerstam sa...

Ulrika, om du behöver draghjälp, så är det bara att bjuda in mig, så visar jag homofoberna att en flata inte är farlig (bara ibland ;)