Önskas: en valrörelse som handlar om politik och inte person

Om valrörelsen utvecklas till en match mellan Reinfeldt och Sahlin är utgången given, skriver DN i en artikel om DN/Synovates mätning av förtroendet för partiledarna.
Rubriken på artikeln är Reinfeldts valarbetare (underförstått att Mona Sahlin är Reinfeldts bästa valarbetare).

Det ligger naturligtvis i DN:s och regeringen Reinfeldts intresse att valet 2010 ska handla om person och inte politik. Alliansen har fatalt misslyckats med sin jobbpolitik och försöker nu få valet att handla om person och inte politik.

Den rödgröna oppositionen kommer dock att fortsätta tala politik. Vi kommer att fortsätta tala om jobben, som vi anser är den största och viktigaste frågan i valet 2010.

Bloggarna.se, Kulturbloggen, Peter Andersson, Peter Högberg , Martin Moberg, Annarkia och Röda Berget har också skrivit om artikeln. Även Tokmoderaten har skrivit på ämnet.

6 kommentarer:

Johan Ulvenlöv sa...

dags att pusha denna igen: http://evarundkvist.blogspot.com/2009/03/bloggare-for-mona.html

Anonym sa...

Jaa, du...
Du vet inte vad du närmar dig nu.
Givetvis har du rätt när du önskar att slippa diskutera person. Det vill alla som tycker vi hamnat snett i den svenska eller internationella politiken.
Ska vi komma ifrån detta systemfel så måste partisystemet göras om från ett ryggdunkande, självgott kompisgäng, till organisationer med riktig medlemsdemokrati.
Där finns det tyvärr bara ett alternativ i höstens val, Aktivdemokrati.
Ta och läs på lite om vad demokrati handlar om egentligen!
Jag tror många sossar skulle gilla att slippa koka kaffe i decennier på något partikansli, och istället kunna börja driva sina hjärtefrågor direkt i partiet, med samma mandat som alla andra- utan att behöva tänka på karriär och framtida inkomster...

Anonym sa...

Varför skulle vi inte kunna prata person, när det faktiskt är relevant för den politik som förs?

Homosexuella fick ju till exempel vänta många, många år på att få gifta oss därför att ni i S valde Göran Persson till att leda partiet. Säga vad man vill om honom, men hbt-vänlig kan man inte beskylla honom för att vara.

Så att "bara prata politik" låter konstigt tycker jag, det är ju personer som leder politiken och inte abstrakta begrepp.

Anonym sa...

Anonym..
Du fick aldrig lära dig i skolan att all makt utgår från folket?
Dagens etablerade partier går runt den lilla detaljen genom att låta sig väljas in med obegränsat mandat att göra som man vill i 4 år, mer eller mindre.
Det är inget abstrakt i att jobba med sakpolitik, tvärtom ser jag inte varför jag ska tvingas göra en psykoanalys av de etablerade partiernas elittoppar, för att kunna göra ett rationellt val i riksdagsvalen.
Bättre är givetvis att jag bestämmer över mitt mandat själv.
Man kan ju ta fel på person också... Har ju hänt förr i historien om man säger så...

Alexandra Einerstam sa...

Mona Sahlin är vår partiledare, men partiet består av många. Jag är en av dem. Men ryggdunkande, falansossar med mera, vill jag också komma ifrån.

Det mitt inlägg handlade om är att Moderaterna har slutat prata politik och pratar nu bara om Fredrik Reinfeldt. Varför vill de inte prata om jobben?

Alexandra Einerstam sa...

Det må vara så att Göran Persson inte var hbt-vänlig. Dock förhåller det sig inte så att det var på grund av honom som S inte lyckades genomföra en könsneutral äktenskapslag.