Pension är uppskjuten lön (Del II)


Pension och lön ska beskattas lika. Det är ett gemensamt beslut från de Rödgröna. Statsminister Fredrik Reinfeldt anser dock att skatteklyftan är berättigad. Det ger jobb och det som ger jobb förstärker pensionssystemet, har han sagt till SvD.

I morse fortsatte Reinfeldt att försvara klyftorna mellan löntagare och pensionärer i en debatt i SVT med Mona Sahlin. Sahlin sade då:

Sverige är det enda landet där pensionärer betalar mer i skatt. Det är en konstig prioritering när man har jobbat hela livet och går ner i inkomst att man dessutom betala mer i skatt, sa hon.

Eva Buskas inlägg om debatten mellan Sahlin och Reinfeldt i morse har rubriken SM i skattesänkningar? Ja, man kan onekligen undra när Reinfeldt ställer frågan: Vilka är trovärdigast som skattesänkare, jag eller Mona Sahlin?

Nej, jag tvivlar inte för ett ögonblick att Moderaterna är skattesänkarpartiet nummero uno, men betänk att de sänker skatterna på bekostnad av vår generella välfärd. Vad vi hitintills har sett från regeringen Reinfeldt är en omvänd Robin Hoodpolitik.

Det låter som om valrörelsen ska bli ett SM i skattesänkningar, men jag tänker inte delta, sade Sahlin.

Alliansens utspel i helgen var väntat. Många av de 1,6 miljoner röstberättigade pensionärer har varit starkt krititiska till att den Moderatstyrda regeringen har sänkt deras pensioner. Pensionärerna har straffbeskattas av regeringen för att de inte orkar arbeta längre. Arbetslinjen. Deltar du inte, skall du straffas.

Och visst kan såväl de Rödgrönas löfte som alliansens löfte till pensionärerna uppfattas som valfläsk, men varför kommer alliansens utspel först nu, när nästan en hel mandatperiod har gått?

För mig är inte valet 2010 ett SM i skattesänkningar. Valet 2010 handlar ytterst om vilket samhälle vi vill ha och vilken människosyn politiken ska utgå ifrån för den regering som ska leda vårt land in i framtiden.

Tidigare inlägg: Pension är uppskjuten lön, De viktigaste frågorna inför höstens val, SD:s valfläsk, Gästblogg: Johan Westerholm om Pensionerna, Slut på kattmat? Dags för valfläsk
Alliansfritt Sverige, Peter Andersson , Martin Moberg och Ett hjärta rött har också skrivit om pensioner.
Socialdemokraternas kampanjsida för pensioner.

Inga kommentarer: