Die Verwandlung

Debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt (Kvällsöppet igår) började bra. Jag twittrade under hela debatten och i en tweet, i början på debatten, skrev jag:

Måste dock säga en positiv sak om Reinfeldt - att han idag har tonat ner på sin Göran Persson-image - men debatten är inte över än. #val2010

Jag gillade att Sahlin och Reinfeldt skämtade en och annan gång under debatten. Debattklimatet har förändrats sedan Mona Sahlin blev partiledare för Socialdemokraterna. Något som också Reinfeldt anser.

Efter debatten träffade partiledarna journalister. En journalist började med att ställa en fråga till Reinfeldt. Förvandlingen var total. Den var skrämmande. Det var som Dr. Jekyll och Mr. Hyde.

Reinfeldt började med Göran Perssons karaktäristiska suck. Den behärskar nu Reinfeldt till fullo och sedan fortsatte det. Intonation, rytm och dynamik - Perssons prosodi är numer Reinfeldts.

Franz Kafkas kortroman Förvandlingen handlar om Gregor Samsa, som en morgon vaknar och upptäcker att han har förvandlats till en jättelik insekt (Ungeziefer). I likhet med Samsa, vaknade statsminister Fredrik Reinfeldt en morgon och insåg att han har förvandlats till Göran Persson, eller var det ett medvetet val? Har Reinfeldt övat på Perssons prosodi?

I en ledarartikel i Dagens Arena (090925) med rubriken Makten och arrogansen, skriver Nisha Besara:

Det gick fortare än någon kunde ana för Fredrik Reinfeldt att förvandlas till Göran Persson. Andningspauserna. Landsfadersansatsen. Och arrogansen. Arrogansen framför allt. Medan Göran Persson gärna ägnade sig åt att desavouera en del av sina ministrar, gör Fredrik Reinfeldt det samma med en del av sina regeringspartier.

Socialdemokraterna förlorade valet 2006. Det sägs att en bidragande orsak var att många människor var trötta på Göran Persson. De valde bort Göran Persson till förmån för Fredrik Reinfeldt. Nu är metamorfosen är total. Fredrik Reinfeldt är Göran Persson.

Så talar arrogansen, som inte är intresserad av samtal med väljarna. Förhoppningsvis inser en majoritet av dem det om ett år, är slutklämmen på Besaras ledare.

Väljare ogillar arrogans. Därför är det dags för en rödgrön regering med Mona Sahlin som statsminister.

Andra som skriver om debatten är Peter Högberg, Röda Berget, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Sydsvenskan

P.S. När finansborgarrådet Sten Nordin tillträdde sin post, frågade en kvällstidning människor på stan om de visste vem han var. Då svarade några "Göran Perssons lillebror".

Inga kommentarer: