Socialdemokraternas satsningar på sommarjobb

Klockan 10 idag är det pressfika på Café Panorama. Där ska Mona Sahlin och ett 10-tal S-märkta kommunalråd presentera satsningar på sommarjobb för ungdomar.

Även Mona Sahlins debattartikel i SvD handlar om satsningar på sommarjobb för ungdomar. Socialdemokratiskt styrda kommuner och landsting ska prioritera sommarjobb (vilket redan beslutades under Socialdemokraternas Jobbkongress). Förebilden är Nynäshamnsmodellen, som nu kommer att lanserar i andra S-märkta kommuner och landsting.

I artikeln skriver Sahlin även om den skenande ungdomsarbetslösheten:

Jobbpolitiken är regeringens stora misslyckande, en slutsats som delas av en tydlig majoritet av svenska folket. På uppdrag av Socialdemokraterna ställde Novus opinion frågan till 1000 svenskar om vad de anser om regeringens insatser för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Endast en av fyra, 25 procent, ansåg att regeringen har gjort ett bra jobb och hela 46 procent ansåg att de hade gjort ett mycket dåligt eller dåligt jobb.

Ännu en undersökning som visar att Moderaterna har tappat jobbfrågan helt. Är det därför Fredrik Reinfeldt inte upprepar det han sade i 2006 års valrörelse - Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb? Är det därför den Moderatstyrda regeringen försöker göra jobben till en icke-fråga? Är det på grund av alliansens misslyckade jobbpolitik, som regeringen Reinfeldt vill att valet 2010 ska handla om person och inte politik? För den rödgröna oppositionen kommer jobben att vara den största och viktigaste frågan i valet 2010. Vi kommer att fortsätta tala politik, även om högerregeringen vill att det ska handla om person. Vi föreslår också därför:

• 100 000 nya jobb och utbildningsplatser varav 26 000 utbildningsplatser riktade direkt till unga.
• Införandet av en ”första dagen garanti” mot ungdomsarbetslöshet. Unga arbetslösa ska direkt få en insats som leder vidare.
• Investeringar i lärlingsplatser och traineeplatser i välfärden.
• Borttagande av arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom och införa ett första-jobbetavdrag för dem som anställer långtids­arbetslösa ungdomar.


Valet 2010 handlar ytterst om vilket samhälle vi ska ha och vilken människosyn politiken ska utgå ifrån för den regering som ska leda vårt land in i framtiden. Vill vi se fler jobb med Socialdemokraterna, eller fortsatt ökade klyftor med Moderaterna?
-

2 kommentarer:

Anonym sa...

Populism i sann S-anda!

För oss äldre som blivit frikastade ut i A-kassans och AF's godtycklighet är det inte lättare att hitta något nytt jobb trots att det återstår för många år till pension.
Att dessutom facket är villiga till kohandel om LAS då företag vill bli av med en äldre som anses obekväm gör inte saken bättre!

Alexandra Einerstam sa...

Facket kämpar visst. Ett bra exempel är de sex trotjänare vid Umeå Postterminal som tack vare fackets kamp, fick vara kvar:
vid Umeå Postterminal

Du kan kalla det våra förslag på satsningar för "populism", men när vi förverkligar vår politik, däribland dessa satsningar - är det fortfarande populism i dina ögon?