Varför är det viktigt att just du är medlem i facket?

Som löntagare och medlem i en facklig organisation har du tre viktiga utbyten att värdera medlemskapet emot; gentemot fackföreningen, gentemot arbetsgivaren och gentemot samhället. Kunskapen om och förståelsen av dessa tre är grunden för det solidariska medlemskapet.

Gentemot fackföreningen
Som medlem i en fackförening betalar du en medlemsavgift varje månad. I utbyte får du förmåner som hjälp vid tvister med din arbetsgivare, konfliktersättning vid strejk, försäkringsskydd, medlemstidning samt en demokratisk möjlighet att vara med och påverka organisationens beslut. Dessutom förbättrar många fackförbund utbytet med att erbjuda även hemförsäkring och andra tilläggsförsäkringar samt rabatter på varor och semesteranläggningar. Det ligger dock en fara i att endast se till detta utbyte vid en värdering av medlemskapet. Du som medlem är ingen kund och facket ingen förmedlare av tjänster. Vårt gemensamma uppdrag är större än så, och det är i utbytet gentemot arbetsgivaren och samhället i stort som du gör din stora vinst.

Gentemot arbetsgivaren
Din kostnad gentemot din arbetsgivare är arbetet som du säljer. I gengäld får du lön och andra anställningsförmåner. Fackföreningen är säljarnas, d.v.s. arbetstagarnas, kartell för att försöka bestämma priset på det vi säljer, d.v.s. arbetet. I Sverige ligger organisationsgraden på knappt 80 %, jämfört med cirka 15% i USA. På arbetsplatser i USA där arbetstagarna är organiserade i facket är lönenivåerna cirka 20 % högre än på arbetsplatser med oorganiserade arbetstagare. En genomsnittlig brevbärarlön i Sverige ligger idag på cirka 20 000 kr/månad. Om vi överför exemplet från USA till svenska brevbärare så ligger medlemskapets värde här (20 000 x 0.20 = 4000) i cirka 4000 kronor per månad. Genom att vi brevbärare har en så pass hög organisationsgrad så ligger vår genomsnittslön på 20 000 istället för 16 000. Förutom lön så kan facket med en hög organisationsgrad även förhandla fram andra förmåner för arbetstagarna.

Gentemot samhället
Som medborgare i samhället betalar du skatt, i gengäld åtnjuter du vissa tjänster och försäkringar som staten, landstingen och kommunerna tillhandahåller. Skattesystemet och den generella välfärden innehåller två typer av omfördelning, över livet och mellan olika grupper i samhället. Under vissa perioder av livet är du mer beroende av andra och saknar egen inkomst. När du är barn, ung, gammal, sjuk och arbetslös. Andra perioder har du möjlighet att själv vara med och arbeta och bidra. Skattesystemet och den generella välfärden hjälper således oss medborgare att klara dessa olika perioder. Barn och unga ”lånar” pengar till dagis och skola av de som betalar skatt just då, och betalar sedan tillbaka med sina egna framtida skatteinbetalningar.
Omfördelningen mellan grupper är av två slag. Skatten betalas i procent av inkomst, därmed betalar alla medborgare den skattefinansierade delen av exempelvis ett läkarbesök i proportion till sin inkomst. Behovet av stöd och hjälp från andra är olika för olika grupper. Risken för att bli sjuk, få skador, bli arbetslös o.s.v. är ojämnt fördelad i befolkningen. Arbeten med låg lön innebär ofta högre risker, följaktligen lönar det sig mest för lågavlönade att ha en generell välfärd. Värdet av den generella välfärden för dig som enskild medlem i facket är några, ibland många, tusen kronor i månaden jämfört med om dessa tjänster skulle betalas av var och en vid behov ur den egna plånboken. Därför ligger det i medlemmarnas intresse att försvara och utveckla en skattefinansierad generell välfärd.

Det verkliga värdet av medlemskapet anser jag dock inte ligga i kronor och ören, utan det handlar snarare om vad det är för samhälle vi vill leva i. Vill vi ha ett samhälle där själv är bäste dräng och med ledordet ”sköt dig själv och skit i andra” eller ska vi hjälpas åt och vara solidariska med varandra? Som jag skrev ovan är det lättare att få upp lönerna om vi är många som ställer oss bakom kraven. En skattefinansierad välfärd omfördelar resurserna, av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Förenade vi stå, söndrade vi falla!
ÅSA EINERSTAM


Nu är vi två som bloggar på HBT-sossen

1968 höll Olof Palme sitt första tal i Almedalen. 2009 är det första året jag gästar Almedalen i egenskap av Sosse. Jag har varit där tidigare, fast då som arkeolog under Medeltidsveckan. Jag och min fru åker i morgon och kommer att vara där i tre dagar.
-
Jag har länge grubblat på hur jag ska förnya den här bloggen. En förnyelse är att vi numer är två som bloggar på HBT-sossen. Jag har nämligen bjudit in Åsa till bloggen. Vi brukar skämta och säga att hon är facket och jag är politiken. Jag bloggar ju sällan om fackliga spörsmål och därför tror jag att Åsa, med sin fackliga bakgrund, kan balansera den här bloggen med lite fackligt stuff.
-
Jag och Åsa kommer naturligtvis att blogga från Almedalen. Vi kommer inte att blogga om dylika nyheter.

Snö, sand och vatten

Idag är sista chansen att se fotoutställningen Snö/SandGalleri KG52. Jag tänkte gå och se utställningen innan jag åker till Långholmen och badar.
-
På Stan har skrivit om fotoutställningen.

Åldersfördelningen på Stockholm AK:s ombud till partikongressen


Josefin Deiving har utifrån Wikipedia och val.se tagit reda på åldern på de ombud vi skickar till partikongressen. Här kommer de:
-
Orback: 50 år
Leijon: 70 år
Palm: 36 år
Pekul: 42 år
Kettner: 48 år
Britton: 71 år
Theorin: 77 år
Larsson: 49 år
Carlberg: 66 år
Tham: 70 år
Burell: 34 år
Lindberg: 35 år
Brandt Ygeman 38 år
Rudin: 43 år
Vestlund: 49 år
Borsdotter: 63 år
Persson: 61 år
Carbell: 71 år
Frans: 45 år
Mackegård: 72 år
-
Deiving frågar: Varför är detta illa?För att vi kommer aldrig att vinna Stockholm om det fortsätter så här och det här är varför
-
Ovanstående är efterspelet på mitt inlägg Inga överraskningar. Bara trist och tråkigt . Jag har fått många kommentarer och Eva-Lena Jansson skriver:
-
Så du menar att medlemmarnas val av ombud är felaktigt för att företrädarna är 1. gamla, 2. kända, 3. unga hindras att göra karriär? Även om jag förstår din frustration kring ombudsvalet så tycker jag det är viktigt att visa respekt för medlemmarnas val. När det gäller val av ombud till partikongress så finns det flera distrikt som har en oskriven regel att inga riksdagsledamöter kandiderar. Detta för att fler medlemmar utan heltidsuppdrag ska ha möjlighet att bli ombud. För det stämmer att medlemmarna ofta väljer personer som redan har förtroende i partiet. Och visst är det viktigt med förnyelse i partiet & ett bra mottagande av nya medlemmar. Men det jag hoppas ska gälla alla oavsett ålder. Sen undrar jag verkligen om du på fullaste allvar menar att de personer som är yngre/invandrarbakgrund/hbt-person och har uppdrag bara är alibin? Det är en väldigt grov generalisering av många personer. Påminner ganska mycket om den som varit kring varvade listor.
-
Eva-Lena - jag respekterar medlemmarnas val. Det gör jag, men läs vad Catti Ullström svarar dig:
-
Eva - Lena:
1: Ja
2: Ja
3: Nej, men allt ert tjat om att ni vill fånga ungdomsgenerationen ter sig rätt tomt när vi aldrig ges utrymme att påverka. Tro mig, vi gick inte med för att få käka partiprogram som en äldre generation bestämmer över, utan för att påverka både socialdemokratin och samhället.Och angående att "respektera väljarnas val" så kanske vi ska fråga oss varför vara 28% röstade.I andra val ser vi lågt valdelatagande som en demokratisk brist, men jag tolkar dig som att du inte tycker att samma sak gäller i socialdemokratiska valsammanhang?Sthlm AK skickade inte ens med någon presentation av personerna på listan (vilket tex Malmö ak gör) så man fick dessutom rösta i blondo. För just det, jag har ingen aning om vem de flesta på listorna är.//Cattis om är väldigt ung och arg idag
-
Jag vill bara säga till Catti - du är så jla bra!
-
Till alla unga tjejer och killar - hoppa inte av Sossarna! Vi må vara arga, besvikna och bittra - men endast vi kan förändra!
-
Ja, just ja. En rättelse är på sin plats. Linnea skriver:
-
Ja, det är verkligen trist att det blir såhär. En liten rättning kan vara på sin plats: Olle Burell toppar ungdomslistan - han är 2 år yngre än Veronica. Efter det Teres Lindberg, sen Veronica. Men det spelar mindre roll i sammanhanget. Någonstans blir det bisarrt att de som är etablerade i 35-årsåldern fortfarande får vara de unga, samtidigt som det är 20-åringar som faktiskt vill vara med och påverka (vilket jag inte tror handlar om att göra karriär, utan om att vilja förändra världen men det är ju en annan diskussion). Vad gäller Eva-Lenas inlägg så kan jag hålla med om att man ska respektera medlemmarnas röst. Däremot kan man aktivt anstränga sig för att påpeka att det är viktigt med bred representation, exvis genom att göra bra kandidatpresentationer, uttryckligen be om att kryssa med en god representation etc.Sen vore det faktiskt trevligt om en del som varit på varenda kongress sedan hedenhös insåg att de faktiskt inte ska kandidera utan lämna plats.. Nåväl, det är bara att konstatera att vi inte kommer vara sysslolösa i föryngringskampen.Vad gäller valdeltagandet får det nog tas med en nypoa salt eftersom valet var tvunget att göras om - troligen tappades en hel del röster där.

Inga överraskningar. Bara trist och tråkigt

(Klicka på bilden så blir den större)
-
Några nya, unga, revolutionerande namn finns inte bland de 20 ombud som Stockholms AK skickar till partikongressen i höst. Medlemmarna i Stockholms AK går efter kända namn. Det är därför vi ser Jens Orback ("han med hästen"), Anna-Greta Leijon ("det gamla statsrådet"), Veronica Palm (Stockholms AK:s ordförande som faktiskt är yngst i sammanhanget *kors i taket*) och Nalin Pekgul ("proffstyckaren i media" tillika Kvinnoförbundets ordförande) i toppen. Maj Britt Theorin (nummer sju på listan) gör sin 14:e (!) kongress i och med denna partikongress.
-
För oss unga känns detta trist och tråkigt. Vi har företrädare vi inte kan identifiera oss med. Någon på Stockholms AK sade, när jag påpekade åldern på ombuden, att det är bara så. Ålderstrukturen i partiet ser ut så. Ja, tacka fn för det. Vem vill gå med i ett parti som domineras av gubbar och gummor, där de som får uppdrag och hamnar på listor är 50 plus (ja, sedan finns det en och annan ung, en och annan hbt-kandidat och en och annan invandrare, men de är snarare alibin och undantag), där folk sitter på sin plats i riksdagen eller landstinget i minst 30 år? Lockar det en ung tjej eller kille att gå med i SAP, en ung tjej eller kille som har politiska ambitioner, som vill göra karriär, när det ser ut på detta viset?
-
Det är inte realistiskt att vi rekryterar nya medlemmar, sade en äldre S-kvinna. What?! Ska ni sitta i era föreningar och i era styrelser och nominera varandra tills ni dör? Har en förening något existensberättigande utan medlemmar? Utan medlemmar dör vi ut. När ska ni inse det? När ska vissa inse att de är has beens, att de inte kommer längre än att vara ledamot i en föreningsstyrelse (vilket inte heller är fy skam)? Varför motarbeta de som fortfarande har möjligheten? Släpp fram de unga i partiet!
-
Nu har jag träffat så många unga, företrädelsevis tjejer, som är besvikna (och i vissa fall bittra) på SAP. Ska vi verkligen förlora dessa unga personer? Personer som i bästa fall fortsätter med politik, fast i ett annat parti ,och i värsta fall slutar med politik för alltid? Vi som parti har inte råd med denna förlust!

Om vi ska vinna val, om vi ska förbli det största partiet, om vi ska rekrytera medlemmar, om vi ska vara bäst, måste vi kasta ut den unkna partikulturen med badvattnet och tänka om, tänka nytt, tänka stort, tänka rätt, tänka långsiktigt.
-
Tidigare inlägg:
"Fortsätter utvecklingen finns inte det här partiet om tio-femton år"
Åldersstrukturen inom SAP
En "valanalys" jag kan skriva under på
La onda verde*
En väckarklocka?
Personval fullt ut?

Stort grattis till Marita Ulvskog – vald till vice ordförande för PES-gruppen

Genom Andreas Sjölander får jag veta att Marita Ulvskog blivit vald till vice ordförande för PES-gruppen. Grattis Marita Ulvskog!
-
PSE, PES? Nej, ett nytt namn är valt - Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament.
-
Aftonbladet

La onda verde*

Som Sosse avundas jag den gröna vågen över Europa. I huvudstäder som till exempel Berlin och Stockholm valde medborgarna de Gröna framför Socialdemokraterna. Die Grünen fick 23,6 procent i Berlin och är därmed det andra största partiet. Samma starka utveckling spår jag för Miljöpartiet i Stockholm.
-
I EP-valet fick MP 13, 6 procent i Stockholms län (S fick 16,7 procent) och ser man bara till Stockholm är MP större än vad S är (16,7 v. 15,1). Miljöpartiet har DET som vi saknar, men vad är "det"?
-
Är det walk over som gäller för Socialdemokraterna i Stockholm i valet 2010?
-
Eftersom vi nu samarbetar med Miljöpartiet, skall vi sluta konkurrera om samma väljare i innerstaden och istället fokusera på våra kärnväljare och på de som inte går och röstar (och som vi vet "tillhör" oss, bara de går till valurnan)? Ska vi äntligen få se ett mobiliseringsval 2010?
-
... Eller ska vi vässa vår politik? Ska vi byta företrädare? Ska vi byta ut hjärnorna bakom varje affisch, varje ord (investera, agera et cetera) och varje valplan? Ska vi lära oss att retorik faktiskt fungerar (titta bara på Schlingmann & Co. De lyckades sälja samma gamla, blå Moderater i en ny förpackning)?
-
Ska vi Socialdemokrater i Stockholm återigen göra ett katastrofval i Stockholm (och kanske ytterligare ett och ytterligare ett...) innan vi inser att vår politik eller våra företrädare eller vad det än må vara inte lockar storstadsbor? Finns det någon Sosse i Stockholm som sitter inne med lösningen? Finns det någon Sosse som har framgångsreceptet?
-


* Italienska - den gröna vågen
-
Några inlägg på samma tema:
En "valanalys" jag kan skriva under på
Personval fullt ut?
Partipolitisk terapi
En väckarklocka?

Alla ska betala den gemensamma välfärden

Idag på DN Debatt skriver Socialdemokraten Per Borg att välfärden måste finansieras med ökade privata inslag. Nej, skriker jag rätt ut. Genom att höja skatterna och låta alla bidra till den generella välfärden har vi råd med välfärden. Har vi egentligen råd att låta bli?
-
Den omvända Robin Hoodpolitik som den Moderatstyrda regeringen har ägnat sig åt och kommer att fortsätta ägna sig åt, gynnar de som redan har. Ta från de fattiga och ge till de rika. Den politik vi har sett från Högerregeringen handlar om ideologi.
-
Utförsäljningshysterin (de säljer ut det som är vårt!) som denna regering har ägnat sig åt, är också blott och bart ideologi. Hur misslyckad utförsäljningen än är (eller kommer att visa sig att vara), så handlar det om marknaden och inte om människan. Vårdtvång Stockholm, utförsäljningen av allmännyttan, överexploateringen av friskolor (där våra skattepengar inte går tillbaka till skolorna utan istället till riskkapitalbolag)... Klassklyftorna ökar hela tiden i samhället.
-
Vi är på väg mot ett samhälle med Herrskap & Tjänstefolk. Det är precis det som den Moderatstyrda regeringen vill. Herrskapet behöver inte vara, som förr, de absolut mest välbärgade/rika/överklassen. År 2009 kan det lika gärna vara den övre medelklassen. Men du som befinner dig i den övre medelklassen -varför röstar du på borgarna? Det är lätt hänt att du blir sjuk eller arbetslös och då kanske du befinner du dig i en helt annan situation.
-
Därför ska vi alla betala den gemensamma välfärden. Därför måste vi höja skatterna och hur utslitet ordet SOLIDARITET än är, så handlar det just om solidaritet.
-

Ljudskatter på nätet


Genom Kristoffer Ejnermarks blogg hittade jag denna ljudskatt på nätet som Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek tillhandahåller. På hemsidan kan man också ladda ner både det ena och det andra, till exempel Socialdemokratins program 1897 till 1990. Jag läser också på Arbark om ett mycket spännande twittrande.

Utan snus försmäkta vi på denna ö

Jag har slutat snusa. I två veckor har jag varit snusfri. Abstinensen vägrar dock släppa sitt järngrepp om mig. Händerna skakar, jag är konstant trött, grinig och gnällig. Jag är yr. Jag är "inte riktigt med". Jag tänker på snus hela tiden. Världen ter sig mycket tråkigare utan snus, men jag måste klara detta! Jag vill inte längre vara slav under denna dyra last.

Kanske världens roligaste ledare?

Har ni läst Aftonbladets ledare idag? Gör det! Jag har skrattat så att tårarna rann.

Heteronormen slår till igen

En kompis berättade följande för mig (klicka på bilden så blir den större). Roligt men tragiskt!

Mona Sahlin sommartalar vid Dieselverkstaden 15 augusti


När ska EU ta i med hårdhandskarna när det gäller medlemslandet Litauen?

För ett tag sedan skrev jag ett brev till utrikesminister Carl Bildt. Jag har ännu inte fått något svar från honom eller någon av hans tjänstemän på UD. Vår utrikesminister Bildt är passiv. EU säger heller ingenting trots att hbt-personers fri- och rättigheter hotas. Medlemslandet Litauen, röstade igår igenom en lag med stor majoritet "som förbjuder främjande av homosexualitet".
-
Hbt-personers fri och rättigheter ÄR mänskliga rättigheter! Sverige tar snart över som ordförandeland för EU. Jag säger bara AGERA!
-
DN, SvD
Bild: Metro (klicka på den så blir den större).

Rigatone med vit bolognese

(Klicka på bilden så blir den större och ni kan läsa receptet)
-
Ni som känner mig och/eller läser min blogg, vet att jag älskar att laga mat och baka. Jag älskar även böcker. Efter att ha läst Naomi Kleins bok Chockdoktrinen och Anita Kratz bok Ensamvargen, bestämde jag mig för att läsa något mer "lättsmält". Jag var ute efter en deckare, men Pocketshop låter sin personal rekommendera böcker och jag föll för den här boken som enligt rekommendationen "alla som älskar mat kommer även att älska denna bok".
-
Boken tillhör genren Chick lit och handlar om en matskribent som träffar en författare som inte är lika intresserad av mat som hon. Hon försöker "lära honom" älska mat och sluta dricka latte efter maten. Det slutar med att de gifter sig. Storyn i sig är inte revolutionerande, men jag gillar att det finns matrecept i boken. Det är alltså en kombinerad skönlitterär bok och kokbok.
-
Ovanstående recept funderar jag på att göra ikväll. Någon som har ätit vit bolognese tidigare?

Stolt över Svensk Bevakningstjänst AB

SBT:s ledningsgrupp har beslutat att företagets medarbetare får delta i uniform/tjänstekläder i Prideparaden i år för att visa att företaget tar ställning mot diskriminering och att SBT stöder våra medarbetare inom HBT-gruppen. Det gör mig stolt att ett företag inom bevakningsbranschen tydligt tar ställning mot diskriminering av hbt-personer. Nu är vi dock inte först. Förra året var Securitas med i såväl Pridepark som Prideparad.
-
Det är synd att jag inte kan klona mig. Jag går nämligen (som vanligt) med HBT-socialdemokrater. I år kanske jag går i en rödgrön klunga?

Fisk i mikrovågsugn är en styggelse!

Det finns kollegor som har matlådor med sig, där fisk är en av huvudingredienserna. De värmer glatt upp fisken i mikrovågsugnen och slafsar därefter i sig den. Har de varken lukt- eller smaksinne?!
När man värmer upp fisk i mikrovågsugn så stinker det. Det stinker värre än kattmat och inte ens min katt skulle äta den uppvärmda fisken. Det stinker länge. Fisk i mikrovågsugn är en styggelse. Fisk ska ätas samma dag som den tillreds och inte värmas upp dagen efter, speciellt inte i en mikrovågsugn.
Egentligen kan man bara använda mikrovågsugnen till två saker: värma kanelbullar och Ahlgrens bilar (några sekunder och de blir supergoda).

HBT-sossen i Almedalen

Nu har jag bestämt mig. Jag åker till Almedalen detta år. Jag tar med mig hustrun. Vi kommer inte vara där hela veckan. Jag tar med mig datorn, så ett och annat inlägg lär nog dyka upp här på bloggen. Höjdpunkten tror jag kommer att vara Mona Sahlin och Marit Bergman.
-
Officiell hemsida för Almedalsveckan
Kommer Almedalsbloggen att återuppstå här?

Vad vilja Åsa Tortensson?


Ovanstående Youtubeklipp kommer från filmen Das Leben der Anderen. En film som handlar om det förskräckliga övervakningssamhället i diktaturen DDR. Nu för tiden behöver inte agenter smita in i din lägenhet för att övervaka dig. Nu går det att övervaka dig via nätet. Övervakningssamhället vi har i Sverige kommer snart (eller har redan?) att överträffa det som fanns i DDR.
-
Centern har varit ett parti som värnat om integritet, frihet och öppenhet, men den besvikelse jag kände när Centerpartisterna rösta ja till FRA-lagen (läs mitt inlägg Das Leben der Centerpartei), gör att jag för all framtid tar allt som sägs och skrivs av Centerpartister med en nypa (läs säck) salt. Det gör jag även nu, när jag läser infrastrukturminister Åsa Torstensson artikel Därför vill jag utreda hur ett fritt internet ska garanteras. Torstensson skriver att hon vill ha öppenhet på internet och därför ger hon Post- och telestyrelsen i uppdrag att utreda "öppenhetsfrågan". Vilket luddigt uppdrag. Vad går det ut på? DN tycker också att det är luddigt.
-
Utredningen känns som ett spel för gallerierna. Förut var riksdagspartierna livrädda för att Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen och närmade sig därför SD i vissa frågor. Nu verkar partierna livrädda för att det istället är Piratpartiet som har störst chans att komma in i riksdagen och försöker därför halvhjärtat anpassa eller låtsas förändra sin politik efter PP:s.
-
Annie Johansson, Peter Andersson

I morse träffade jag Björne

Tidigare i mitt arbete som vakt har jag bland annat mött draken i Bolibompa. I morse, när jag gick upplåsningsrond, träffade jag Björne (från Björnes magasin). Som ni ser kröner redan en midsommarkrans hans huvud.

Partipolitisk terapi

Precis som Peter Andersson (som döpt sitt inlägg till Dags för familjeterapi mellan S och stockholmsväljarna?) vill jag varmt rekommendera Maryam Yazdanfars krönika i Aktuellt i Politiken. Krönikan finns även återgiven på Yazdanfars blogg. Krönikan är briljant! Yazdanfar skriver det som många (företrädelsevis) unga tjejer och killar känner för Socialdemokratin idag.
-
Foto: Socialdemokraterna

Män jägare, kvinnor samlare, flator vegetarianer

Ovanstående pressmeddelande från IKEA hittade jag ute på nätet. Det fick mig osökt att tänka på maträtter för män. Vad tänker du på för maträtter? Kvinnor = sallad, soppa? Män = biff med pommes frites, helstekt vildsvin?
-
Det finns en och annan i min bekantskapskrets som tror att jag är vegetarian. Jag tror det är för att jag är flata. Jag skrev tidigare:
-
I boken Stjärnor utan svindel, står Kaja i köket och lagar linsgryta som en bekräftelse på att alla flator är veggo och har katt. Det kanske är en fördom som jag har, men jag tror att flator i högre utsträckning än andra är vegetarianer/veganer.
-
Det finns inga maträtter som är för kvinnor, män eller flator. Jag förundras därför över rubriken på IKEA:s pressmeddelande. Det skrevs ju för bara två år sedan. Kan pressmeddelandet ses som ett uttryck för IKEA:s syn på jämställdhet? Den luktar väldigt mycket KD. Kan någon skicka några exemplar av Nina Björks bok Under det rosa täcket till IKEA:s pressavdelning?

Nu har SAP chansen!

Jag läser att fler poliser ska sättas in mot fildelare. Minst 15 poliser ska jaga dessa vedervärdiga, äckliga, kriminella, farliga fildelarna i Sverige. För er som inte förstår er på ironi, så var det där med "vedervärdiga...." ironi. Tänk om 15 poliser sattes in för att jaga människor som ägnar sig åt trafficing, barnpornografi och misshandel?
-
Vilka är det som sitter i regeringen nu igen? Vilka är det som tänker kriminalisera en hel ungdomsgeneration? Moderaterna, Mauderaterna, Björklundarna och Kådisarna.
-
Nu har Socialdemokraterna chansen! Mona Sahlin & Co. borde genast kontakta Sossar mot Storebror. Tillsammans kan vi utforma en bra och trovärdig integritetspolitik (men det går inte om det är gamla uvar i partitoppen som ska försöka sig på att göra det).
-
Vi Sossar har en kass historia vad gäller övervakning, integritet et cetera, men nu kan vi visa alla tvivlare att även vi kan förändra vår politik, så att den är i fas med den verklighet vi lever i.

Få börsbolag vill svara Maud Olofsson och Nyamko Sabuni

I mars gick Maud Olofsson och Nyamko Sabuni ut på DN Debatt och sade att de ville ha in uppgifter från alla börsbolag om varför könsfördelningen i styrelserna ser ut som den gör. Kvotering ville de däremot inte befatta sig med.
-
I mitt inlägg Skamlista - ett steg mot mer jämställda styrelser? skrev jag:
Visst låter det bra? Allmänheten kommer att få ta del av dessa uppgifter och börsbolagen får en blåslampa i baken.
-
Idag skriver DN att inte ens 20 procent av börsbolagen har svarat Olofsson och Sabuni. För få, säger Olofsson till DN. Om Olofsson och Sabuni verkligen vill ha jämställda styrelser måste jag meddela damerna att den enda vägen nog är kvotering... Och snälla, kom inte dragandes med att kompetens, meriter och erfarenhet får stryka på foten, om man kvoterar in kvinnor. För er som inte vet det, så är det år 2009.

Proggens affischer

I helgen var jag och Åsa på Nordiska museet och såg utställningen Proggens affischer. På hemsidan läste jag att i samband med utställningen har sex stycken reproduktioner tryckts upp, men det var bara (i mitt tycke) tråkiga affischer. Varför reproducerade de inte den underbara affischen Halva himlen är vår?
-
Jag har en längre tid varit ute efter affischen (och t-shirten) Kärlek makt och systerskap. Många vänner vill också ha affischen eller t-shirten. Den är omåttligt populär, men på Stockholms Stadsmuseum är den slutsåld. De har meddelat mig att de inte tänker trycka upp nya. Galningar! Här har de alltså en produkt som folk vill köpa och vad gör de? Ingenting. Tryck upp nya affischer och nya tröjor och de kommer att gå åt som smör i solsken.
-
Här ser ni ett litet urval av de affischer som Nordiska museet ställer ut. Jag gjorde bildspelet innan jag upptäckte att det faktiskt finns en interaktiv utställning här. Ett proggens affischmuseum på internet skriver också DN om.
-

"Fortsätter utvecklingen finns inte det här partiet om tio-femton år"

Jag har citerat Mona Sahlin i rubriken till detta inlägg. Sahlin har även sagt Bara det att jag själv tillhör de yngre i partiet säger en del. Sahlin är 50+. Alla partier utom två har sina starkaste fästen bland väljare över 65. Gissa vilka? Miljöpartiet och Piratpartiet. Sossarna måste således lära sig av Miljöpartiet. Nu kanske någon anser att Sossarna också har att lära av Piratpartiet, men Miljöpartiets integritetspolitik är faktiskt bättre än Piratpartiets.
-
I mitt inlägg Åldersstrukturen inom SAP frågade jag hur vi ska gå till väga för att rekrytera yngre till vårt parti? Nu vill jag fråga hur vi ska gå till väga för att få yngre att rösta på Sossarna.
-
Unga kvinnor (och i viss mån unga män) blir motarbetade inom partiet, av äldre män och äldre kvinnor. Visst finns de med i styrelser, i arbetsgrupper och på listor, men då som ersättare eller på ej valbar plats. Ibland händer det att de får "ärorika" uppdrag. Det får mig att tänka på unga kvinnor som alibin, så som invandrarna är i vårt parti.
-
Detta meddelande fick jag av en tjej, född 1986, på Facebook (en tjej som "aldrig tänker bli Sosse" och som jag tror röstade på MP eller F! i detta val):
-
apropå evin så läste jag city idag och då var det en artikel om att invandrare är underrepresenterade som kandidater och att dom bara får vara med för att ragga "förortsröster" för att dom egentligen inte räknas som "riktiga politiker. typ." I artikeln omnämndes evin 3 gånger. 2 ggr som evin cetan och en gång som evan. Det tyckte jag var ganska kul! (och jävligt deprimerande för att man vill skjuta nån!)
-
I artikeln säger Ibrahim Baylan, partisekreterare, att det är hård konkurrens inom politiken och att invandrarkandidater hittills inte är så kända och etablerade.
-
Kända? Etablerade? Hur ska de kunna bli det om de inte släpps fram och om inte partiet stöttar dem? Hur tror ni att Ibrahim Baylan har lyckats i vårt parti?
-
Miljöpartiet lyssnar, vågar, utmanar, har visioner, har en politik som attraherar unga. Miljöpartiet har en trovärdighet som SAP i nuläget saknar. Zaida Catalán var deras tredjenamnet på valsedeln. Först på åttonde plats på vår valsedel kom Ardalan Shekarabi. Min kandidat, Evin Cetin, var näst sist på valsedeln. Hon fick inget stöd från Kvinnoförbundet. Kvinnoförbundet drev fem kandidater. Dessa fem satt alla i förbundsstyrelsen. Borde inte Kvinnoförbundet ha stöttat och drivit alla S-kvinnor på listan?
-
Jag har varken läst Snart går vi utan er eller Den grå vågen, men jag förstår varför sådana böcker dyker upp. Det finns många som är besvikna och det är många unga inom partiet som tänker "Snart går jag över till Miljöpartiet" (eller ännu värre lämnar politiken helt och hållet). Detta får inte hända!
-
Rebella, Sossar mot Storebror, HBT-sossarna - om partiet hade lyssnat och tagit till sig av våra förslag och våra "berättelser" - då hade valresultatet sett annorlunda ut.
-
I still have hope... men med tanke på de 20 ombud som Stockholms arbetarekommun kommer att skicka till partikongressen, så minskar hoppet för varje dag. Ja, alla medlemmar får rösta på 20 kandidater och många av kandidaterna är unga kvinnor, HBT-sossar med mera. Men handen på hjärtat - vi vet redan vilka 20 ombud som kommer att åka till kongressen.
-
Om det blir ytterligare fyra år med Reinfeldt & Co. så beror det inte på att Moderaterna är "bra", utan för att vi Socialdemokrater är "dåliga".
-
---------
Rättelse:
Zaida Catalán var på femte plats, men kryssades till tredje plats.

Fagottini med kantarellsås

Ingredienser (för två personer)

Ett paket Fagottini (se ovan)
2 skivor bacon (kan uteslutas för vegetarisk variant)
2 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Kantareller efter behag. Vi använde två påsar från frysen men det går säkert bra med 1-2 burkar med kantareller eller i nödfall skogschampinjoner, champinjoner eller någon annan svamp
3 dl grädde
1/2 svampbuljongtärning
Parmesanost, en näve
Färsk timjan, färsk persilja och eventuellt färsk basilika
Havssalt och peppar
Smör och olivolja

Så här gör du:

Ta fram en stor stekpanna. Lägg i en stor klick smör och häll även i olivolja. Fräs kantarellerna, så att vattnet försvinner. Häll ner hackad schalottenlök (och bacon) och rör runt. Rör sedan ner hackad vitlök. Rör runt. Tillsätt därefter 1/2 svampbuljongtärning och hackad timjan, persilja (och eventuellt basilika). Häll i grädden. Låt koka ihop.

Under tiden, koka upp pastavatten. Pastan ska koka max 3-4 minuter. Häll av vattnet och lägg "fagottinisarna" i stekpannan med såsen. Tillsätt havssalt, mal ner svartpeppar och riven parmesan. Rör om, så att all pasta får "gotta in sig" i såsen. Färdigt!
-
Ett glas Amarone därtill och den du bjuder på middag kommer att tro att du är en mästerkock!

En "valanalys" jag kan skriva under på

Jag missade tyvärr Rebellas möte i tisdags, då de diskuterade Europaparlamentsvalet och varför det hade gått så dåligt för Socialdemokraterna i Stockholm. Till min glädje har Johanna Garefelt lagt ut en sammanfattning av mötet på Rebellabloggen. Här kommer ett långt utdrag från Rebellas inlägg:

Det vi i Rebella kom fram till är att partiet saknar både långsiktiga visioner (som sträcker sig över mer än en mandatperiod) och kortsiktiga politiska åtgärder får att arbeta i visionens riktning. Vi saknar en maktanalys från partiledningens sida – var är klass, kön och etnicitet? ”Orättvisor är inte lösningen.” Nej, vem skulle påstå detta? Moderaterna? Sådana typer av valaffischer är onyanserade och fördummar valmanskåren och vinner definitivt inga röster.Vad vill vi med välfärden? Tycker vi om det som sker runt om i landet och allra tydligast i Stockholm, med ökande privatiseringar inom både skola, vård och omsorg? Vad vill vi ha den offentliga sektorn till? Hur ska klyftorna mellan fattiga och rika minska? Hur jobbar vi för att förbättra miljön och klimatet?

Ett annat problem vi diskuterade var frågan om vem som egentligen är partiet? Får man inte uttala sig som ”Socialdemokrat” som gräsrot, utan att först kontakta med partiledning eller riksdagsrepresentanter så är vi ingen folkrörelse längre. Sociala medier handlar inte om att man från centralt håll ska skriva vad alla bloggare ska tagga denna vecka för att vinna media. Varje medlems livssituation och politiska vision, det som utgör grunden till vi engagerar oss politiskt, är inget en PR-byrå kan skapa skicka ut via massmejl. Det handlar om tillit till medlemmar, till sympatisörer som kanske inte ens betalar medlemsavgift men ändå känner sig som Socialdemokrater. Vi måste själva få uttrycka våra tankar och åsikter om valet, om partiet, om politik, om sin livssituation och vad som kan göras politiskt för att göra samhället mer rättvist och jämlikt.

Det är genom personligt engagemang, glöd, ilska och visioner vi vinner val. Om politiken - och med därmed också budskapet - innehåller detta blir det lätt att motivera både sig själv och andra varför det är viktigt att gå och rösta så att Socialdemokraterna vinner valet.
-
Jag tycker att Rebellorna är något på spåret och jag hoppas att Stockholms arbetarekommun, S-kvinnor i Stockholm och varför inte SAP centralt, tar tillvara på de tankar, funderingar och förslag som dessa unga kvinnor har.
-----
Fredrik Jansson har också bloggat om valet, här och här.
Niklas Nordström skriver att Sossarnas politik inte är relevant för människor i medelklassen.
Anne-Marie Lindgrens analys om varför det gick som det gick i Stockholm, hittar du här.
Min valanalys låter nog vänta på sig... om det nu kommer någon överhuvudtaget. Jag har däremot kommenterat inlägget på Rebellas blogg.

Politikerbloggens "avslöjanden" är tråkiga

Politikerbloggen brukar fresta läsarna med ordet "AVSLÖJANDE". För ett tag sedan "avslöjade" Politikerbloggen att (S) krossar (M) i nätaktivism. Information som Johan Ulvenlöv redan publicerat på sin blogg. Är det då ett avslöjande? Nu har Politikerbloggen återigen kommit med ett "avslöjande": AVSLÖJANDE: Ny kris för socialdemokraterna efter valet.
-
Politikerbloggen och TV4Nyheterna skickade, igår vid lunchtid, ut fyra frågor till drygt 6 500 förtroendevalda Socialdemokrater i hela landet (hur valdes dessa ut?). Hur många svarade?
1 500 S-politiker. Utifrån 1 500 S-politikers svar kommer då statistiken från Politikerbloggen: 34 procent uppger att deras förtroende för Sahlin påverkats negativt av partiets resultat i valet. Statiskt trovärdigt? Nej! Ett avslöjande? Nej! Jag är fascinerad över att TV4 väljer att göra en sådan stor nyhet av detta "avslöjande".
-
På morgonen diskuterade Nalin Pekgul och Hans Dahlgren uenkäten. Föga förvånande ryckte Pekgul ut till Mona Sahlins försvar, men det som var anmärkningsvärt (och det som gjorde att programledarna inte riktigt hade kontroll över denna diskussion) var att Pekgul använde en av härskarteknikerna gentemot Dahlgren. Pekgul har fått svara (ett långt svar) på programledarnas första fråga och därefter får Dahlgren en fråga. Han hinner inte ens säga tre ord, förrän Pekgul avbryter honom och tar över. Programledarna försöker då ta kontroll över situtationen, varvid Pekgul säger till dem "ursäkta, men nu pratar faktiskt jag". Jag upplevde henne som mycket aggressiv och gapig. Ett kontraproduktivt framträdande av Pekgul.
-
Debatten mellan Pekgul och Dahlgren hoppas jag att ni, som inte såg den i morse, kan hitta på Nyhetskanalen. Klockan 19 och 22 ikväll kan vi få se mer inslag om detta på Tv4.
-
Jag var inte en av dem som fick svara på Politikerbloggens enkät, men däremot svarade Anders Löwdin på frågorna.

Personval fullt ut?

(Klicka på bilden så blir den större)
-
SvD skriver att personkryssen är väljarnas sätt att ge "partierna en näsknäpp". Alf Svensson (KD) och Anna Maria Corazza Bildt (M) är sådana personkryss. Mitt parti brukar stolt slå sig för bröstet och säga "vi går till val som parti och inte person" och kanske var det därför inte en endaste Socialdemokrat kryssades in till Europaparlamentet. Aftonbladet skriver:
-
Partierna har uppenbarligen ­dålig känsla för vad deras väljare vill. ­Interna maktspel får alltför ofta ­styra sammansättningen av kandidater i stället för politisk vilja och profil.
-
Ja, om det inte vore för interna maktspel (läs tidigare inlägg), så skulle vår valsedel till Europarlamentet sett annorlunda ut.
-
Jag kan ändock inte låta bli att titta på personkryssen på S-listan (klicka på ovanstående bild): Hillevi Larsson och Evin Cetin är populärare krysskandidater än Anna Hedh och Göran Färm (som på grund av 5%-regeln, kommer in till Europaparlamentet eftersom de är toppkandidater på den fastställda listan).
-
En bra väckarklocka
Personvalet är därför en bra väckar­klocka för partierna. Systemet med ett slags mix av person- och partival är dock otillfredsställande. Det skapar osäkerhet för både partimedlemmar och väljare om vad som gäller. Det är dags att låta EU-valen bli personval fullt ut. ­Slopa 5-procentspärren och låt regeln ”flest kryss vinner” gälla oavsett placering på listan. Då vet väljarna att de ­måste ­kryssa någon, även förstanamnet om den personen ska komma med.
-
Ett steg i rätt riktning för mitt parti, SAP, vore att införa provval som justeras efter ett antal variabler (kön, ålder, etnicitet, klass, sexuell läggning, funktionshinder et cetera).
-
Till syvende och sist läser jag på Folkpartiets hemsida att partiet tillsätter en valanalysgrupp och jag kan inte låta bli att citera SvD:s ledare:
-
Så har vi Folkpartiet och Marit Paulsen. Här träffade partiet i någon mening helt rätt. Paulsens dryga 50 procent av de folkpartistiska kryssen vittnar om hennes stora popularitet.
Det blir därför närmast komiskt när FP annonserar i ett pressmeddelande att de ska ställa till med valanalys för att ta reda på varför partiets EU-valrörelse blev så framgångsrik så att man ska kunna använda samma trick i valrörelsen 2010. Varför analysera det som siffrorna så tydligt skriker ut, kan man fråga sig. Svaret är förstås att man, som så ofta i politiken, vill klura ut ett alternativt svar. Gärna ett med lite mindre personfokus. Och helst ett som inte berättar att FP:s bästa röstmagnet snart kommer befinna sig i Bryssel och inte här.
-
Jag väntar spänt på att mitt parti, centralt och Stockholms arbetarekommun, snart levererar valanalyserna. Kritiska valanalyser, där inte partiet eller Stockholms AK skyller på någon eller något.
-

S-kvinnors valrörelse nu på YouTube

Gud finns (nog) inte

Humanisterna har dragit igång en affischkampanj som heter Gud finns nog inte. På kampanjsajten kan man göra ett webbtest och det gjorde jag naturligtvis. Resultatet kan du se ovan.
-
Stationsvakt har också gjort testet. Humanisterna har också en blogg och här kan ni läsa ett intressant inlägg om kampanjen.

Vårdslakt Stockholm (Del II)

Praktikertjänst AB har ett system där varje husläkare ses som en egen företagare. Ju fler patienter, ju färre provtagningar, billigare, billigare, billigare... desto högre lön. Kostnaden för provtagningar ligger på samma konto som läkaren tar ut sin lön från. Om du tar ut en kraftig lön och håller nere proverna, vem granskar då om du håller en god vårdkvalitet? säger en person som vill vara anonym till DN.
-
I samma tidning, läser jag att Flyktingmedicinskt centrum, förbjuds med omedelbar verkan att ge vård åt asylsökande. På en rad punkter har Flyktingmedicinskt centrum agerat felaktigt, vilket innebär att landstinget säger upp avtalet.
-
SVT, Johan Westerholm, Peter Andersson, Alliansfritt Sverige
---------------------
Tidigare blogginlägg:

Valrörelse


-
I natt har jag legat sömnlös och tänkt på valrörelse inför riksdagsvalet. Mina tankar är fokuserade på Stockholm och hur vi ska bli ett attraktivt parti i Stockholm. Jag har många förslag, men kommer någon att lyssna? Är det värt att jag sätter mig ner och skriver några sidor om hur jag tror att vi ska kunna vinna tillbaka väljare i Stockholm?
-
Fler har börjat göra valanalyser och har vidare mängder med förslag hur vi ska göra en ännu bättre valrörelse, än den vi just har avslutat. Anna Ardin har till exempel skrivit en bra valanalys och mejlat ut den på Rebellalistan. Ardin hade tänkt publicera den på sin blogg, men av olika anledningar gör hon det inte.
-
Kommunsekreterare, Tomas Rudin, anser att vi ska glädja oss åt att Socialdemokraterna som parti lyckats få 140.000 fler röster än i förra EU-valet och att valdeltagandet gått upp. Problemet är just att valdeltagandet har gått upp, vilket innebär att just där hamnar de 140.000 rösterna.
-
Nej, om Stockholms arbetarekommun har den inställningen, tror jag inte att de lyssnar på vare sig mig, Anna Ardin eller någon annan, ung S-kvinna. I och med den inställningen är "slaget" om Stockholm förlorat, såväl 2010 som 2014.
-
Om Socialdemokraterna skall vinna Slaget om Stockholm, måste Stockholms arbetarekommun börja lyssna på oss. Om vi ska vinna Stockholm, måste vi börja arbeta nu.
-
Rekommenderas varmt: Katrine Kielos ledare - Kom ut ur bunkern! och Kielos blogginlägg Sluta spela tennis med moderaterna!

Tuve Skånberg & Per Landgren


Alliansfritt Sverige och Antigayretorik har riktat ljuset mot Kristdemokraterna Tuve Skånberg och Per Landgren och i strålkastarens sken får vi se två homofober. Det är ingen vacker syn. Citaten nedan talar sitt tydliga språk.
-
Tuve Skånberg om homosexualitet: De är tecken på en kultur i nedgång, i dekadens och söndervittring, som antikens Rom eller Tredje Rikets orgier.
-
Per Landgren om homosexualitet:
Annars är det ingalunda historiskt sett ovanligt att av homosexualitet följer också pedofili och pederasti. Så var det i Grekland och Rom. Inte förvånande att det också är så i Västerlandet nu.
-
Jag undrar om homofobi är ett utslag av förtryckt homosexualitet? Under tiden jag funderar, sjunger jag med i Chumbawambas låt: Homophobia the worst disease. Love how you want to love and love who you please...

Timjanchoklad

Basilika, oregano, mejram, sommarkyndel... Jag älskar örter! Favoriten är timjan (thymus), som jag har i det mesta. Min fru tog med sig ovanstående choklad från Bryssel. Jag är dock tveksam till kombinationen choklad och timjan, men vem vet - det kan ju vara en smaksensation. Än så länge har jag inte vågat smaka på timjanchokladen.

En väckarklocka?

43,8 procent röstade i valet till Europaparlamentet, vilket är en ökning, men jag hade gärna sett samma siffror som i riksdagsvalet. Det är bara att inse att medborgarna är tämligen ointresserade att rösta i detta val.
-
Socialdemokraterna gick plus minus noll, vilket var en besvikelse för oss som har slitit i valrörelsen. Min gissning var 30-33 procent. Jag vill däremot gratulera Miljöpartiet till valframgången. Piratpartiet är värt sitt mandat, eftersom PP fick unga män att gå och rösta.
-
Ovanstående staplar visar valresultatet i Stockholm. Socialdemokraterna fick 16,7 procent. Det, om något, borde vara en väckarklocka för politiker, politiska tjänstemän, PR-konsulter med flera inom partiet. Det kanske är dags att se över organisationen? Det kanske är dags för vissa personer att lämna sina uppdrag?
-
Maryam Yazdanfar skriver på sin blogg:
-
Okej. Till pudelns kärna. Vi socialdemokrater har för jag vet inte hur många gånger i ordningen fått tydligt besked av Stockholmarna. De gillar inte oss. Bortsett från kommuner som Södertälje, Botkyrka, Nynäshamn och Sigtuna där progressiva och nytänkande ledare kunnat föra partiet till framgång har det, för att tala klarspråk, gång på gång gått åt skogen. Det fungerar inte. Om vi ska vara så här små i Sveriges befolkningstätaste region kommer vi inte vara ett statsbärande parti.
-
Stockholmarna gillar inte oss, så vad ska vi göra för att vinna dem?
-
SR, DN, Aftonbladet, Robert Nord, Peter Andersson
-------------------------------------
Uppdatering:
Karin Berg skriver på sin blogg:
-
Sen tycker inte jag att vi, socialdemokrater, ska fokusera på moderaternas bakslag. Vi ska fokusera på varför vi ligger dåligt till i storstäderna och varför ungdomar och barnfamiljer inte röstar på oss. Vi vinner inget riksdagsval på att glädjas åt moderaternas dåliga resultat. Vi ska jobba med vår politik istället.
-
Karin Berg har helt rätt. Vi Socialdemokrater ska inte fokusera på Moderaternas bakslag. Vi ska jobba med vår politik istället.

Demokratin växer sig starkare för varje röst

Väljarna i detta avlånga land är väldigt duktiga på att rösta i riksdagsvalet. I valet till Europaparlamentet gäller det motsatta.
-
Att förtidsrösta har aldrig varit så enkelt som i denna valrörelse. Det har funnits lokaler för förtidsröstning i bibliotek, på Centralstationen, stadsdelsförvaltningar, i matbutiken och i Kulturhuset.
-
Trots valaffischer, valpropaganda och valinformation i media, en rad artiklar och teveinslag om valet, valstugor, valarbetare som har ringt, sms:at och knackat dörr, kommer valdeltagandet i bästa fall bli strax över 40 procent.
-
Jag anser att det är varje medborgares plikt att nyttja sin rösträtt. I ett tidigare inlägg skrev jag att det inte var länge sedan som vi i Sverige inte hade allmän rösträtt. Det finns länder i vår värld som är diktaturer, länder som inte tillåter kvinnor att rösta och det finns länder där det fuskas med valet - skendemokratier. Jag blir med andra ord förbannad på de som väljer sofflocket istället för att masa sig iväg till vallokalen och rösta.
-
I en artikel i Länstidningen skriver min kandidat, Evin Cetin, om vikten av att gå och rösta. Cetin skriver bland annat:
-
Demokratin utgår från ditt och mitt samtycke. Och om vi inte deltar, om vi står bredvid, om vi inte vill eller orkar – då bestämmer någon annan, då blir besluten sämre, då urholkar vi förtroendet för varandra. [...] Det krävs att vi tar oss i kragen, lever upp till vårt ansvar, hjälper varandra. Tillsammans måste vi ­vidareutveckla rösträtten, ständig påminna varandra om demokratins förträfflighet och nödvändighet.
-
­Demokratin växer sig starkare för varje person som lägger sin röstsedel i valkuvertet.
-
Förenade vi stå, söndrade vi falla!
----------------------------------------
Andra som bloggar på samma tema:

Johan Westerholm - Om drömmen om livet
Calle Fridén - Vi har inte råd med blått i parlamentet
Johanna Graf - Fem skäl för att rösta
Peter Andersson - Gå och rösta! Socialdemokraterna är ett bra val. Kryssa Åsa!
Claes Krantz - Rösta för ett rödare Europa
Anna Wikström - Rösta idag för miljö, jobb och jämställdhet
Martin Moberg - Gå och rösta på söndag, rösta (S)!

På valdagen skall det råda valfrid

Det har funnits en tyst överenskommelse bland de stora, politiska partierna att på valdagen råder valfrid. Den tysta överenskommelsen bröt Moderaterna i förra årets valrörelse med sin 100-timmarskampanj. Det är därför trist att Socialdemokraterna känner sig nödgade att, i denna valrörelse, följa Moderaternas exempel i och med kampanjen Ända in i kaklet.
-
Jag tycker att det är respektlös gentemot väljarna att kampanja på valdagen utanför vallokaler. Jag tycker det är respektlöst att ringa väljare, knacka dörr med mera på valdagen. Valskjuts är en helt annan sak, för då har personen bett om skjuts till vallokalen.
-
Som enskild väljare, har du på valdagen (till 99,9 procent) redan bestämt dig för vad du ska rösta på. Du vill inte tränga dig förbi rödklädda, gulklädda politiker som viftar med sin valpropaganda i ansiktet på dig och ropar "rösta på oss" "rösta på mig".
-
Vi Socialdemokrater kunde ha föregått med gott exempel genom att i denna valrörelse och i framtida valrörelser respektera valfriden. Vi kunde ha gått ut i media och skrivit/sagt att vi, i motsats till Moderaterna, respekterar väljarna och låter dem därför vara på valdagen, men icke. PR-strategerna på Sveavägen 68 är livrädda och leker hellre Följa John med Moderaterna.
-
Jag kommer att respektera valfriden så till vida att jag bara kommer att blogga i morgon. Idag är med andra ord sista dagen i den valrörelse jag har deltagit i. Jag och min fru Åsa kommer att göra en alternativ kampanj och inte haka på ett av de 44 event som finns på Mitt S (fast vi är lite sugna på S-kampanjen som kommer att äga rum på Råsunda ikväll).
-
Vår alternativa kampanj går ut på att cykla runt i vårt närområde (Högdalen, Rågsved, Hagsätra och eventuellt också Hökarängen och Gubbängen) och kampanja för vår kandidat Evin Cetin. Vi kanske till och med slinker in på någon bar (läs sunkhak) och dricker en kall öl eller ett glas vitt och försöker fånga väljare där.
-
I morgon kväll kommer vi att gå på valvakan i Grottan, men under dagen kommer en och tanke att gå till de stackars väljarna som kommer att utsättas för Moderaternas och Socialdemokraternas flygblad och rop... och osökt börjar jag nynna på Lars Winnerbäcks låt Över gränsen: Trött på all valproganda, lika billig som reklam ja, "vi vill ha ett bättre Sverige". Åh fan!
-
-
Bloggtips:

Två bra valfilmer från S, men tyvärr ganska lika


Fredsprojektet EU

Min tyska mormor (född 1905) upplevde två världskrig och dog innan kriget i det forna Jugoslavien började. Min mamma (född 1931) fick uppleva ett världskrig. Efter andra världskriget delade en mur Tyskland. Mina östtyska släktingar fick då uppleva ytterligare en diktatur - DDR. Min mamma kom till Sverige på 50-talet och trots att hon alltid har röstat på högerpartier, har hennes vurmande för EU smittat av sig. Min mamma ser sig nämligen inte som svensk eller tysk. Hon ser sig själv som Europé och världsmedborgare. Därför är jag en stor vän av EU!
-
Jag tror att de människor som har upplevt ett krig har ett annat förhållningssätt till EU, än vad vi svenskar har. För dem är EU det stora fredsprojektet. EU lyckades nämligen med något historiskt - att överbrygga klyftorna från världskrigen. Det kalla kriget - återigen, lyckades EU förena öst och väst.
-
EU, som det stora fredsprojektet, har nya utmaningar att ta sig an. Efter 90-talets krig på Balkan, har ännu inte såren läkt. Där måste EU visa handlingskraft. Utvidgningen av EU är ännu en utmaning och då tänker jag främst på Turkiet och vissa av Balkanländerna.
-
EU har skapat fred och stabilitet. Ett fredsprojekt är, i mina ögon, ett vackert projekt.
-
Jag anser vidare att EU ska gå i bräschen för fattigdomsbekämpning, miljö och klimat, social rättvisa, jämställdhet, motarbetande av sexslavhandel, motarbetande av främlingsfientlighet, en generös flyktingpolitik, stärkandet av konsumententers rättigheter... Jag tror att mina (och i utsträckningen Socialdemokraterna i Europa) visioner om framtidens Europa kräver just ett rött Europa. Ett Europa som sätter människan framför marknaden.
-
Jag vill därför varmt rekommendera er, som läser detta inlägg, att läsa Calle Fridéns blogginlägg - Ett rött Europa är fredens Europa.

Klassklyftorna syns i munnen

Nästan var tionde svensk har inte råd att gå till tandläkaren. Det visar en undersökning som Folkhälsoinstitutet gjort (SVT). När jag skrev inlägget Det har gått tandtroll i tandvårdsreformen, om den Moderatstyrda regeringens misslyckade tandvårdsreform, valde jag att citera Annika Creuzer, Privata affärer och här kommer citatet igen:
-
Att gå med trasiga tänder är en mycket värre social stämpel än att gå med trasiga skor. Göran Persson talade på sin tid som statsminister med passion om tänder som en klasstämpel. Göran Hägglund är lika passionerad när han talade för den nya reformen. Men det verkar som om vilken reform vi än får så blir det problem. Det går tandtroll i alla försök till förändringar. Jag kan inte förstå varför tänder ska hanteras olika än resten av kroppen. Är det trasigt eller fel ska det lagas. Kostar det för mycket ska det finnas ett kostnadstak. Varför går det inte att ta med tänderna i den vanliga sjukvården? Vanliga operationer, vare sig det handlar om tänder eller höftleder bekostas av den allmänna sjukvården.
-

Evin Cetin: Därför röstar jag (S)

I dag kan jag stolt meddela att EU-kandidaten, Evin Cetin, gästbloggar hos mig. Det är ju inte längre någon hemlighet att jag kryssar Evin Cetin i valet till Europaparlamentet och därför känns det extraroligt att hon bloggar här. Du kan med fördel lyssna på Medinas låt Rikta ljuset medan du läser Cetins inlägg. Här kommer hennes gästinlägg:

Evin Cetin: Därför röstar jag (S)

Krig i Irak eller i Palestina, förtryck av människor i Iran, konflikter i Eritrea och Etiopien. Händelser som får stora effekter i hela vår världsdel. De europeiska ländernas gemensamma ställningstaganden kommer att vara av mycket stor betydelse för vägen framåt. Europa måste stå upp för dem som flyr undan krig och förtryck. Europa måste slåss för minoriteter.

Frågorna som handlar om utrikes- och flyktingpolitik är avgörande för mig i det europeiska samarbetet. Men det är också en stor anledning till att jag är övertygad socialdemokrat. Sverige har genom åren tagit ett stort ansvar genom bistånd till uppbyggnaden av krigshärjade länder och mottagande av asylsökande. Och bakom de besluten står välkända namn som Palme, Carlsson, Lindh, Eliasson och Wallström. Socialdemokrater jag beundrat under min uppväxt. Idoler.

De utrikespolitiska frågorna hänger tätt ihop med det svenska utanförskapet. Jag har under det senaste året jobbat mycket med flyktingfrågan och för mig har det blivit tydligt att moderatledda kommuner smiter från ansvar. De bygger upp avskilda rikemansområden dit fattiga, invandrare och socialbidragstagare i praktiken nekas tillträde. Klyftorna växer och utanförskapet ökar; arbetslösheten skjuter i höjden och motsättningarna tilltar.

Samtidigt spekulerar Stockholms mästertyckare om vilken frisyr Mona Sahlin ska ha för att opinionssiffrorna ska stiga. Hur kan det komma sig att lattebloggarna i Stockholm så uppenbart har missat, eller rent av struntat i, pizza-Sverige?

Utanförskapet växer för varje dag som går. Det är nu som människor på riktigt slås ut ur samhället. Det är nu som socialbidragen ökar. Det är som högerpopulisterna och de mörka krafterna har skördetid. Det är nu som ungdomar i utsatta områden gör revolt mot etablissemanget och sätter stadsdelar i lågor. Det är nu som människor ute i landet, i storstädernas förorter och kranskommuner har det tuffare än någonsin. Samma klasskillnader som förr – om än i något annan tappning. Att bekämpa utanförskapet på alla plan måste vara arbetarrörelsens viktigaste uppgift såväl inom Sverige som i Europapolitiken.

Jag har sedan några månader tillbaka drivit en personvalskampanj. I flera månader har jag samtalat med tusentals människor om valet till Europaparlamentet. Jag har varit i höghusområden, på kvarterspizzerior och i förortscentrum. Det är varit en oerhört intensiv, rolig, viktig och lite skrämmande resa. Jag känner stor tacksamhet mot ett land och ett parti som har gett mig möjligheten att kandidera i ett stort val. Inte riktigt vad jag som 17-åring trodde när jag lämnade min familjs pizzeria för åtta år sedan…

Så här under valrörelsens sista dagar vill jag ändå understryka att alla våra kandidater, oavsett ålder, kön och bakgrund, är mycket kompetenta och ansvarsfulla människor som utifrån sin socialdemokratiska övertygelse vill förbättra och förändra samhället.
Marita Ulvskog är den enda toppkandidaten med erfarenhet från regeringsarbete. En erfarenhet som verkligen behövs i Bryssel. Olle Ludvigsson är en fantastisk person med viktiga kunskaper om facket och arbetslivet. Åsa Westlund är sedan länge en förebild för mig.

Vår lista innehåller många duktiga personer. Och Europa behöver Sveriges socialdemokrater; både för våra värderingar och för vår praktiska politik. Av dessa skäl – och många andra – röstar jag självklart på socialdemokraterna.

Tack snälla Alexandra för att du gav mig utrymme på din blogg! Tack alla andra för att uppmuntrat och spridit glädje och hopp under kampanjen!

Evin Cetin