Inga överraskningar. Bara trist och tråkigt

(Klicka på bilden så blir den större)
-
Några nya, unga, revolutionerande namn finns inte bland de 20 ombud som Stockholms AK skickar till partikongressen i höst. Medlemmarna i Stockholms AK går efter kända namn. Det är därför vi ser Jens Orback ("han med hästen"), Anna-Greta Leijon ("det gamla statsrådet"), Veronica Palm (Stockholms AK:s ordförande som faktiskt är yngst i sammanhanget *kors i taket*) och Nalin Pekgul ("proffstyckaren i media" tillika Kvinnoförbundets ordförande) i toppen. Maj Britt Theorin (nummer sju på listan) gör sin 14:e (!) kongress i och med denna partikongress.
-
För oss unga känns detta trist och tråkigt. Vi har företrädare vi inte kan identifiera oss med. Någon på Stockholms AK sade, när jag påpekade åldern på ombuden, att det är bara så. Ålderstrukturen i partiet ser ut så. Ja, tacka fn för det. Vem vill gå med i ett parti som domineras av gubbar och gummor, där de som får uppdrag och hamnar på listor är 50 plus (ja, sedan finns det en och annan ung, en och annan hbt-kandidat och en och annan invandrare, men de är snarare alibin och undantag), där folk sitter på sin plats i riksdagen eller landstinget i minst 30 år? Lockar det en ung tjej eller kille att gå med i SAP, en ung tjej eller kille som har politiska ambitioner, som vill göra karriär, när det ser ut på detta viset?
-
Det är inte realistiskt att vi rekryterar nya medlemmar, sade en äldre S-kvinna. What?! Ska ni sitta i era föreningar och i era styrelser och nominera varandra tills ni dör? Har en förening något existensberättigande utan medlemmar? Utan medlemmar dör vi ut. När ska ni inse det? När ska vissa inse att de är has beens, att de inte kommer längre än att vara ledamot i en föreningsstyrelse (vilket inte heller är fy skam)? Varför motarbeta de som fortfarande har möjligheten? Släpp fram de unga i partiet!
-
Nu har jag träffat så många unga, företrädelsevis tjejer, som är besvikna (och i vissa fall bittra) på SAP. Ska vi verkligen förlora dessa unga personer? Personer som i bästa fall fortsätter med politik, fast i ett annat parti ,och i värsta fall slutar med politik för alltid? Vi som parti har inte råd med denna förlust!

Om vi ska vinna val, om vi ska förbli det största partiet, om vi ska rekrytera medlemmar, om vi ska vara bäst, måste vi kasta ut den unkna partikulturen med badvattnet och tänka om, tänka nytt, tänka stort, tänka rätt, tänka långsiktigt.
-
Tidigare inlägg:
"Fortsätter utvecklingen finns inte det här partiet om tio-femton år"
Åldersstrukturen inom SAP
En "valanalys" jag kan skriva under på
La onda verde*
En väckarklocka?
Personval fullt ut?

11 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Det var f-n ett av dom bättre jag läst efter valet!

Mvh

Johan

Karin Berg sa...

Bra skrivet!

Nedim Malovic sa...

Riktigt bra skrivet Alexandra, så sant!

Calle Fridén sa...

Bra Alexandra! Och det är lika illa i länet, där man i stort sett bara skickar yrkespolitiker. Är det nu dessa människor som ska ordna den omtalade förändringen av partiet? Som själva är så insyltade? Tillåt mig att tvivla

Eva-Lena Jansson sa...

Så du menar att medlemmarnas val av ombud är felaktigt för att företrädarna är 1. gamla, 2. kända, 3. unga hindras att göra karriär? Även om jag förstår din frustration kring ombudsvalet så tycker jag det är viktigt att visa respekt för medlemmarnas val. När det gäller val av ombud till partikongress så finns det flera distrikt som har en oskriven regel att inga riksdagsledamöter kandiderar. Detta för att fler medlemmar utan heltidsuppdrag ska ha möjlighet att bli ombud. För det stämmer att medlemmarna ofta väljer personer som redan har förtroende i partiet.
Och visst är det viktigt med förnyelse i partiet & ett bra mottagande av nya medlemmar. Men det jag hoppas ska gälla alla oavsett ålder.
Sen undrar jag verkligen om du på fullaste allvar menar att de personer som är yngre/invandrarbakgrund/hbt-person och har uppdrag bara är alibin? Det är en väldigt grov generalisering av många personer. Påminner ganska mycket om den som varit kring varvade listor.

Catti Ullström sa...

Eva - Lena:

1: Ja 2: Ja 3: Nej, men allt ert tjat om att ni vill fånga ungdomsgenerationen ter sig rätt tomt när vi aldrig ges utrymme att påverka. Tro mig, vi gick inte med för att få käka partiprogram som en äldre generation bestämmer över, utan för att påverka både socialdemokratin och samhället.

Och angående att "respektera väljarnas val" så kanske vi ska fråga oss varför vara 28% röstade.I andra val ser vi lågt valdelatagande som en demokratisk brist, men jag tolkar dig som att du inte tycker att samma sak gäller i socialdemokratiska valsammanhang?

Sthlm AK skickade inte ens med någon presentation av personerna på listan (vilket tex Malmö ak gör) så man fick dessutom rösta i blondo. För just det, jag har ingen aning om vem de flesta på listorna är.

//Catti
som är väldigt ung och arg idag

Catti Ullström sa...

Och ja, just det. Bra skrivet Alexandra.

Anders Nilsson sa...

Förb-nnat bra skrivet, du fångar vårt parti i ett nötskal liksom dess problem. Det har inget med disrespekt att göra utan om ett en gång radikalt parti som blivit konservativt och krympande.

Lars G Linder sa...

Bra skrivet. Framtid kräver förändring.

Lars

Linnea sa...

Ja, det är verkligen trist att det blir såhär. En liten rättning kan vara på sin plats: Olle Burell toppar ungdomslistan - han är 2 år yngre än Veronica. Efter det Teres Lindberg, sen Veronica.
Men det spelar mindre roll i sammanhanget. Någonstans blir det bisarrt att de som är etablerade i 35-årsåldern fortfarande får vara de unga, samtidigt som det är 20-åringar som faktiskt vill vara med och påverka (vilket jag inte tror handlar om att göra karriär, utan om att vilja förändra världen men det är ju en annan diskussion).
Vad gäller Eva-Lenas inlägg så kan jag hålla med om att man ska respektera medlemmarnas röst. Däremot kan man aktivt anstränga sig för att påpeka att det är viktigt med bred representation, exvis genom att göra bra kandidatpresentationer, uttryckligen be om att kryssa med en god representation etc.
Sen vore det faktiskt trevligt om en del som varit på varenda kongress sedan hedenhös insåg att de faktiskt inte ska kandidera utan lämna plats..
Nåväl, det är bara att konstatera att vi inte kommer vara sysslolösa i föryngringskampen.

Vad gäller valdeltagandet får det nog tas med en nypoa salt eftersom valet var tvunget att göras om - troligen tappades en hel del röster där.

Anonym sa...

Intressant läsning. Ja, ni kan släcka lampan när sista pensionären lämnat in skylten.Kul för oss andra att sossebetongen vittrar sönder av brist på liv o vitalitet.

Maj Britt Theorin som ombud -parabolförbudskärringen och fredshetsaren som ville sälja Europa till de då kommunistiska ryssarna - lever hon fortfarande? Hon är ju lika gammal som politbyrån var i DDR när den osaligt insomnade.

Och så er eländiga språkrör i SVMP-föreningen- vänta bara tills Alliansen kör den bästa valfilmen på allmän begäran igen:

http://www.youtube.com/watch?v=YolWuQJX-rY

Då kan ni börja annonsera ut Sveavägens kontorsstolar på Blocket!

Ajöss sosseri - o kom aldrig igen!