"Fortsätter utvecklingen finns inte det här partiet om tio-femton år"

Jag har citerat Mona Sahlin i rubriken till detta inlägg. Sahlin har även sagt Bara det att jag själv tillhör de yngre i partiet säger en del. Sahlin är 50+. Alla partier utom två har sina starkaste fästen bland väljare över 65. Gissa vilka? Miljöpartiet och Piratpartiet. Sossarna måste således lära sig av Miljöpartiet. Nu kanske någon anser att Sossarna också har att lära av Piratpartiet, men Miljöpartiets integritetspolitik är faktiskt bättre än Piratpartiets.
-
I mitt inlägg Åldersstrukturen inom SAP frågade jag hur vi ska gå till väga för att rekrytera yngre till vårt parti? Nu vill jag fråga hur vi ska gå till väga för att få yngre att rösta på Sossarna.
-
Unga kvinnor (och i viss mån unga män) blir motarbetade inom partiet, av äldre män och äldre kvinnor. Visst finns de med i styrelser, i arbetsgrupper och på listor, men då som ersättare eller på ej valbar plats. Ibland händer det att de får "ärorika" uppdrag. Det får mig att tänka på unga kvinnor som alibin, så som invandrarna är i vårt parti.
-
Detta meddelande fick jag av en tjej, född 1986, på Facebook (en tjej som "aldrig tänker bli Sosse" och som jag tror röstade på MP eller F! i detta val):
-
apropå evin så läste jag city idag och då var det en artikel om att invandrare är underrepresenterade som kandidater och att dom bara får vara med för att ragga "förortsröster" för att dom egentligen inte räknas som "riktiga politiker. typ." I artikeln omnämndes evin 3 gånger. 2 ggr som evin cetan och en gång som evan. Det tyckte jag var ganska kul! (och jävligt deprimerande för att man vill skjuta nån!)
-
I artikeln säger Ibrahim Baylan, partisekreterare, att det är hård konkurrens inom politiken och att invandrarkandidater hittills inte är så kända och etablerade.
-
Kända? Etablerade? Hur ska de kunna bli det om de inte släpps fram och om inte partiet stöttar dem? Hur tror ni att Ibrahim Baylan har lyckats i vårt parti?
-
Miljöpartiet lyssnar, vågar, utmanar, har visioner, har en politik som attraherar unga. Miljöpartiet har en trovärdighet som SAP i nuläget saknar. Zaida Catalán var deras tredjenamnet på valsedeln. Först på åttonde plats på vår valsedel kom Ardalan Shekarabi. Min kandidat, Evin Cetin, var näst sist på valsedeln. Hon fick inget stöd från Kvinnoförbundet. Kvinnoförbundet drev fem kandidater. Dessa fem satt alla i förbundsstyrelsen. Borde inte Kvinnoförbundet ha stöttat och drivit alla S-kvinnor på listan?
-
Jag har varken läst Snart går vi utan er eller Den grå vågen, men jag förstår varför sådana böcker dyker upp. Det finns många som är besvikna och det är många unga inom partiet som tänker "Snart går jag över till Miljöpartiet" (eller ännu värre lämnar politiken helt och hållet). Detta får inte hända!
-
Rebella, Sossar mot Storebror, HBT-sossarna - om partiet hade lyssnat och tagit till sig av våra förslag och våra "berättelser" - då hade valresultatet sett annorlunda ut.
-
I still have hope... men med tanke på de 20 ombud som Stockholms arbetarekommun kommer att skicka till partikongressen, så minskar hoppet för varje dag. Ja, alla medlemmar får rösta på 20 kandidater och många av kandidaterna är unga kvinnor, HBT-sossar med mera. Men handen på hjärtat - vi vet redan vilka 20 ombud som kommer att åka till kongressen.
-
Om det blir ytterligare fyra år med Reinfeldt & Co. så beror det inte på att Moderaterna är "bra", utan för att vi Socialdemokrater är "dåliga".
-
---------
Rättelse:
Zaida Catalán var på femte plats, men kryssades till tredje plats.

10 kommentarer:

Zaida sa...

Hej! Jag var på femte plats på listan, men hamnade på tredje plats med de kryss jag fick. Tack för mycket klok och intressant eftervalsanalys! Hoppas att fler inom (S) hörsammar dig!

Jonas sa...

Om du vill får du gärna utvidga hur du tänker när du säger att:

"Miljöpartiets integritetspolitik är faktiskt bättre än Piratpartiets."

Jag håller nämligen inte alls med!

Anonym sa...

Jag är gammal Socialdemokrat.
Jag må vara runt 30 och klassas därför som "ung". Men jag anser att för mig finns det inget alternativ att bryta med min gamla socialdemokratiska linje för att skydda min och min familjs integritet och rättssäkerhet.

Detta "bodströmssamhälle" som växer fram är helt förkastligt och kan inte på något sätt accepteras i en demokrati.

Jag kommer aldrig rösta (S) igen så länge de inte tar ett ORDENTLIGT tag och går 180 grader emot vad de tidigare gjort i frågor som FRA, IPRED, Datalagringsdirektivet m.m. 180 Gradersvändning och TOTAL upprivning av lagarna är det ENDA som skulle kunna få mig att gå tillbaka.

Jag är ledsen men nu har jag inget väl än att rösta på Piratpartiet även i riksdagsvalet 2010.

*OTROLIGT BESVIKEN*

Alexandra Einerstam sa...

Miljöpartiets integritetspolitik är faktiskt bättre än Piratpartiets. Det är bara att jämföra. Gå in på Miljöpartiets hemsida och läs vad de anser om FRA-lagen, ipred och telecom.

Ja, vi Sossar har varit dåliga på integritetspolitik, men jag kan glädja er med att Sossar mot Storebror nu vinner mark. Inom snar framtid kommer vi att bilda en "fysisk" förening i Stockholm och troligtvis på andra ställen också.

HugeHedon sa...

Om MP har en bättre integritetspolitik än PP, varför stoppade de t.ex inte Bodström(S) då han härjade som värst?

Anonym sa...

"Sossar har varit dåliga på integritetspolitik"

Sossar har inte bara varit dåliga på integritet. Ni har varit helt ut VÄRDELÖSA.

Inte nog med att ni inte försökte stoppa bodströmssamhället, ni drev på det.

Det är inte att vara "dålig" det är att vara totalt raka motsatsen till "bra". Ni har jobbat åt HELT fel håll.

Aldrig mer röstar jag (s).

Alexandra Einerstam sa...

Och om vi Sossar tar till oss av kritiken och ändrar vår integritetspolitik?

HugeHedon sa...

>>Och om vi Sossar tar till oss av kritiken och ändrar vår integritetspolitik?

Det vore faktiskt helt fantasktiskt!

Men jag tror det kommer krävas en oerhörd tydlighet för att (S) skall kunna återvinna väljarnas förtroende. Det räcker inte att bara ha ett partiprogram med "bra politiskt innehåll", det gäller också att visa hur högt man prioriterar frågorna.

Just detta är f.ö. det största problemet med MP: Betänk, som ett principiellt exempel, en situation där MP har ungefär så mycket politisk kraft så att de i praktiken kan välja mellan att avskaffa kärnkraften eller att riva upp säg FRA-lag, IPRED och datalagringsdirektiv. Tyvärr blir de nog tvungna (av trycket från sina egna väljare etc) att välja kärnkraftsfrågan.

Därför behövs Piratpartiet.

Nåväl, för att (S) skall kunna återvinna väljarnas förtroende bör man:

-- be om ursäkt till svenska folket för det man ställt till med.

-- ha som ett icke-kompromissbart absolut politiskt löfte att Thomas Bodströms hela politiska gärning skall reverseras, nullifieras, så att allt som Bodström påverkat återställs till hur det var innan.

-- utesluta Bodström ur partiet och i ett öppet brev till väljarna förklara varför.

Om detta sker skulle jag ändå inte våga rösta på (S), men jag tror faktiskt att många andra skulle köpa detta.

HugeHedon sa...

PS: Har du nån länk till det ställe på MP:s hemsida som du refererade till ovan? Om det visar sig att jag håller med dig så ska jag verka för att Piratpartiet piratkopierar de delar av MP:s politik som är bättre än PP:s :-)

Och: Erik Laakso verkar vara helt grym, jag hyser stora förhoppningar till Sossar mot Storebror. Är du med i det nätverket?

Mvh!

Alexandra Einerstam sa...

Hej HugeHedon!

Självklart är jag med i Sossar mot Storebror. Vi ska nu samlas oss i Stockholm och skapa en fysisk förening.

Här finns t.ex. en länk om ipred: http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=89&number=159028, men det är som sagt bara att söka på MP:s hemsida eller mejla dem så får du mer info om deras I-politik