En "valanalys" jag kan skriva under på

Jag missade tyvärr Rebellas möte i tisdags, då de diskuterade Europaparlamentsvalet och varför det hade gått så dåligt för Socialdemokraterna i Stockholm. Till min glädje har Johanna Garefelt lagt ut en sammanfattning av mötet på Rebellabloggen. Här kommer ett långt utdrag från Rebellas inlägg:

Det vi i Rebella kom fram till är att partiet saknar både långsiktiga visioner (som sträcker sig över mer än en mandatperiod) och kortsiktiga politiska åtgärder får att arbeta i visionens riktning. Vi saknar en maktanalys från partiledningens sida – var är klass, kön och etnicitet? ”Orättvisor är inte lösningen.” Nej, vem skulle påstå detta? Moderaterna? Sådana typer av valaffischer är onyanserade och fördummar valmanskåren och vinner definitivt inga röster.Vad vill vi med välfärden? Tycker vi om det som sker runt om i landet och allra tydligast i Stockholm, med ökande privatiseringar inom både skola, vård och omsorg? Vad vill vi ha den offentliga sektorn till? Hur ska klyftorna mellan fattiga och rika minska? Hur jobbar vi för att förbättra miljön och klimatet?

Ett annat problem vi diskuterade var frågan om vem som egentligen är partiet? Får man inte uttala sig som ”Socialdemokrat” som gräsrot, utan att först kontakta med partiledning eller riksdagsrepresentanter så är vi ingen folkrörelse längre. Sociala medier handlar inte om att man från centralt håll ska skriva vad alla bloggare ska tagga denna vecka för att vinna media. Varje medlems livssituation och politiska vision, det som utgör grunden till vi engagerar oss politiskt, är inget en PR-byrå kan skapa skicka ut via massmejl. Det handlar om tillit till medlemmar, till sympatisörer som kanske inte ens betalar medlemsavgift men ändå känner sig som Socialdemokrater. Vi måste själva få uttrycka våra tankar och åsikter om valet, om partiet, om politik, om sin livssituation och vad som kan göras politiskt för att göra samhället mer rättvist och jämlikt.

Det är genom personligt engagemang, glöd, ilska och visioner vi vinner val. Om politiken - och med därmed också budskapet - innehåller detta blir det lätt att motivera både sig själv och andra varför det är viktigt att gå och rösta så att Socialdemokraterna vinner valet.
-
Jag tycker att Rebellorna är något på spåret och jag hoppas att Stockholms arbetarekommun, S-kvinnor i Stockholm och varför inte SAP centralt, tar tillvara på de tankar, funderingar och förslag som dessa unga kvinnor har.
-----
Fredrik Jansson har också bloggat om valet, här och här.
Niklas Nordström skriver att Sossarnas politik inte är relevant för människor i medelklassen.
Anne-Marie Lindgrens analys om varför det gick som det gick i Stockholm, hittar du här.
Min valanalys låter nog vänta på sig... om det nu kommer någon överhuvudtaget. Jag har däremot kommenterat inlägget på Rebellas blogg.

Inga kommentarer: