Alla ska betala den gemensamma välfärden

Idag på DN Debatt skriver Socialdemokraten Per Borg att välfärden måste finansieras med ökade privata inslag. Nej, skriker jag rätt ut. Genom att höja skatterna och låta alla bidra till den generella välfärden har vi råd med välfärden. Har vi egentligen råd att låta bli?
-
Den omvända Robin Hoodpolitik som den Moderatstyrda regeringen har ägnat sig åt och kommer att fortsätta ägna sig åt, gynnar de som redan har. Ta från de fattiga och ge till de rika. Den politik vi har sett från Högerregeringen handlar om ideologi.
-
Utförsäljningshysterin (de säljer ut det som är vårt!) som denna regering har ägnat sig åt, är också blott och bart ideologi. Hur misslyckad utförsäljningen än är (eller kommer att visa sig att vara), så handlar det om marknaden och inte om människan. Vårdtvång Stockholm, utförsäljningen av allmännyttan, överexploateringen av friskolor (där våra skattepengar inte går tillbaka till skolorna utan istället till riskkapitalbolag)... Klassklyftorna ökar hela tiden i samhället.
-
Vi är på väg mot ett samhälle med Herrskap & Tjänstefolk. Det är precis det som den Moderatstyrda regeringen vill. Herrskapet behöver inte vara, som förr, de absolut mest välbärgade/rika/överklassen. År 2009 kan det lika gärna vara den övre medelklassen. Men du som befinner dig i den övre medelklassen -varför röstar du på borgarna? Det är lätt hänt att du blir sjuk eller arbetslös och då kanske du befinner du dig i en helt annan situation.
-
Därför ska vi alla betala den gemensamma välfärden. Därför måste vi höja skatterna och hur utslitet ordet SOLIDARITET än är, så handlar det just om solidaritet.
-

5 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen, och vem har bevisat att privata alternativ är billigare för staten? USA:s sjukvård kostar dem mer i förhållande till BNP än vad den kostar oss.

Anonym sa...

Jag har betalt skatt på precis allt i detta land under mer än trettiofem års arbetande och inte fått tillbaka något på långt när för dessa inbetalda skattepengar.Ta mig fan ett rent spel för galleriet där det oavsett hög eller lågkonjuktur bara höjs mer och mer på medborgarnas skattetryck.Jo det är ju klart , ett gäng invandrare har jag väl sponsrat under årens lopp med dessa skattepengar så att de enligt dessa höga herrar och damer i olika regeringar kan fortsätta vara utan arbete fångade i sina lägenheter som det nu tycks fungera i detta land där folk vart fjärde år fortfarande finner sig att bli totalblåsta av dessa regeringar så fort det är valdags med nya suveräna vallöften.FY FAN RENT UT SAGT.

Smulan

Tobias sa...

Under de 12 ar innan som sossarna styrde sa okade privatforsakringarna markant. Hycklande sossar finns det ju gott om.

Hur har deras politik gynnat dom som inte redan har de senaste 30 aren med LAS (som stanger ut ungdomar vid varje finanskris), maxtaxa pa dagis (som bara galler folk med pengar), lagre skatter for folk med bostadsratter Hoja A-kassan for alla med upp till 33000 kronor och 80 % ska det vara. Alla far betala samma A-kassa. Ar det solidaritet och rattvisa sa kan man lika garna rosta hoger. For dom ljuger i alla fall inte som sossarna gor.

Vem ar det som initierade utforsaljningen om inte sossarna? Vem oppnade for friskolor om inte sossarna.

Sa klart tycker jag inte att regeringen gor det basta besluten alltid. Men alternativet ar inte battre.

Vilket javla skitsnack. Gomma sig bakom massa sunkig retorik och ljuga pa det har sattet. Att du inte har vett att skammas.

Las vem som skrivit under pa artikeln som du kommenterat om inte en sosse.

Tycker du det har sa ar du i fel parti.

Tomas Agdalen sa...

Jag har också tagit upp den där frågan om framtida finansiering av sjukvården. I huvudsak utifrån Widar Anderssons nya bok om gräddilerna, men så upptäckte jag att Per Borg är inne på samma linje. Kan tro att det blir en del om privata sjukförsäkringar i Visby ganska snart.

Åsa Einerstam sa...

Till Smulan.

Är du född och uppvuxen i Sverige? Som barn var du tärande på samhället och kostade bara pengar. Varifrån tror du de pengarna kom? De kom från den generella välfärden, dvs de som betalade skatt då betalade för dig. Den generella välfärden fungerar nämligen inte bara utjämnande mellan olika grupper i samhället, utan även över livet. Som barn lånar du pengar och betalar sedan tillbaka när du själv betalar skatt. 70% av medborgarna får tillbaka mer i samhälleliga tjänster än vad de betalar in i skatt.