På valdagen skall det råda valfrid

Det har funnits en tyst överenskommelse bland de stora, politiska partierna att på valdagen råder valfrid. Den tysta överenskommelsen bröt Moderaterna i förra årets valrörelse med sin 100-timmarskampanj. Det är därför trist att Socialdemokraterna känner sig nödgade att, i denna valrörelse, följa Moderaternas exempel i och med kampanjen Ända in i kaklet.
-
Jag tycker att det är respektlös gentemot väljarna att kampanja på valdagen utanför vallokaler. Jag tycker det är respektlöst att ringa väljare, knacka dörr med mera på valdagen. Valskjuts är en helt annan sak, för då har personen bett om skjuts till vallokalen.
-
Som enskild väljare, har du på valdagen (till 99,9 procent) redan bestämt dig för vad du ska rösta på. Du vill inte tränga dig förbi rödklädda, gulklädda politiker som viftar med sin valpropaganda i ansiktet på dig och ropar "rösta på oss" "rösta på mig".
-
Vi Socialdemokrater kunde ha föregått med gott exempel genom att i denna valrörelse och i framtida valrörelser respektera valfriden. Vi kunde ha gått ut i media och skrivit/sagt att vi, i motsats till Moderaterna, respekterar väljarna och låter dem därför vara på valdagen, men icke. PR-strategerna på Sveavägen 68 är livrädda och leker hellre Följa John med Moderaterna.
-
Jag kommer att respektera valfriden så till vida att jag bara kommer att blogga i morgon. Idag är med andra ord sista dagen i den valrörelse jag har deltagit i. Jag och min fru Åsa kommer att göra en alternativ kampanj och inte haka på ett av de 44 event som finns på Mitt S (fast vi är lite sugna på S-kampanjen som kommer att äga rum på Råsunda ikväll).
-
Vår alternativa kampanj går ut på att cykla runt i vårt närområde (Högdalen, Rågsved, Hagsätra och eventuellt också Hökarängen och Gubbängen) och kampanja för vår kandidat Evin Cetin. Vi kanske till och med slinker in på någon bar (läs sunkhak) och dricker en kall öl eller ett glas vitt och försöker fånga väljare där.
-
I morgon kväll kommer vi att gå på valvakan i Grottan, men under dagen kommer en och tanke att gå till de stackars väljarna som kommer att utsättas för Moderaternas och Socialdemokraternas flygblad och rop... och osökt börjar jag nynna på Lars Winnerbäcks låt Över gränsen: Trött på all valproganda, lika billig som reklam ja, "vi vill ha ett bättre Sverige". Åh fan!
-
-
Bloggtips:

1 kommentar:

Jonas Larsson sa...

Att dela valsedlar är inget brott mot "valfriden" som även jag tycker ska hållas. Valfriden innebär för oss som varit med länge att enbart dela valsedlar utan propaganda utanför vallokalerna. Håller med om att inte ha torgmötesaktiviteter, knackadörr, etc, men att dela valsedlar ingår i den valfridsöverenskommelse som Du konstaterar att Moderaterna gick ut och bröt mot förra valet.