Demokratin växer sig starkare för varje röst

Väljarna i detta avlånga land är väldigt duktiga på att rösta i riksdagsvalet. I valet till Europaparlamentet gäller det motsatta.
-
Att förtidsrösta har aldrig varit så enkelt som i denna valrörelse. Det har funnits lokaler för förtidsröstning i bibliotek, på Centralstationen, stadsdelsförvaltningar, i matbutiken och i Kulturhuset.
-
Trots valaffischer, valpropaganda och valinformation i media, en rad artiklar och teveinslag om valet, valstugor, valarbetare som har ringt, sms:at och knackat dörr, kommer valdeltagandet i bästa fall bli strax över 40 procent.
-
Jag anser att det är varje medborgares plikt att nyttja sin rösträtt. I ett tidigare inlägg skrev jag att det inte var länge sedan som vi i Sverige inte hade allmän rösträtt. Det finns länder i vår värld som är diktaturer, länder som inte tillåter kvinnor att rösta och det finns länder där det fuskas med valet - skendemokratier. Jag blir med andra ord förbannad på de som väljer sofflocket istället för att masa sig iväg till vallokalen och rösta.
-
I en artikel i Länstidningen skriver min kandidat, Evin Cetin, om vikten av att gå och rösta. Cetin skriver bland annat:
-
Demokratin utgår från ditt och mitt samtycke. Och om vi inte deltar, om vi står bredvid, om vi inte vill eller orkar – då bestämmer någon annan, då blir besluten sämre, då urholkar vi förtroendet för varandra. [...] Det krävs att vi tar oss i kragen, lever upp till vårt ansvar, hjälper varandra. Tillsammans måste vi ­vidareutveckla rösträtten, ständig påminna varandra om demokratins förträfflighet och nödvändighet.
-
­Demokratin växer sig starkare för varje person som lägger sin röstsedel i valkuvertet.
-
Förenade vi stå, söndrade vi falla!
----------------------------------------
Andra som bloggar på samma tema:

Johan Westerholm - Om drömmen om livet
Calle Fridén - Vi har inte råd med blått i parlamentet
Johanna Graf - Fem skäl för att rösta
Peter Andersson - Gå och rösta! Socialdemokraterna är ett bra val. Kryssa Åsa!
Claes Krantz - Rösta för ett rödare Europa
Anna Wikström - Rösta idag för miljö, jobb och jämställdhet
Martin Moberg - Gå och rösta på söndag, rösta (S)!

3 kommentarer:

Karin Berg sa...

den planchen hade min pappa på väggen. I jätteformat :-)
Jag har precis skrivit om förtidsrösning också så jag länkar till dig. Ha en jättekul valkväll.

Stofil sa...

Tyvärr finns det inga riktiga partier att rösta på. Så jag tar mig inte tid att gå till vallokalen.

Åsa Einerstam sa...

Till stofil

Starta ditt eget parti då. Eller gå med i det parti du anser står närmast dig och försök förändra inifrån. Att protestera genom att inte rösta är helt fel sätt att gå tillväga. Det blir ingen förändring och du har dessutom förverkat din rätt att klaga på den politik som förs.