Homolag?

Jag har sagt det förut och säger det igen – jag vill bli rubriksättare! Ord ska rädda homolag (SvD). Homolag? Det är alltså äktenskapsbalken som avhandlas. Ska den bli könsneutral och inkludera HBT-personer?
-
Jag bloggade om det igår, ”kompromissen” som går ut på att byta ut ett ord mot ett annat. I det här fallet ÄKTENSKAP mot GIFTERMÅL. Bara så ni vet alla heteros, era äktenskap kommer att förvandlas till giftermål. Hur känns det? Är det samma känsla som mina bi- och homosexuella vänner känner när de registerar PARTNERSKAP? Ett slags B-äktenskap. Inte ett riktigt äktenskap utan en registering av partnerskap. Ord har ett värde. Därför kämpar jag och många med mig att äktenskapsbalken ska bli könsneutral. Att lagen ska sluta vara diskriminerande. I nuvarande skick är den diskriminerande för såväl HBT-personer som heterosexuella. Vi får inte äkta vår kära och heteros får inte registrera partnerskap.
-
SvD: Stefan Attefall (kd), gruppledare i riksdagen, bekräftar att det förs diskussioner om att lyfta ut ordet ”äktenskap” ur den nya lagstiftningen.– Det är en väg som vi är beredda att samtala kring. Äktenskap är ett begrepp som är instiftat som en samlevnadsform mellan en man och en kvinna. Det har också stark religiös innebörd för många kyrkor och samfund, i katolska kyrkan är äktenskapet till och med ett sakrament.
-
Oavsett sexuell läggning har äktenskap ett värde, en betydelse och en tradition. Av samma orsaker som heterosexuella ingår äktenskap, vill även HBT-personer ingå äktenskap. Är det så svårt för kristdemokraterna att förstå att också vi vill ingå äktenskap med den vi älskar? Hur kan kärleksbudskapet i Bibeln gå dem så spårlöst igen.
-
”Kompromissen” är bara ytterligare ett försök att särbehandla och därmed diskriminera människor. Därför sätter den rödgröna oppositionen press på regeringen (som verkar styras av de värdekonservativa kristdemokraterna). En könsneutral äktenskapslag kommer att offentliggöras senast på tisdag. Vi är nästan, nästan klara, säger LiseLotte Olsson (v).
-
Läs även: Mother! Och God, mot... och inlägget Moderaterna kryper för ett skitparti och Trollhare

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är bra att centerns partisekreterare Anders Flanking nu förtydligar att centern har kvar åsikten att Sverige bör införa en könsneutral äktenskapslag likt Norge, Nederländerna, Belgien, Spanien, Kanada, Sydafrika, Massachusetts och Kalifornien redan gjort och att partiet är emot att trixa med orden vilket man inte gjort i de där andra länderna och delstaterna.

Det är bra att två borgerliga partier, fp och c, nu tydligt säger till kd att man inte ska avskaffa ordet äktenskap i lagboken för att vissa inte tycker samkönade par är värda att ingå äktenskap.

Vi kan ju konstatera att RFSL, nästan alla HBT-bloggare och centerns öppne HBT-ledamot, Federley, uttalat sig negativt om "kompromissen". Det är ju för samkönade pars skull man ska inför en könsneutral äktenskapslag. Att då presentera ett förslag som nästan alla HBT-personer ogillar blir ju något absurt. De som på bloggar och i media uttalat sig positivt om "kompromissen" är främst heterosexuella män, de flesta konservativa, och det är inte för deras skull vi inför en jämlik äktenskapslag.

Från Flankings blogg.

http://andersflanking.blogspot.com/

"Idag läser jag i Svd att diskussionerna om könsneutrala äktenskap har blommat upp igen. Det är en bra och viktig diskussion. För oss i Centerpartiet är det självklart att alla människor ska behandlas lika oavsett läggning. Vi har länge kämpat för att homo-, bi- och transpersoner ska behandlas lika. Vi anser och har länge ansett att äktenskapslagstiftningen ska vara könsneutral. För mig är det dessutom självklart alla äktenskap ska kallas äktenskap, oavsett kön och läggning på personerna som ska gifta sig. Det var också det Hans Regner kom fram till i sin enmansutredning. Detta är i högsta grad en fråga om rättvisa! Centerpartiets uppfattning står fast."

Bengt