Superveckan - Del III

I The F Word, är syftet med serien att visa en annan sida av "den arga kocken" Gordon Ramsay. Jag har sett något enstaka avsnitt av The F Word och ryser varje gång Ramsey ler (ett leende som inte når hans ögon) eller när han försöker vara en mjukis. Exakt samma rysning går genom min kropp när statsminister Fredrik Reinfeldt eller någon av de andra partiledarna i högeralliansen talar om "den svenska modellen", "kollektivavtal" och framför allt ordet "rättvisa".
-
Reinfeld må ha puppy eyes (läs Johanna Grafs inlägg), men han ser arg ut, han är arg.
-
Idag onsdag, ser han riktigt arg ut i talarstolen. Han talar om bidrag. Här önskade jag att Mona Sahlin blev riktigt förbannad, men hon är för cool. Sahlin säger lugnt att a-kassan inte är ett bidrag utan en trygghetsförsäkring, som arbetstagaren har avstått lön för att få. Den här coola stilen fungerar ypperligt när hon möter Maud Olofsson. Olofsson gläfsar och skäller i talarstolen och bemöts av en lugn Mona Sahlin. Det förstärker bara den terrierattityd som Olofsson har.
-
Propagandakansliet (det är faktiskt Jan Björklunds ordval idag) på Rosenbad och Neptunus, med propagandaminister Per Schlingmann i spetsen, har verkligen fått jobba hårt med den nya retoriken.
-
Högern talar om "bidrag", "skattechock" och "bestraffning". Därtill talas det om "rättvisa" och "kollektivavtal". De talar inte om "arbetslösa" utan "personer utan jobb", istället för "offentliganställda" talar de om "undersköterskor". Om de tar "generell välfärd" i sin mun och förvandlar det till "survival of the fittest" kommer jag att kräkas.
-
Något som framkommer tydligt är att alliansen är pressad och den är arg. De fyra har definitivt inte kommit ut ur oppositionsgarderoben, trots att de samregerat i två år, en halv mandatperiod. De angriper Mona Sahlin gång på gång. Jag förstår att de har svårt att komma ut ur oppositionsgarderoben. De har varit i opposition i 12 år, men när skall de visa att det är högeralliansen som har regeringsmakten och när ska de förstå att det är oppositionens roll att opponera sig emot den högerpolitik som moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna för från Rosenbad?
-
Jan Björklund hade en replik på Mona Sahlin och han viftade med en rapport från LO. Trots ett korrekt svar från Sahlin (ja, jobbavdraget har lett till nya jobb, det är ett effektivt men oerhört dyrt sätt och det finns andra, bättre sätt som genererar fler jobb), blir Björklund så frusterad att att han börjar tala om "oppositionens kollaps".
-
Snälla rara regeringen - kom ut ur oppositionsgarderoben! Det är ni som befinner er i regeringsställning. Att lägga så mycket energi på en rödgrön allians eller socialdemokraternas skuggbudget på bekostnad av vad som händer nu i Sverige, i världen - tyder blott och bart på att ni är regeringsodugliga.
-
Det finns frågor jag vill ställa till regeringen: FRA? En könsneutral äktenskapsbalk? Är skattesänkningar alltid lösningen på allt? Vad menar egentligen regeringen med "den svenska modellen"? Vad menar alliansen när de säger "rättvisa"? Vad var meningen med att krossa a-kassan? Varför säljer alliansen ut allmännyttan? Varför denna överetablering av privata skolor och privata vårdcentraler (i de välbärgade områdena) på bekostnad av de kommunala och landstingsdrivna? Varför går majoriteten av skattesänkningarna till de som redan har det gott ställt?
-
Expressen, Arvid Falk, Jonas Morian, SvD, DN, Aftonbladet, Erik Laakso, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Daniel Carlstedt, Erik Laakso, Andreas Nilsson

Under strecket:
Idag mår jag mycket bättre, men väljer att stanna hemma från jobbet även idag. Min röst har återvänt! Jag fortsätter att följa partiledardebatten i riksdagen från min säng! Mona Sahlin - may the force be with you!

1 kommentar:

Anonym sa...

rolig liknelelse med den arge kocken