Ett rödgrönt fördjupat samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet

Idag fick jag en kryptisk inbjudan, där det stod att idag klockan 13 hålls en gemensam pressträff, S och Mp. Nu har pressmeddelandet lagts ut.

-
Det vi idag presenterar är ett samarbete mellan två självständiga partier som är mer långsiktigt än vad vi tidigare sett exempel på i svensk politik. Ett rödgrönt fördjupat samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet kan kombinera en stark och kraftfull politik för fler jobb, ökad rättvisa och god ekonomisk utveckling med en modern miljöpolitik och global solidaritet som också sträcker sig över generationerna. Det hoppas vi kunna genomföra i regeringsställning.
-
Här är det på plats att läsa ett tidigare inlägg, jag har skrivit - Ett rödgrönt samarbete är en paradox.
-
En av vänsterpartisterna, Alice Åström, är förbannad över att S och Mp samarbetar (och lämnar V utanför), så hon har skrivit en motion. Åström vill att riksdagens förvaltning upprättar en handlingsplan mot politisk mobbning. Jag håller med Hanna Wagelius (CUF) när hon på sin blogg skriver:
-
Vad är förresten skillnaden mellan vanlig mobbning och politisk dito? Hur hade vänstern tänkt sig att handlingsplanen ska se ut? Vilka konkreta åtgärder ska vidtas? Ska man jämka ihop partiprogram och låta alla samregera? Hur tror man egentligen att sverigedemokraterna skulle utnyttja handlingsplanen om de kom in i riksdagen? Vill Alice Åström verkligen vara tvungen att sätta sig och ta en fika med Jimmy Åkesson?
-
Om det här är vägen som S och Mp vill vandra, så vill jag bara säga till Åström att det är något som är bra för vänsterpartiets del. Det kommer att gynna vänsterpartiet. Det är inget att vara förbannad på... om det nu inte är så att Åström lockas av regeringsmakten och att hon gärna skulle vilja vandra omkring i Rosenbads korridorer med titeln Socialminister?
-
Jag förstår inte varför Åström känner sig nödgad att skriva en motion. Det är väl upp till var och ett av partierna att samarbeta med dem de vill? Ska nästa motion bli att inget parti får arbeta över blockgränserna?
-
Tillbaka till S och Mp:s gemensamma pressmeddelande. Allians för Sverige heter ju borgarnas koalition, men vad ska den rödgröna alliansen heta? Ja, inte blir det "en rödgrön röra" som Carl Bildt skorrande sade i en debatt mot Ingvar Carlsson.
-
Vad gräsrötterna inom SAP och LO tycker om detta? Nja... jag tror inte att de är så glada över att V inte får vara med och leka. Därför, Alice Åström, har du och ditt parti nu ett gyllene tillfälle att förmå missnöjda väljarna att rösta på er istället. Ni kanske till och med kan bräcka Gudrun Schymans 12 procent?
-
Jag kommer dock att fortsätta jobba för en socialdemokratisk valseger i såväl kyrkovalet, EU-valet som riksdagsvalet.
-
SvD, Claes Krantz, Jonas Morian, SvD2, DN, DN2

1 kommentar:

Anonym sa...

Tycker Alice är fånig, men then again, det tycker jag nästan alltid. Känns som om det alltid är hon som kommer med såna där gnällmotioner.

Däremot tycker jag det är för jävligt av s och mp. Men det är ju vägen de har valt, och då får de ju stå för den med.

Fan om Jossan varit partiledare för (v) hade de haft upp mot Schymanska siffror och kunnat bli en oerhört stark vänsteropposition. Nu VET att jag att jag kommer rösta (v) i valet.