Per Schlingmann v. Stefan Stern - Del II

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Stefan Stern, apropå en läsvärd artikel i Fokus. Nu får återigen Stefan Stern ta på sig hela skulden för ett socialdemokratiskt misslyckande. Denna gång får Stern bära hundhuvudet för den misslyckade lanseringen av koalitionen med miljöpartiet. I dagens Aftonbladet kan vi läsa en artikel med rubriken Mannen bakom Monas fiasko.
-
I motsats till sin motståndare, propagandaminister Per Schlingmann, verkar Stefan Stern bakom kulisserna. En grå maktfaktor, som har Mona Sahlins fulla förtroende. De båda har känt varandra sedan han var förste ombudsman för SSU Stockholm i början av 1990-talet och de står varandra mycket nära. Stern har en rad misslyckanden bakom sig, vilket såväl Fokus som Aftonbladet tar upp, men även framgångar kantar hans väg.
-
Jonas Morian skriver i sitt inlägg Dags att mosa Mona, nu igen?:
-
Man behöver inte vara någon Einstein för att se mönstren. De inom socialdemokratin som verkligen inte gillar Mona Sahlin ser sin chans till revansch. Skandalböcker, avslöjanden och anklagelser kommer nu allt tätare. Ska det fortsätta i den här takten fram till valet så kommer Sahlin 2010 att få kämpa på fler fronter än mot Allianspartier och borgerliga ledarskribenter [...] I Aftonbladet anklagas nu socialdemokraternas biträdande partisekreterare, gruppsekreterare i riksdagen samt kommunikationsstrateg Stefan Stern för ”den misslyckade lanseringen av koalitionen med miljöpartiet”. Att hänga ut Stern, som anses vara en av Mona Sahlins allra närmaste förtrogna, är givetvis också en skarp kritik mot Sahlin själv.I samma artikel talas det också om ”gänget i Sahlins bunker”, vilket förstås är tänkt att föra tankarna till det ”bunkergäng” Carl Bildt sades ha omkring sig när han var moderaternas partiledare. I Aftonbladets tappning ingår folk som Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, Stefan Engström, Camilla Buzaglo och Anneli Toresson i Sahlins inre krets.
-
I motsats till Morian tror jag inte att Aftonbladet ägnar sig åt någon hatkampanj gentemot Mona Sahlin i och med artikeln. Det må vara fel att hänga ut enbart Stefan Stern. Det är, som även Aftonbladet skriver, fler som ingår i Sahlins innersta krets. Vad det handlar om är journalistisk nyfikenhet. Varför lanserades koalitionen med miljöpartiet vid en så olämplig tidpunkt? En fråga som Aftonbladet med flera vill ha svar på.
-
Ur artikeln:
-
Stefan Stern är omvittnat ordningsam och systematisk. Alla möten partiet haft om samarbetet med v och mp har noggrant nedtecknats och summerats.
– Han älskar dataprogrammet Excel, säger en socialdemokrat.
Den eftertänksamme Stern gör ingenting förhastat. Utspelen är planerade in i minsta detalj.
– Han har ingen fingertoppskänsla. Har han bestämt att det ska vara en presskonferens så blir det så, oavsett vad som händer, säger en källa.
-
Kan det förhålla sig så att, i och med att Stefan Stern redan planerat in presskonferensen långt innan finanskrisen och industrikrisen i Sverige, ville han inte skjuta upp den? Enligt Aftonbladets källa har han ju ingen fingerspitzgefühl.
-
Om vi nu är vittnen till en Hata-Mona-kampanj, framför allt i våra egna led, är det mycket bekymmersamt. Jag har många gånger skrivit att högeralliansen måste komma ut ur oppositionsgarderoben, då de befinner sig i regeringsställning. Det gäller även i hög grad för socialdemokraterna. Det är vi som befinner oss i opposition och en av våra främsta uppgifter är att bedriva oppositionspolitik.
-
Nu har vi valt Mona Sahlin till partiordförande och att bedriva hatkampanj gentemot vår egen partiordförande är kontraproduktivt och gynnar inte partiet (snarare gynnar det borgarna).
-
Däremot är det aldrig fel att komma med konstruktivt kritik. I motsats till den förtroendevalda Sahlin är Stefan Stern en vanlig tjänsteman. Frågan som partiet och Mona Sahlin borde ställa är: Kan Stefan Stern matcha Per Schlingmann? Mitt svar på den frågan är NEJ.
-
Därför borde Mona Sahlin se sig om efter en ny kommunikationsstrateg. Vänskap i all ära, men jag är övertygad om att Stefan Stern kan få ett välbetalt jobb inom PR-branschen (Göran Persson kan säkert lägga in ett gott ord för Stern på sitt företag).
-
Vad socialdemokraterna behöver inför den kommande valrörelsen (ja, även nästkommande valrörelser) är en person som kan matcha Per Schlingmann. Den personen är tyvärr inte Stefan Stern.
-
P.S. Jag är "sahlinist" och gillar verkligen Mona Sahlin (såväl politikern som personen Sahlin).

2 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Jag tror inte heller att det var Aftonbladets avsikt att skandalisera eller knäcka Mona Sahlin. Däremot bör man förstås fråga sig - nu som alltid - i vems eller vilkas intresse som de här uppgifterna kommer fram just nu.

LeoB sa...

Jag vet väldigt lite om Stefan Stern men undrar om det rätta verkligen måste vara att peta honom. En person som har bra ordning på vissa saker kan vara en god tillgång i många situationer - förutsatt att man har klart för sig vad han kan ha förbisett.

Detsamma gäller naturligtvis åt andra hållet, dvs en person med fingertoppskänsla kan behöva kompletteras med en person med mer ordning.

När jag läser om vilka som ingår i Sahlins grupp blir jag en smula konfunderad vad gäller åldersfördelningen: 33-53 år, de flesta runt 40 år. Bäddar inte det för "grupp-tänkande", är det inte risk för inskränkthet? Nog måste det väl finnas mer erfarna personer att tillgå som kanske kan se eventuella såna tendenser?

Är kanske tabben med vänsterpartiet orsakat av just grupp-tänkande?