Kristdemokraterna körs över i äktenskapsfrågan

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som tillhör det största partiet i högeralliansen, har fått utstå mycket kritik för hanteringen av äktenskapsfrågan. Jag, Åsa Petersen med flera har flera gånger frågat om det förhåller sig så att det minsta partiet i alliansen, kristdemokraterna, har moderaterna i en rävsax.
-
Nu verkar det som om moderaterna, folkpartiet och centerpartiet fått nog och kommer att köra över kristdemokraterna i frågan om könsneutrala äktenskap.
-
Den här frågan har ju harvats runt ganska länge och hade kunnat varit ur världen redan i april i år om beslutet hade klubbats igenom i kammaren. Istället för att ta chansen, ville borgarna vänta på propositionen från regeringen.
-
Moderaterna, centern och folkpartiet har försökt kompromissa med kristdemokraterna, men det har inte gått. Kristdemokraternas förslag har förkastats av övriga regeringspartier och kristdemokraterna har sagt nej till de förslag som de andra har kommit med.
-
Så här skriver SR/Ekot:
-
Kd tvingas acceptera ny äktenskapslag
Regeringens försök att nå en kompromiss i frågan om homosexuellas rätt att gifta sig är nu körda i botten. Enligt Ekots källor är förslaget i princip färdigt och kristdemokraterna kommer att tvingas acceptera en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Kd-riksdagsmannen Lennart Sacrédeus (P1-morgon)
Erik Ullenhag, partisekreterare för folkpartiet
Inför slutförhandlingarna i regeringen har folkpartiet sammankallat sin styrelse.
– Vi kommer idag att diskutera frågan om könsneutrala äktenskap. Det är en fråga som är och har varit viktig för folkpartiet i många år. Det vill säga att homosexuella och heterosexuella har lika rättigheter. Vi är i ett läge där vi tycker lite olika i regeringen och då är det också bra att partiet är med på de diskussionerna som vi för i regeringsförhandlingarna, säger Erik Ullenhag, som är partisekreterare för folkpartiet.
Det är ovanligt att folkpartiets partistyrelse beslutar vilken förhandlingslinje som ska gälla inför ett regeringsbeslut. Tidigare exempel på det är så långt tillbaka som Öresundsbron och den extraordinära situationen kring FRA-lagen i somras.
Men frågan om homosexuellas rätt att ingå äktenskap är inte vilken fråga som helst. Det är en så kallad samvetsfråga och i riksdagen är det bara kristdemokraterna som är emot. Frågan är mycket känslig för kristdemokraternas ledare Göran Hägglund, som i ett sista försök att få gehör för kd:s linje skickade gruppledaren Stefan Attefall till det gemensamma samordningskansliet. Men de förhandlingarna avslutades förra veckan utan resultat.
Viljan från alliansbröderna att nå fram till en kompromiss betecknas som noll från kristdemokratiskt håll. Moderaterna, centerpartiet och folkpartiet har bestämt sig.
Enligt Ekots källor lägger justitiedepartementet nu sista handen vid en ny äktenskapslag som är könsneutral, men där enskilda präster får rätt att säga nej till att viga homosexuella.
Alla kristdemokraternas kompromissvarianter avvisas av de andra i regeringen, bland annat med motiveringen att sådana förslag ändå skulle lida nederlag i riksdagen.
Pressen ökar nu på kristdemokraterna för att Göran Hägglund ska acceptera läget och inse att det inte finns någon annan utväg än att han reserverar sig mot ett regeringsbeslut. Detta trots att Göran Hägglund i månader lovat att regeringen ska kunna enas om en kompromiss.

-
Thomas Idergard sade idag i Nyhetspanelen på Gomorron Sverige, att frågan om en könsneutral äktenskapsbalk har fått alltför stora proportioner. Han hänvisade till att inte många har registrerat partnerskap. Jag håller inte med Idergard. Den här frågan handlar om alla människors lika värde. Som det ser ut idag har vi en äktenskapsbalk som diskriminerar. Den gör skillnad på människor. Vi kan inte ha en äktenskapsbalk som diskriminerar!
-
Aftonbladet, SvD, DN, Kulturbloggen, Trollhare, Olof Lavesson, Politikerbloggen

3 kommentarer:

Anonym sa...

När islam tagit över Sverige, vilket är rätt snart, så kommer Homolobbyn att ha firat sin sista Pride.

Anonym sa...

Alexandra

"Den här frågan har ju harvats runt ganska länge och hade kunnat varit ur världen redan i april i år om beslutet hade klubbats igenom i kammaren."

Nej, så hade det inte blivit. Hade riksdagen röstat ja till oppositionen yrkande i april hade man inte gjort annat än sagt att regeringen senare ska lämna ett förslag om en könsneutral äktenskapslag vilket nu regeringen tydligen gör inom de närmaste månaderna. Det hade alltså i sak inte förändrat något egentligen.

Nu har däremot oppositionen ett konkret motionsförslag så skulle regeringen mot förmodan inte lämnat något förslag om en könsneutral äktenskapslag så har riksdagen möjlighet att rösta på förslaget från oppositionen.

Bengt Held

Anonym sa...

Varför tog inte sosarna med bihang
detta lagförslag nät de satt i
regeringställning mellam 1994-
2006.Varför så brått nu?
Allt för att framstå som de radikaler de inte var när de
själva hade makten.Hyckleri ännu
en gång.
Sossar gör allt till partipolitik
och nu vill man sätta dit kd,som
i alla fall får min sympatiröst.