Motionen som försvann

De rödgröna skriver på egen hand en könsneutral äktenskapslag, som är tänkt att offentliggöras senast på tisdag. Vi är nästan, nästan klara, säger LiseLotte Olsson (v) till SvD.
-
Ja, så lät det i förra veckan. Oppositionen (=S + Mp + V) förberedde alltså ett förslag till en könsneutral äktenskapsbalk som skulle offentliggöras 7 oktober.
-
Den enda tidning som skrev om förslaget i tisdags var Dagen och den enda bloggaren som skrev om det i tisdags var Karin Berg (som jobbar som politisk handläggare på socialdemokraternas riksdagskansli). På riksdagens hemsida hittade jag dock inte motionen. Till slut kontaktade jag LiseLotte Olsson som mejlade mig motion Könsneutral äktenskapsbalk (2008/09:S68082). På socialdemokraternas hemsida gjordes följande "offentliggörande" (men någon länk till motionen fanns inte att tillgå):
-
Låt inte Kd avskaffa äktenskapet
Idag tisdag lägger socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans fram ett helt färdigt lagförslag som möjliggör för en könsneutral äktenskapslag att träda i kraft redan den 1 januari 2010.
Alla riksdagspartier stödjer förslaget med en könsneutral äktenskapslag utom kristdemokraterna. Med det utarbetade lagförslaget hoppas de tre partierna att många borgerliga ledamöter ska ta tillfället i akt och rösta igenom en könsneutral äktenskapsbalk.
- Riksdagens ledamöter får nu en historisk möjlighet att säga att all kärlek är lika mycket värld. Jag hoppas att det finns några kloka personer i det borgerliga blocket som inte vill kompromissa om lika rättigheter. Inga barn i Sverige ska behöva förklara varför deras föräldrar har ingått partnerskap och inte äktenskap. Jag kan inte längre acceptera att Reinfeldt låter kristdemokraternas förlegade syn på människovärdet bestämma, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i en kommentar
.
-
I skrivandets stund är fortfarande inte motionen utlagd på riksdagens hemsida. Den enda motion som påminner om flerpartimotionen är den från vänsterpartiet - En äktenskapslagstiftning för alla. Därtill hittade jag oppositionens förra motion - Könsneutral äktenskapsbalk (2007/08:C398), som röstades ner i april i år.
-
Varför finns inte flerpartimotionen på riksdagens hemsida? Varför har inte SvD, DN eller någon TV-kanal tagit upp denna nyhet? Ett svar kan vara att det händer så mycket annat just nu, och därför har flerpartimotionen om en könsneutral äktenskapsbalk mycket låg prioritet.
-
För att sammanfatta flerpartimotionen så är det ingen radikal motion, utan en motion som gör det möjligt för riksdagspartierna (även högerpartierna, bortsett från kristdemokraterna) att rösta igenom förslaget i kammaren utan att invänta propositionen från regeringen (som sägs komma först i december).
-
I och med detta förslag skulle denna fråga vara ur världen. Statsminister Fredrik Reinfeldt skulle slippa kompromissa med kristdemokraterna beträffande propositionen och kristdemokraterna skulle kunna rösta nej eller avstå från sin röst i kammaren. Det var ett förslag som skulle gynna alla parter.
-
UPPDATERING:
Laura Luna har via Facebook skickat mig länken till motionen på riksdagens hemsida:
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02X-s68082
-
Tidigare inlägg på samma tema: Regeringens "kompromiss" för "homoäktenskap", Homolag?

Inga kommentarer: