Chefredaktör för Dagen manar till motstånd mot könsneutralt äktenskap

När FRA-lagen var som mest het i bloggosfären och" gammalmedia" skrev Carin Stenström en ledare i Världen idag:
-
[...] Vi ser i dessa dagar hur opinioner snabbt kan svänga och hur opinionsstormar snabbt kan blåsa upp. Från att under flera år varit en fråga som inte engagerat medierna, blev det dagarna före omröstningen om förslaget att ge FRA ut­ökade möjligheter till övervakningskontroll full mediestorm. Tidigare har Världen idag varit ganska ensam om att spegla och ifrågasätta de kraftigt utökade befogenheterna som först socialdemokraterna och sedan den borgerliga regeringen försökt genomdriva. Knappast några andra medier har hakat på. Men dagarna före omröstningen har alla stora tidningar anslutit sig till de opinionsledande bloggare som kräver att förslaget stoppas.Skulle en liknande omsvängning kunna ske i äktenskapsfrågan? Ingenting är omöjligt.
-
Nu är det dags för Elisabeth Sandlund, chefredaktör för Dagen, att mana till motstånd mot könsneutrala äktenskap:
-
Men nu brinner det i knutarna. Göran Hägglund behöver eldunderstöd. Det krävs en ännu tydligare, bredare och intensivare opinionsbildning än hittills. Kunde allmänna opinionen mobiliseras i den tekniskt komplicerade frågan om FRA-lagen borde detta vara fullt möjligt även i äktenskapsfrågan.
Här har kyrkor, samfund och kristna ledare ett stort ansvar. Men samma ansvar åvilar varje kristen som delar uppfattningen att äktenskapet bör bevaras. Nu är det hög tid att göra sin röst hörd på bloggar, i tidningarnas insändarspalter och genom direkta kontakter med den riksdagsledamot man var med om att rösta fram år 2006. Ring, skriv brev, argumentera, vädja! Använd väljarmakten! Det är inte ens två år kvar till nästa val och politiker brukar vilja bli omvalda... (Dagen)

-
Stenström och Sandlund hoppas på en opinionsändring. Opinionsbildningen ska ske via insändarspalter, mejl, brev OCH bloggar. Skillnaden mellan FRA-debatten och äktenskapsfrågan är dock att majoriteten av svenska folket (och därmed majoriteten av bloggarna) är för en könsneutral äktenskapsbalk.
-
Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, säger till SvD:
-
Det krävs fyra partier bakom en proposition för att en fyrpartiregering ska kunna lägga fram den. Och det utkast som åtminstone jag har sett hittills uppfyller inte de krav som vi har på att man ska hitta en lösning som samlar regeringen.
-
Aftonbladet idag (pappersupplagan, s. 26) skriver om "öppet krig om homoäktenskap" och "här klyvs alliansen":
-
FRA-stormen har knappt lagt sig. Nu exploderar nästa konflikt inom alliansen. Homoäktenskapsfrågan har lett till öppet krig mellan partiledarna Jan Björklund (fp) och Göran Hägglund (kd).
-
Elisabeth Strandlund talar i sin ledare om att ge Göran Hägglund "eldunderstöd" och Aftonbladet talar om krig och explosion. Starka ord må jag säga.
-
bloggen KDU Östermalm skrivs det om tolerans:
-
Tolerans är något stort, blått och borgerligt.
Ragnar Ohlsson, professor i filosofi vid SU definierar ordet tolerans som följande: ”Tolerans […] är en attityd till andra människor, som innebär att man inom vida gränser tillåter andra att hysa andra uppfattningar än dem man själv omfattar”
Samhällelig tolerans betecknar att samhället accepterar andra politiska åsikter, religioner och etniciteter än de som för tillfället är dominerande.Och visst är detta borgerligt. För inte någonstans i socialismen, feminismen eller kommunismen hittar vi en tanke på att tolerans efter de här definitionerna skulle vara någonting bra. Vänstern vill istället fösa in alla oss människor i en fålla, stöpa om oss tills vi alla får samma form och sen förklara krig mot oliktänkande [..] Tolerans mäts inte i statistik utan i mötet mellan människor.

-
"Tolerans... är en attityd till andra människor, som innebär att man inom vida gränser tillåter andra att hysa andra uppfattningar än dem man själv omfattar" är precis det som vi socialdemokrater förespråkar - Alla människors lika värde!
-
Kristdemokraternas "tolerans" gäller uppenbarligen inte könsneutrala äktenskap. Attityden är snarare den motsatta, intolerans. Riksdagsledamöter som förstår att hbt-personer fri- och rättigheter är mänskliga rättigheter är välkomna att rösta med oppositionen. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har lagt fram en motion som gör det möjligt för sex av sju riksdagpartier att rösta igenom en könsneutral äktenskapsbalk.
-
Motion 2008/09:C454 Könsneutral äktenskapsbalk

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha, den var ju skojig!

Jag mailade henne och frågade var hon trodde att de skulle hitta denna breda folkliga opinion. Hon anser att kristna opinionsbildare har ett jättejobb här.

Ja det har de verkligen med tanke på hur extremt få det är (till alla lycka) som lyssnar på dessa stollar. Det skrev jag iofs inte.

Väntar mig ju inte direkt något svar på den...

Anonym sa...

Vänta och se...
Vi skall nog stoppa det här.

Anonym sa...

"'Tolerans... är en attityd till andra människor, som innebär att man inom vida gränser tillåter andra att hysa andra uppfattningar än dem man själv omfattar' är precis det som vi socialdemokrater förespråkar"

Hur stor är den socialdemokratiska toleransen för dem som är för den nuvarande äktenskapslagstiftningen? Uppenbarligen inte tillräckligt stor för att låta regeringspartierna komma överens i frågan ...

Anonym sa...

Alliansen är ett skämt. De är precis som USA och Ryssland; de behöver försöka se ut som vänner för att inte göra folk ska förlora förtroendet - men samtidigt tänker de inte lika på en enda punkt eller är kompisar mer än att de inte dödar varandra vid första bästa tillfälle.

Att Alliansen snackar om en bred tolerans är ju hysteriskt då de är tillsammans med några av de mest utdaterade och konservativa politiska partierna som fortfarande andas i Svensk politik.