Blocköverskridande svårare än könsöverskridande?

Oppositionen (s, mp och v) har lagt en motion av det slag som gör det möjligt för majoriteten i riksdagen att rösta igenom en könsneutral äktenskapsbalk. Detta oavsett partifärg. Glädjande är att några borgerliga politiker inte vill ha någon halvdan kompromiss med kristdemokraterna vad beträffar könsneutralt äktenskap.
-
Expressen: För mig är det inte aktuellt med en kompromiss, säger m-ledamoten Tomas Tobé. Han får medhåll av centerns Fredrick Federley.
- Jag säger blankt nej till allt som inte är könsneutralt äktenskap, säger han.
-
Oppositionen har lagt ner tid och kraft på denna motion för att göra den tvärpolitisk. Målet är inte att oppositionen ska säga "ha, ha, vi vann denna omröstning, eftersom några borgare rösta med oppositionen... Ha, ha... Fredrik Reinfeldt har inte pli på sina ledamöter". För oss som befinner oss i opposition är denna fråga alltför viktig för att slå mynt i frågan.
-
För folkpartister, moderater och centerpartister är det viktigare med ett tänkande som VI och DOM, Alliansen mot oppositionen. Därför kan de tänka sig rösta på någon borgerlig motion (som inte är lika genomarbetat som oppositionens), bara för att de minsann tillhör högeralliansen och befattar sig inte med oppositionen.
-
Expressen: - Det ligger flera motioner om könsneutrala äktenskap, även från borgerliga ledamöter. Blir det ett dåligt förslag från regeringen kan vi rösta på någon av dem, säger folkpartisten Birgitta Ohlsson. Även fp-ledamoten Fredrik Malm är beredd att dra frågan i riksdagen om det behövs.
- Men jag ser ingen anledning att vi ska klubba något som oppositionen tagit fram, säger han.
-
1994 var Reinfeldt en av endast två moderater som gick mot partilinjen i riksdagen och röstade för lagen om registrerat partnerskap och om jag hade suttit i riksdagen i oktober 2007, när Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm lade fram sin motion om surrogatmödraskap, skulle jag minsann ha röstat med dem.
-
Regeringsmakten och "enigheten" är viktigare än alla människors lika rätt, åtminstone för borgerliga politiker (som anser sig vara hbt-förespråkare). Det finns frågor som inte har någon partipolitisk färg, de är tvärpolitiska. En sådan fråga är könsneutralt äktenskap.

1 kommentar:

Josef Boberg sa...

Hmmm... - För mig personligen är traditionell partipolitik - och alldeles oavsett ifall det är till höger, till vänster eller någonting däremellan - som att välja mellan pest och kolera, tyvärr tyvärr...