Äktenskap v. giftermål

När jag läste arkeologi vid Uppsala Universitet läste jag i någon dammig lunta att ordet äktenskap fanns långt innan kristendomen kom. Nu har ju kristdemokraterna och vissa trossamfund lagt beslag på ordet och hävdar att äktenskap tillhör dem - Äktenskapet är av Gud instiftat. De är villiga att gå med på en kompromiss om politikerna byter ut ordet ÄKTENSKAP mot GIFTERMÅL (läs här och här).
-
Därför blir jag överlycklig när jag läser språkvårdarens Catharina Grünbaum artikel Äktenskapet blir könsneutralt (och här kommer artikeln i sin helhet):
-
Svenska kyrkan har sagt ja till könsneutrala äktenskap och riksdagen väntas göra detsamma. Därmed kan vi kan få en lag om det nästa år.I Norge har Stortinget och kyrkan redan tagit steget. Där får personer av samma kön i dag ingå ekteskap.
-
Men så lätt ska det inte gå i Sverige. Kristdemokraterna sätter sig på tvären med argumentet att äktenskap är reserverat för ett förbund mellan man och kvinna. För att inte processen skulle gå i stå föreslog centerpartiets rättspolitiske talesman att äktenskap ska ersättas med giftermål. Det ordet har ju inte någon plats i kyrkliga ritual och formler som "Äktenskapet är av Gud instiftat".En och annan politiker verkade beredd att ansluta sig till förslaget, om det skulle kunna jämna vägen för den nya lagen.
-
Den samlade svenska språkvården reagerade med skärpa mot påfundet, och det gjorde också ett antal förnuftiga kolleger till de språkvrängande politikerna. Faran är nu avvärjd. Men det kan ändå vara på sin plats att granska förslaget och dess konsekvenser och inte minst reda ut vad äktenskap är för ett ord.
-
ÄKT- I ÄKTENSKAP är ett gammalt germanskt ord med betydelsen 'lag' och speciellt 'förbindelse om samlevnad som ingås under lagliga former'. (Det är samma ord som i tyskans Ehe, 'äktenskap'.) Att ta någon till äkta är att ingå en sådan förbindelse. Adjektivet äkta med betydelsen 'riktig', 'genuin', 'inte konstgjord', är en senare utveckling av grundordet.
-
Äktenskapet är alltså en juridiskt grundad form av samlevnad som reglerar och skyddar parternas egendom, avkomma och kvarlåtenskap. Att äktenskap aldrig tidigare har använts om samlevnad av personer av samma kön beror på att varken lagen eller kyrkan har erkänt en sådan livsform. Lika lite som giftermål för personer av samma kön, för den delen.
-
VAD DE KOHANDLANDE politikerna vidare inte tycks ha klart för sig är att äktenskap och giftermål inte är utbytbara. Äktenskapet är förbundet, det förhållande som följer giftermålet, som är handlingen att gifta sig, att ingå förbundet. Vigseln är själva ceremonin.
-
Om nu personer av samma kön enligt den tänkta lagen kan se fram mot giftermål och vigsel skulle de ändå inte nå fram till äktenskapets hamn. Men man kan å andra sidan inte leva i ett giftermål. Var hamnar de då? Ska man dra konsekvenserna vidare blir eventuella barn i ett sådant förhållande som förmenats äktenskap inte äkta, eftersom äkta börd förutsätter äktenskap. Oäkta barn och oäkta börd och född i oäkta säng är nu inte så rysligt som det låter, eftersom oäkta här inte alls betyder 'oriktig' eller 'falsk' eller 'imiterad', utan bara 'utanför äktenskapet'.
-
Men bruket av uttrycket oäkta barn, för att inte tala om oäkting, bör naturligtvis hållas kort. De som utsatts för dessa tillmälen kan vittna om vilket lidande det inneburit.
-
I SJÄLVA ORDET äktenskap finns det ingenting som bestämmer räckvidden av förbindelsen. I går avsåg det förhållandet mellan kvinna och man, i dag gäller det även personer av samma kön. När verkligheten ändras får benämningens räckvidd ändras.
-
Begreppet 'lagligt (och kyrkligt) ingången förbindelse för samlevnad mellan två personer oavsett kön' ska kallas könsneutralt äktenskap. Skulle ordet äktenskap reserveras för enbart personer av skilda kön står vi ju kvar med den diskriminering som lagen var tänkt att upphäva.
-
Oh, yes! Språkvårdarna - Kristdemokraterna = 1-0

4 kommentarer:

David sa...

Ordbajs i långa rader. Gud har instiftat äktenskapet mellan man och kvinna. Antingen så tror man det eller inte. Det finns en väg till himlen den är smal och trång och få kommer dit. Antingen tror man att det finns en Gud som sätter gränser för människor eller så tror man det inte. Antingen är man kristen eller så är man det inte.
homosexualitet är en synd enligt bibeln precis lika stor som att älska någon människa mer än man älskar Gud. Eller högmod eller kärlek till pengar eller lögn eller någonting annat.
Alla har ett val men många kommer med ursäkter. Nu är du utan ursäkt.

Alexandra Einerstam sa...

Gränsen mellan religiös fantatism och psykisk sjukdom är hårfin.

Vissa kommer till himlen andra kommer hur långt som helst.

Mattias sa...

Det bästa är naturligtvis att avskaffa äktenskapsbalken och sedan kan envar gifta sig med vem som helst utan att bry sig om vad KDS eller andra kristna tycker.

Anonym sa...

Och david ska uttala sig om ordbajs! Ta fram vetenskapliga bevis på att din vätte finns om "han" har instiftat äktenskapet!

När jag läser kommentarer från folk som david önskar jag att jag var försäljare, så mycket lättlurade dumskallar som finns där ute!

David, jag hoppas verkligen att du inte använder olika material i dina kläder, för då är du en lika stor syndare enligt din absurda gamla lunta som gayfolk.