[Recension] Rösta! Om PR, prylar och påverkan

När jag kom hem från jobbet igår, låg ett tjockt paket i fastighetsboxen. När jag öppnade paketet möttes jag av boken Rösta! Om PR, prylar och påverkan (Stenberg-Schentz förlag).

Jag älskade den vid första anblicken! En snygg nostalgibok för politruker (läs politiknördar), i likhet med nostalgiboken om glass och godis. Boken är formgiven av Stafett Reklambyrå (som också ligger bakom ovanstående bokförlag).

Idag har jag sträckläst Rösta! på jobbet (ja, jag har den förmånen att jag, när det är lugnt, kan läsa böcker på betald arbetstid).

Boken är lysande! Jag var (och är fortfarande) eld och lågor efter att ha läst Jämlikhetsanden, men nu är jag även eld och lågor över denna (fast på ett annat sätt). Vilken superb idé att skriva en bok om PR, prylar och påverkan (by the way får alliterationen mig att tänka på pass, pesetas, p-piller, piljetter... och prit).

Ni som känner mig vet att jag älskar freebees och samlar på knappar, pins, t-shirts, disktrasor med mera med politiska eller fackliga förtecken. Efter att ha läst om Lars Israelssons knappsamling, som består av 10 000 knappar, erkänner jag att jag är liiite avundsjuk. Nu måste jag dock få kritisera boken en gnutta. Bland knapparna återfinns inte den vackraste knappen av dem alla - hbt-sosserosen (även kallad mångfaldsrosen). Tre bilder på Evin Cetin får de minsann plats med i boken, men inte en endaste på denna:


Istället har de tagit med Vänsterpartiets hbt-knapp. Den är ju inte ens hälften så snygg som HBT-socialdemokraters ros. Inte heller en rad om vår Love Boat.

Under EP-valrörelsen hyrde nämligen HBT-socialdemokrater LO-distriktets husbåt M/S Lovisa och hade olika aktiviteter på denna båt under temat Love Boat. Medelst denna båt genomförde HBTS en kajplatsturné för att träffa väljare. På detta sätt genomförde vi en annorlunda och en queer variant av torgmöten och där valstugan bytts ut till en husbåt. Jag saknade även en bild på Feministiskt Inititativs valbyrå, som de använde under EP-valrörelsen.

Sundling verkar vidare ha ett kluvet förhållande till bloggare och bloggosfären. FRA-bloggbävningen nämns med en kort rad, men att flera bloggbävningar har ägt rum efter det nämns inte. Än mindre nämner han att gammelmedia ofta (inte alltid, men ofta) snor nyheter och uppslag från bloggare och ofta (inte alltid, men ofta), inte anger källa. NetRoots verkar också ha gått honom spårlöst förbi.

Nej, nu kanske jag är lite hård i min kritik, men betänk då att bloggare är bekräftelsetorskar. Ibland överdriver vi faktiskt vår egen betydelse, men ibland är det faktiskt the other way around.

Hur som haver... detta är given presentbok, att ge bort till både de som minns och de som man vill påminna om att det som de tror är nytt och häftigt i politiska kampanjer och utspel, allt som oftast redan har gjorts (ibland för 300 år sedan). Jag rekommenderar den varmt!

P.S. Via Facebook får jag reda på att SSU, valet 2010, ska locka väljare med "sexfilm". Med andra ord - inget nytt under solen. I Rösta! finns valaffischer från Vänsterpartiet, som minsann visar mer naket än SSU:s valfilm.

2 kommentarer:

Din vän sa...

Jag har också fått den boken, men jag vet inte riktigt hur jag ska recensera den.

Alexandra Einerstam sa...

låt någon gästrecensera.