Anders & a-kassan

I filmen Djävulens advokat säger John Milton (som spelas av Al Pacino): Djävulens största bedrift är att övertyga människan om att han inte existerar. Moderaternas största bedrift är att övertyga svenskarna, medelst sosseprosa, att de inte alls är samma gamla högerparti.

I Kunskapskanalen ser jag Moderaten Hillevi Engström tala sig varm om LAS. På Moderaternas kongress vinner "kollektivavtalskramarna" en het debatt.

Efter Lavaldomen har regeringen Reinfeldt, trots att den talar om den svenska kollektivavtalsmodellens förträfflighet, inte lyft ett finger för att försvara den. Ändock lyder rubriken i en replik i SvD (skriven av borgare): S, V och MP vill riskera den svenska modellen.

Den Moderatstyrda regeringen hävdar att de vill slå vakt om den svenska modellen, men den politik som drivs från Rosenbad är medvetet inriktad på att knäcka den svenska modellen.

Idag lyder till exempel en av rubrikerna i Expressen Nu slåss han för a-kassan. "Han" är lika med finansminister Anders Borg. Regeringen tänker nämligen tillsätta en utredning som ska undersöka hur man kan införa en obligatorisk a-kassa. Varför? Jag tänker på en bok jag läste innan valet 2006 - Åtta år med Reinfeldt (nu har boken Bokslut Reinfeldt kommit, läs den!). Om boken:

När alliansen i sina gemensamma skrifter hävdar att de "vill slå vakt om den svenska modellen" visas här tvärtom att politiken medvetet är inriktad på att knäcka den svenska modellen. Genom att kraftigt sänka a-kassan och fördyra fackligt medlemskap rubbas maktbalansen på arbetsmarknaden till kapitalets fördel.
Obligatorisk a-kassa är ytterligare ett sätt att knäcka den svenska modellen. Men Moderaterna fortsätter med sin Sosseprosa, trots att innehållet är detsamma. Borgerlig media hjälper till med de rubriker, jag angivit ovan. Obligatorisk a-kassa är dyr och medför att fler människor ser sig tvungna att välja bort det fackliga medlemskapet för att de helt enkelt inte har råd med båda avgifterna. Det här är ytterligare ett sätt för den Moderatstyrda regeringen att säga en sak, men göra en annan. I det här fallet är det ett fortsatt försök att krossa den svenska modellen.

Inga kommentarer: