Att piska upp hat istället för att tala om sin egen politik

Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till
svenska folket.

Ovanstående replik levererade kommunminister Mats Odell i samband med de Rödgrönas utspel om välfärd igår. Repliken var ett lågvattenmärke som fick stora delar av det rödgröna kollektivet att reagera med ilska och det med rätta. Till Aftonbladet sade Mona Sahlin om Odells uttalande:

Jag tycker att det tyder på dålig respekt och framförallt på en desperation från
en regering som har misslyckats med sin egen politik. Då använder man den här
typen av argument. Det tycker jag är tragiskt.

Nu på morgonen ser jag att Johan Westerholm har skrivit ett långt och läsvärt inlägg om varför vi reagerade (och fortsätter att reagera på det inträffade så starkt).

Jag håller med Sahlin att den Moderatstyrda regeringen i nuläget är desperata. Mandatperioden är snart slut och nu vill de med näbbar och klor fortsätta styra Sverige medelst den kalla handens politik. I snart fyra år har högerexperimentet vandrat i Rosenbads korridorer och blivit (något som Socialdemokraterna anklagades för i förra valet) maktgalna. Fredrik Reinfeldt förvandlades över en natt till Göran Persson.

Högerns angrepp mot de Rödgröna hårdnar för varje dag. Statsministern anklagar Mona Sahlin för fusk. Åsa Torstensson hånler mot Peter Eriksson i en debatt i Tv4, utan att lyssna på vad Eriksson säger...

Regeringen Reinfeldt påstår att de Rödgröna lovar guld och gröna skogar, utan att egentligen ha finansiering för detta. Konstigt nog lovade borgarna guld och gröna skogar under de 12 år de befann sig i opposition, men nu är läget annorlunda. Nu är de R E G E R I N G EN. De vill visa svenska folket att de är ansvarsfulla, att de minsann är regeringsdugliga, i motsats till de Rödgröna.

Många äro de år som Socialdemokraterna innehade regeringsmakten, många budgetmotioner äro presenterade, många äro de gemensamma överenskommelser som de Rödgröna gjort (före och efter samarbetet som fick namnet de Rödgröna).

En pedagogisk bild, säger Odell nu i en debatt med Thomas Bodström i Tv4. Han tänker minsann inte be Sahlin om ursäkt. Att piska upp hat istället för att tala om sin egen politik, är numer Regeringens Reinfeldts valtaktik. Vinner man några val på hat?

3 kommentarer:

Johan T sa...

Väl skrivet, visst osar det lite desperation. Jag lanserar ett nytt ord - Tobleroneretorik - för att parafrasera alliansens sandlåda lite grann.

Alexandra Einerstam sa...

Johan - klockrent - Tobleroneretorik!

Nicklas Eriksson sa...

Mja, jag tror faktiskt mest det är ni sossar inom arbetarrörelsen som reagerar starkt. Vi andra... rycker mest på axlarna åt det. Hon borde ha garvat åt det så hade deras övertag varit borta.

Westerholm tycker jag överdriver något sanslöst faktiskt.