PR-byrån Moderaterna

Bestjäl oss och kalla det nationalekonomi
Gör oss hemlösa och kalla det regionplanering
Vilseled oss och kalla det reklam
Gör oss arbetslösa och kalla det rationalisering
Förtingliga oss och kalla det levnadsstandard
Håna vårt arbete och kalla det förtidspension
Ljug för oss och kalla det ordets frihet
Förtryck oss och kalla det demokrati

Claes Andersson
-
Om nyspråket Reinfeldtska, som Moderaterna flitigt nyttjar, har jag skrivit om tidigare (se nedan), men jag kan inte låta bli att återkomma till ämnet, då Helle Klein skrivit en läsvärd ledare med rubriken De nya moderaterna – rena språkpiraterna:

De nya moderaterna fortsätter sitt erövringståg genom det retoriska landskapet.
Den politiska vänsterns ord tas över ett efter ett. I förra valet basunerade Reinfeldt & co ut att de var ”Det nya arbetarpartiet” och begreppet arbetslinje blev deras signum. I helgen förklarade partisekreterare Schlingmann att ”ordet ALLA spelar en nyckelroll i vår välfärdssyn” och Moderaterna ska stå för ”rättvisa och sammanhållning”. [...] Det finns något cyniskt i Moderaternas språkförnyelse. Politik blir en fråga om förpackning. Svenska folket har i decennier visat att det uppskattar idéer som rättvisa, jämställdhet, välfärd och arbete åt alla. Moderaterna byter språkdräkt i bästa marknadsföringsstil. Systemskiftet ska iklädas sosseprosa. [...] När språket inte längre handlar om världsbild och ideologi utan bara om förförande reklam segrar konsumismen. I ett konsumistiskt samhällsklimat reduceras själva samhällsbyggandet till en affär. Som när kultur­minister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i fredags svarade på Svenska Dagbladets fråga om varför det inte blev några satsningar alls på kulturen i vårbudgeten: ”... regeringens största reform är sänkt inkomstskatt vilket ger fler råd att köpa en tavla, se en film eller läsa en ytterligare
bok.” Kulturpolitik har blivit närings- och konsumtionspolitik.
Kleins ledare får mig att tänka på ett blogginlägg som Kajsa Borgnäs skrev 2008:

I romanen 1984 skriver George Orwell om hur de fyra ministerierna som styr människornas liv i själva verket gör tvärtom mot vad de säger sig göra: fredsministeriet sysslar med krig, sanningsministeriet sysslar med lögner, kärleksministeriet med tortyr och välståndsministeriet med svält. Han skriver också om det nyspråk som sakta men säkert tar över det gamla språket där ord som frihet och jämlikhet klassas som "gammaltänkande", ord som internationalism och demokrati upphör att existera, tvångsarbetsläger kallas för "glädjeläger" och genom att använda gamla ord på ett nytt sätt vill man få folk att associera annorlunda när de hör de här orden.
-----------

Moderaterna försöker erövra vänsterns ord ett efter ett. Lite skämtsamt kan man säga att det bor en Sosse i oss alla och för att vinna val, måste även Moderaterna låta som Sossar. Det tragiska i kråksången är dock (vilket såväl Klein som Borgström tar upp) att det blott och bart handlar om förförande reklam. Istället för ett politiskt parti, har Moderaterna förvandlats till en PR-byrå.

I boken Rösta! Om PR, prylar och påverkan (som jag recenserar här), intervjuas Moderaternas propagandaminister Per Schlingmann. Schlingmann har ett förflutet i PR-branschen och marknadsför Moderaterna på precis samma sätt som marknadsföringen av Ipren. Ska politik handla om konsumtion? Är väljaren numer reducerad till en konsument?

När kommer Unibet, Betson eller något av de andra spelbolagen börja vadslagningen om ordet solidaritet? Jag vet att det bara en tidsfråga innan Moderaterna gör ett retoriskt utspel om solidaritet och frekvent börjar använda även detta ord. Jag satsar 100 kronor på att det utspelet sker Första maj.

Vad de enkla orden är svåra
Bröd, frihet, fred
Generat vänder vi dem långsamt i munnen
Stammar dem och smusslar skamset undan dem i större sällskap
Vi räds för dem, som kände vi
deras enorma kraft bränna i tungan.

Ord som förlorat sin sälta, sin mening.
En gång skrevs de nattetid på husväggarna
Medan städerna sov och samvetet vakade
Dagningen tände skriften
Och brände in den i hjärtan
Som aldrig skulle glömma.

Ord behöver hjärtan för att kunna leva
Människan behöver frihet för att kunna leva
Utan fred mognar aldrig kornet till bröd
Människan måste äga de tre:
Brödet, friheten, freden
Därför måste de ständigt skrivas igen
Därför måste de svåra orden återigen bli enkla.
Stig Carlsson

Inga kommentarer: