Varför är du så tyst Maria Larsson?

Informationsplikten innebär att den som lever med hiv alltid måste informera en tilltänkt sexualpartner om sin hiv-status. Jag anser att informationsplikten bör avskaffas därför att den är kontraproduktiv. Informationsplikten riskerar att invagga människor i en falsk trygghet, där man utgår från att den som inget säger är fri från hiv. Smittskyddslagen lägger hela ansvaret på den smittade.

I Aftonbladet idag, finns en läsvärd ledare av Åsa Petersen - Svenska hivpositiva bestraffas dubbelt. I ledaren berättar Petersen historien om Lillemor och hur informationsplikten drabbar just Lillemor.

I QX frågade hiv-aktivisten Cege Hedén för ett tag sedan om folkhälsominister Maria Larsson har glömt att hiv finns i Sverige (vilket jag bloggade om här):

Hur länge skall vi hivpositiva vänta innan vår folkhälsominister talar om att vi som är hivpositiva är en del av dagens Sverige och att vi inte bara har skyldigheter att hålla nere smittotalen utan att vi faktiskt också har rättigheter. [..] Min fråga till folkhälsoministern är när vi får se dig i debatten om hur vi hivpositiva i Sverige har det och vad tänker du göra för att våra liv blir lite lättare att leva?

Jag misstänker starkt att Hedén inte har fått något svar från Larsson.

HBT-socialdemokraterna i Stockholm skrev 2008 ett hbt-politiskt program. Bland mångt och mycket vill HBT-sossarna i Stockholm att informationsplikten för hiv-positiva tas bort ur Smittskyddslagen. Vad vilja HBT Liberaler och Öppna Moderater med informationsplikten? Och varför är egentligen Maria Larsson så tyst vad beträffar hivpositiva?

P.S. Jag hittade inga HBT-Centerpartister eller HBT-Kristdemokrater. Om de finns - länka gärna till deras hemsidor i kommentatorsfältet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gamle Krister har säkert svaret

http://fahlstedt.blogspot.com/

Anonym sa...

"...att informationsplikten för hiv-positiva tas bort ur Smittskyddslagen.

Aldrig i livet.
Såna förslag är ju helt vansinniga.

Anonym sa...

Ingen ska medvetet få smitta någon annan med hiv. Detta är också straffbart enligt brottsbalken. Smittskyddslagens informationsplikt däremot motverkar sitt syfte (att förhindra spridningen av hiv) eftersom den lägger allt ansvar för skyddad sex på den som vet om att den har viruset, och därmed invaggar i falsk trygghet. Faktum är att den allra mesta smittspridningen sker av personer som inte vet om att de har hiv. Effektivast förebygger vi hiv-spridning om ALLA tar ansvar för att skydda sig själva och varandra. Dessutom lägger informationsplikten en orimligt stor börda på personer med hiv och bidrar därmed till det stigma, tabu och tystnad som råder kring hiv i Sverige. /Martin Engman

Anonym sa...

Artilen framställer en oskyldig vit snygg tjej som offer. Wft, hon hade oskyddat sex med sin man som litade på henne. Enbart tur att de inte smittades. Tongångarna hade varit helt annorlunda om det varit en mörkhyad man som haft oskyddat sex. Då hade artikeln varit helt annorlunda.

Alexandra Einerstam sa...

Till FVHC - nej, det är inget galet förslag. Om du läser Engmans kommentar, så förstår du varför den bör avskaffas.

Anonym sa...

Behåll det som det är + skärp straffen för de som avsiktligt undanhåller info om sin smitta.

Det är mitt förslag.

Jag har läst och förstått de av
er som har en motsatt åsikt men håller ej med. Jag säger till HBT
personer att även ni som vi andra
måste ta vårt ansvar (inkl. de hetero som är smittade).