Fredrik Reinfeldt, Tjeckien, Lissabonfördraget och sudettyskar

EU-ordföranden Sverige fick till slut ett ja till Lissabonfördraget från Tjeckien och dess egensinnige president Vaclav Klaus. Priset: ett undantag till Tjeckien från stadgan om de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Jag är glad för att vi har lyckats komma överens med Tjeckien, men också med de grannländer som har känt oro för konsekvenserna av det som Tjeckerna har efterfrågat, sade Fredrik Reinfeldt när Tjeckien fick sitt undantag från Lissabonfördraget.

Det må ha varit Reinfeldts största seger, under EU-halvåret, att få Tjeckien att skriva under, men det var till ett mycket dyrt pris.

Ingenstans i svensk media har jag läst varför Tjeckien vill ha ett undantag i stadgan om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Vidare har jag inte heller läst i svensk media varför Tjeckiens grannländer känt oro för konsekvenserna av det som tjeckerna hade efterfrågat.

Vad innebär Tjeckiens undantag egentligen?

Det var för Edvard Beneš som Klaus ville ha undantaget. Beneš bidrog till de så kallade Benesdekreten, som bland annat slog fast att sudettyskarna, de tysktalande tjecker som fördrevs eller flydde i slutet av andra världskriget och åren därefter, inte hade rätt att återfå förlorad egendom eller flytta tillbaka till Tjeckoslovakien.

Klaus ville ha undantaget, då han var livrädd att Benesavtalets förvisade sudettyskar, numer EU-medborgare i Tyskland, skulle göra anspråk på sina ägodelar (hus, möbler, fabriker, jordbruk med mera).

1999 och 2000 försökte Europaparlamentet upphäva Benesdekretet. Handlingarna lades till akterna och glömdes bort. Med Lissabonfördraget blev Benesavtalet högaktuellt igen. Klaus tänkte minsann inte skriva under Lissabonfördraget om inte Benesdekretet godkändes på nytt.

Fredrik Reinfeldt och Angela Merkel rådslog. Vad göra? De satte upp ett nytt protokoll och därmed var Benesdekretet åter lagligt. I EU-parlamentet var alla glada, för det innebar att Lissabonfördraget kunde föras i hamn.

3,2 miljoner sudettyskar och 700 000 ungerska medborgare var dock mindre glada. I och med Benesdekretet innebär det att dessa männsikor förblir europeiska medborgare av andra klass.

Kapitulation, skrev Frankfurter Allgemeine. Själv undrar jag om Fredrik Reinfeldt kände till Benesavtalet eller om han överhuvudtaget vet att det existerar sudettyskar.

Inga kommentarer: