Nu ser vi facit. Detta var sista gången under mandatperioden som den nuvarande regeringen kunde påverka kulturlivet och en passiv, fantasilös och viljelös kulturpolitik avslutas med en nolla, säger Socialdemokraternas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky.
När Regeringen Reinfeldt kom till ett dukat bord i Rosenbad 2006, använde de överskottet till skattesänkningar, därefter lånade de till sina skattesänkningar. Några satsningar på kulturområdet har vi inte sett under mandatperioden, bortsett från den stora kulturutredningen.
Nu ska jag inte sticka under stol med att kulturdepartementet har behandlats styvmoderligt även när Socialdemokraterna innehade makten, men vi Socialdemokraterna har varit (och är) bra på att försvara kulturbudgeten även under lågkonjunkturerna.
Två viktiga kulturreformer, som den Socialdemokratiska regeringen genomförde, var sänkningen av bokmomsen till sex procent och fri entré till de statliga museerna. Regeringen Reinfeldt rev upp Socialdemokraternas fri entré-reform, vilket innebar att museerna i genomsnitt förlorade var tredje besökare. Vilken kulturreform anser den nuvarande kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, vara alliansens största? Till DN säger hon:
Den största kulturpolitiska reformen är trots allt skattesänkningen för vanliga
medborgare. En tusenlapp mer i månaden i börsen innebär att man har mer över att
lägga på kultur.
För regeringen Reinfeldt handlar allt om skattesänkningar. Jämställdhetspolitik är skattesänkarpolitik, kulturpolitik är skattesänkarpolitik, sätt ett valfritt prefix framför politik och alliansen svarar med skattesänkarpolitik.
Årets val kan bli det första där partierna sätter kulturen på agendan på allvar.
De Rödgröna har skapat en arbetsgrupp för att lyfta kulturpolitiken (vilket gjordes innan VÅP:en presenterades). Det är en signal som visar hur viktig de Rödgröna anser att kulturpolitiken är, men också att de Rödgröna vill göra just kulturpolitiken till en viktig valfråga.
I Norge har kulturen fått miljardtillskott. SvD:
I den norska valrörelsen nådde kulturpolitiken ända upp i partiledardebatterna vid höstens val, inte minst när Fremskrittspartiet ifrågasatte kulturens ökande andel av budgeten. Enligt Leif Pagrotsky visar det hur kulturen kan bli något större än ett bihang till skatte- och jobbpolitiken.
–Alla människor berörs av det kulturpolitiken sysslar med. Ändå har den varit frånvarande från de politiska debatterna under valåren. En viktig lärdom av den norska erfarenheten är att kulturpolitiken kan göras till en fråga i politikens centrum, en fråga som har betydelse för hur människor röstar.
Avsaknaden av kultursatsningar i vårpropositionen, innebär ett gyllene tillfälle att göra kultur till en valfråga.
Läs även Martin Mobergs briljanta inlägg på samma tema.
Tidigare inlägg: (S)torsatsning på kultur (i inlägget länkar jag till fler kulturinlägg), Socialdemokraterna vill stärka tillgängligheten till kulturen, stimulera kreativiteten och
förbättra villkoren för kulturarbetarna, Att sänka skatterna...
Gammelmedia: SvD, DN, DN Kultur (s. 3 pappersupplagan), AiP, DIK, Fria Tidningen
Tidigare inlägg: (S)torsatsning på kultur (i inlägget länkar jag till fler kulturinlägg), Socialdemokraterna vill stärka tillgängligheten till kulturen, stimulera kreativiteten och
förbättra villkoren för kulturarbetarna, Att sänka skatterna...
Gammelmedia: SvD, DN, DN Kultur (s. 3 pappersupplagan), AiP, DIK, Fria Tidningen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar