Regeringens kollektiva ansvar

För första gången i GayGalans historia har en svensk statsminister varit närvarande. Och inte bara varit på plats utan även delat ut ett pris. Fredrik Reinfeldt har delat ut pris till Mariette Hansson, skriver QX.
-
Ett PR-jippo från Moderaternas sida för att göra ett gott intryck inför hbt-personer? Nja... så långt vill jag faktiskt inte gå. Jag tycker det är bra att Reinfeldt dyker upp på Gaygalan. Ännu bättre vore dock om den Moderatstyrda regeringen tänker genomföra några faktiska förändringar för hbt-personer. Helst innan mandatperioden är slut.
-
Hittills har Kristdemokraternas unkna människosyn fått styra, skrev Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL, i GP för någon vecka sedan. Juvas har rätt. Hitintills har vi sett de andra regeringspartierna låta det minsta partiet, KD, sätta agendan vad beträffar hbt-frågor. Juvas skriver även:
-
Det finns fler exempel där regeringen fallerar vad gäller aktiva insatser och där Göran Hägglund och Maria Larsson är ansvariga. Regeringen låter helt enkelt KD:s unkna människosyn styra i frågor som är avgörande för hbt-personers liv och vardag, trots att de har ett kollektivt ansvar. Vi vill nu veta hur regeringspartierna tänker sig kunna genomföra faktiska förändringar i samarbete med KD om de vinner valet. Vi vill ha tydliga svar från alliansens partier varför en röst på dem inte är en bortkastad röst när det gäller vår rätt till samma värde i samhället som alla andras.
-
Jag kan svara Juvas redan nu. Om den nuvarande regeringen får fortsatt förtroende efter valet i september, kommer Kristdemokraterna fortsätta vara en bromskloss för hbt-personers fri- och rättigheter.
-
De fyra borgerliga partierna har bildat regering tillsammans. Det innebär ett kollektivt ansvar. Det är med andra ord alla fyra partier som bär ansvaret. M, C och FP kan inte skylla på KD för att inget händer i dessa frågor.
-
sin egen blogg skriver Juvas: Tyvärr är det så att jag inte förväntar mig ett svar på inlägget. Det är bara rätt sorgligt att man kan konstatera det som regeringen väljer att inte göra i frågorna.
-
När Roberta Alenius, Fredrik Reinfeldts pressekreterare, säger till Realtid.se: Vi har gjort mycket i den vägen, till exempel drivit igenom könsneutrala äktenskap, ägnar hon sig åt politisk historierevisionism för att skriva om historien efter Moderaternas politiska agenda. Alenius använder den nya (osanna) berättelsen i propagandasyfte.
-
Trots att alla partier utom Kristdemokraterna lovade att göra äktenskapet könsneutralt efter förra valet var det inte genom den Moderatstyrda regeringens försorg som det röstades igenom. Frågan löstes i stället i riksdagen.
-
Fredrik Pettersson och Trollhare har också bloggat på samma tema.

Inga kommentarer: