Därför vinner de Rödgröna valet

Det kommer att bli en rysare, en riktig nagelbitare och det tror jag att alla politiker, oavsett färg, är eniga om. Valet i september kommer att bli jämt. Mycket jämt. Det finns dock frågor och områden som kommer att avgöra valet. Jobben kommer att vara en sådan fråga. Moderaterna har tappat jobbfrågan och de Rödgröna har tagit tillbaka intitiativet. Jag kommer nedan att i punkter presentera några frågor som jag tror är avgörande för valutgången.

Trygghetssystemen
Det finns något som jag högeligen känner avsmak för och det är när den Moderatstyrda regeringen talar om bidragstagare eller bidragslinjen. Detta är särdeles tydligt när högeralliansen talar om a-kassan. A-kassan är inget bidrag – det är en försäkring som vi arbetstagare har betalat in till. Moderaterna höjde avgiften till a-kassan. Sedan 2006 har över 500 000 lämnat a-kassan av ekonomiska skäl. Sammanlagt är det en miljon som står utanför a-kassan. Den borgerliga regeringens förämring av a-kassan har drabbat dem med lägst löner hårdast. Från a-kassa till försörjningsstöd är Moderaternas arbetslinje. När de Rödgröna vinner valet, kommer a-kassan att återställas. Myterna som den borgerliga regeringen försöker sprida om a-kassan har TCO effektivt slagit hål på.

Trots att fler är beroende av försörjningsstöd, skjuter inte Moderaterna till några pengar. Nej, tvärtom. Istället är det nedskärningar som gäller. I Stockholm ska socialtjänsten spara mångmiljonbelopp och ett 40-tal jobb inom socialtjänsten är därmed är i fara.

Den borgerliga regeringens katastrofala hantering av sjukförsäkringen kommer fortfarande att finnas färskt i minnet hos väljarna på valdagen. Tiotusentals människor kommer under 2010 bli försäkringslösa på grund av försämringar i sjukförsäkringen. Moderaternas arbetslinje innebär att sjuka tvingas jobba. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ändra på detta.

Trygghetssystem i vårt samhälle finns där av en anledning. Om du, av någon orsak faller (till exempel om du blir sjuk eller blir av med ditt jobb), så ska det finnas skyddsnät som tar emot dig. Moderaterna använder ord som bidragslinjen, men det handlar faktiskt om trygghet. Det som betyder något för ett samhälles friskhet är det mål som dess ansikte är riktat mot, är ett ofta använt citat från den brittiska socialisten Richard Tawney. Det är dags att rikta blickarna mot de mest utsatta.

FRA, IPRED, SWIFT
Från de Rödgröna har vi ett tydligt svar - I och med en rödgrön regeringen kommer IPRED att rivas upp. I det här sammanhanget får vi inte glömma Swift. Parlamentet accepterade inte förslaget tack och lov, men Alliansens agerande är tveksamt ur demokratisk synvinkel.

Utförsäljningen av allmännyttan
Kristina Axén Olin sålde ut gallerior och centra för 10 miljarder kronor. En av investerarna är det brittiska imperiet Boultbee och här pratar vi om ett imperium som inte skyr några medel. Chockhöjningar av hyran är vardagsmat för affärsinnehavare i de gallerior som numer ägs av Boultbee. Boultbees uppköp av köpcentra är också ett allvarligt hot mot demokratin, vilket Jan Wiklund och Göran Folin har uppmärksammat i SvD. De personer som idkar politik eller kultur blir utkörda, men kan få genomföra sin verksamhet om de betalar en summa pengar (och har åsikter som är förenliga med Boultbee).

Låt mig också nämna Tibble-skandalen i detta sammanhang. Borgarna införde ett nytt ord för utförsäljning av till exempel skolor - avknoppning. Utförsäljningshysteri är vad Moderaterna ägnar sig åt.

Vårdslakt Stockholm
Utvärderingar av Vårdval Stockholm visar att borgarna bedriver en cynisk klasspolitik. Vårdval Stockholm har också inneburit Guldregn över de privata vårdbolagen. Vårdval Stockholm innebär inte tillgänglighet för alla. Vårdval Stockholm har inneburit att tillgängligheten minskat för de som bor i fattiga förorter och tillgängligheten har ökat för de som bor i innerstaden och välbärgade villaområden. De Rödgröna har presenterat ett bättre alternativ.

Lavaldomen
Den Moderatstyrda regeringen hävdar att de vill slå vakt om den svenska modellen, men den politik som drivs från Rosenbad är medvetet inriktad på att knäcka den svenska modellen. Rödgrönt löfte: Lavallagen rivs upp vid valseger.

Kärnkraft
Under mandatperioden fick vi se Centern sälja sin själ. Vi har sett många Centerpartister vara besvikna över detta beslut. Tre av riksdagens Centerpartister är emot förslaget att dagens kärnkraftsreaktorer ska få ersättas med nya (SR). Maud Olofsson diggar numer atomreggae och partipiskan kommer att vina i partiet. De som respekterar folkomröstningen om kärnkraft, kommer att rösta på de Rödgröna.

Jämställdhet
Jämställdhet är borgarnas akilleshäl, men de vill ändock göra jämställdhet till en valfråga. Låt oss därför tala om vårdnadsbidraget. Hör verkligen vårdnadsbidraget till ett jämställt samhälle? Kvinnor röstar vänster!
"Jämställdhet handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet", sade Mona Sahlin i sitt sommartal i Nacka. Sahlin uppmanade också i sitt tal att göra jämställdhet till en valfråga. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Jämställdheten griper igenom alla våra grundläggande värderingar som frihet, jämlikhet och solidaritet.

Hbt
Alliansregeringen lovar runt och håller tunt i hbt-frågor. Moderaterna tar åt sig äran för könsneutrala äktenskap. Trots att alla partier utom Kristdemokraterna lovade att göra äktenskapet könsneutralt efter förra valet var det inte genom den Moderatstyrda regeringens försorg som det röstades igenom (de kunde inte ens leverera en proposition). Frågan löstes i stället i riksdagen.

Inget har gjorts mot diskrimineringen av lesbiska när det gäller IVF. Hatbrotten har ökat under mandatsperioden men inte de förebyggande insatserna. Vi må ha en bisexuell minister som ansvarar för flyktingpolitiken, men avvisningar av asylsökande hbt-personer, tillbaka till länder där förföljelse råder, äger fortfarande rum. Personer som vill genomgå könskorrigering, tvångssteriliseras. Hiv-prevention ligger också på Kristdemokraternas bord. När vi har ministrar som Göran Hägglund och Maria Larsson som har svårt att säga "män som har sex med män", tror ni något händer?

Egalia har varit en av mina hjärtefrågor. Borgarnas ovilja att skjuta till pengar till verksamheten är under all kritik. Vi har ett rödgrönt löfte. Egalias verksamhet kommer att permenteras och ett hbt-borgarråd kommer att införas i Stockholm.

Ovanstående är bara ett axplock av viktiga frågor som jag tror kommer att avgöra valutgången till de Rödgrönas fördel. Jag har inte nämnt skattesänkningar medelst lånade pengar, skattesänkningar som främst gått till de som redan har. Kultur har jag heller inte nämnt i inlägget. Jag vill minnas att det var borgarna som tog bort fritt inträde till de statliga museerna (vilket innebar att museerna i genomsnitt förlorade var tredje besökare) och att de levererade en kulturutredning som fått mycket kritik. Annars har det varit väldigt tyst från regeringen vad beträffar kultur. Vi kan lova en (S)torsatsning på kultur.

Under den här mandatperioden har vi sett vad den så kallade arbetslinjen (och borgerlig politik) verkligen betyder: att aktivt se till att människor lämnar facket och a-kassan; att försämra anställningstryggheten och sänka arbetslöshetsförsäkringen; att skattesubventionera lågavlönade hushållsnära tjänster; att införa vårdnadsbidrag; att sänka ersättningsnivåerna för sjuka och småbarnsföräldrar; att utförsäkra sjuka; att lägga ner Arbetslivsinstitutet och skära ner på resurserna till Arbetsmiljöverket; att införa en vårdmodell som ökar hälsoklyftorna; att sälja ut allmännyttan; att införa gräddfiler inom vården; att inte vidta åtgärder för att värna den svenska modellen efter Lavaldomen; att avveckla den aktiva arbetsmarknadspolitiken; att låta Kristdemokraterna ta över hbt-frågor; att utvisa asylsökande hbt-personer till länder där förföljelse råder; att tvångssterilisera personer som vill genomgå könskorrigering... rätt och slätt har den Moderatstyrda regeringen låtit klyftorna växa i samhället. Allt detta är resultatet av den kalla handens politik. Marknaden före människan. Hjärtat sitter dock till vänster och därför kommer de Rödgröna att vinna valet.

29 kommentarer:

Johan Ulvenlöv sa...

Heltäckande...

Unknown sa...

Kan bara hålla med Johan!!1

Intelliwell sa...

Tack för att du sammanställer plakatpolitiken på detta heltäckande sätt. Det skapar låsningar och felfokus och är bara intressant för ett fåtal. Resten inser att det är vulgärpropaganda som man inte känner igen sig i. Du leder Alliansern till seger :-)

Ballerinan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ballerinan sa...

Ledsen Fredrik, men du är faktiskt helt ute och cyklar. Och det kan inte vara lätt, så dåligt som det är plogat...

Anonym sa...

Ja du Alexandra, du har satt ribban för oss andra :) Wow räcker inte här jättebra inlägg!

// Martin

Daniel sa...

Väldigt bra skrivet och man får en känsla för vilka frågor som kommer vara aktuella vid valet.

Intelliwell sa...

Det är den analysbefriade kritiken och skygglappsberömandet som är så bra! Öppenheten har ökat, arbetslinjen skapar resurser till välfärden. Där är bidragslinjen det största hotet mot utsatta människor. Fredrik R var bland de första "stora" politikerna som tog ställning i HBT frågan. Snacka "lova runt och hålla tunt". Mona har pratat och pratat i decennier ( i reell maktställning)utan att åstadkomma någonting annat är för sig själv och de sin (inte sossar utan den egna familjen). Kom-ihåg-lapp: http://www.youtube.com/watch?v=YolWuQJX-rY&feature=fvst

Unknown sa...

Visst kan det finnas en rad anledningat att rösta rödgrönt, men FRA och IPRED är inte två av dem.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har tydligt deklarerat i näringsutskottet att man INTE vill riva upp IPRED.

Samtidigt vill de rödgröna att fler myndigheter ska få tillgång till FRAs spaning.

Och så ska de tillsammans införa datalagringsdirektivet.

Det är ingen snygg kompott på integritetsfronten, tyvärr :-(.

Anders Löwdin sa...

Fredrik!
Kan du tala om vilka "resurser till välfärden" du menar.

Bäst är kanske att samtidigt också precisera vilken typ av välfärd du avser.

Är förskola, fritids, skola och kultur välfärd enligt dig?

Till dessa och många andra kommunala verksamheter har det dock inte kommit något annat än nedskärningar. Du måste leva i en annan sorts verklighet än vi andra ....

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, inspirerande. En sak jag däremot inte håller med om är att vi ska respektera folkomröstningen om kärnkraften. Det finns rätt många miljoner väljare (likt mig själv) som inte ens var född när en hölls, liksom det finns en hel bunt väljare som fick rösta då som sen länge övergått till blomstergödslingsbranschen. Folkomröstningen har passerat sitt utgångsdatum.

Däremot finns det en massa aktuella skäl till varför inte skall bygga ut kärnkraften. Det är dyrt, det löser inte några problem idag och vi har ännu inte löst avfalls problemet.

Alexandra Einerstam sa...

Viskot: Ska vi rösta om Euro då också, men kärnkraft är inte en klimatlösning. Låt mig till citera ur boken 10-tals-programmet (s. 122):
-
Att kärnkraft på sina håll diskuteras som en klimatlösning är problematiskt. Tusentals kärnkraftverk skulle behöva byggas internationellt för att ersätta olja och kol globalt - detta är en dyr och farlig väg att slå in på. Kärnkraften är måhända mer klimatsmart än oljan, men den är inte mer hållbar för det.
-
Fredrik - kan du vara vänlig och rada upp de hbt-reformer som högern har genomfört?

Intelliwell sa...

Anders,
Efterlyser du en ideologisk debatt i ett kommentarfält?. Jag lever i en mycket jordnära verklighet som småföretagare med anställda, barn i både kommunal och privat skola (funkar ung lika bra), ledare i en ideell idrottsförening med goda relationer med kommunen... En sak är solklar. ALL välfärd bygger på att människor arbetar - och det är Alliansen bättre på än er sossar.

Jag ser att Alexandras sammanställning gör de rödgröna en björntjänst - den sätter ljuset på er (brist på) politik i allmänhet och Mona i synnerhet - det tycker jag är bra.

minata sa...

Fel fel fel!
"I och med en rödgrön regeringen kommer IPRED att rivas upp."

Ställde en fråga till socialdemokraterna.se i dag och fick följande svar:

"Hej Tommy! Tack för ditt mail.

Vi anser att upphovsrätten är självklar. Vi tar starkt avstånd från de som
anser att det rent principiellt ska vara tillåtet att ladda upp eller ned
upphovsrättskyddat material utan att den som har skapat filmen, musiken
eller boken får betalt.

Värnandet av upphovsrätten måste dock balanseras mot den personliga
integriteten. Detta har inte regeringen lyckats med. Även om vi i princip
ställer oss bakom ett starkare skydd för upphovsrätten kräver vi därför att
skyddet av den personliga integriteten stärks.
Vi kräver därför:

1) Det måste tydligt framgå att det huvudsakliga syftet är att komma åt den
fildelning som sker i kommersiell skala.
2) Det ska bara få finnas en organisation som kan få tillgång till vem som
har en viss IP-adress. Upphovsrättsinnehavarna måste alltså samarbeta. Det
minskar även risken för bluffakturor.
3) Hänsyn måste tas till att privatpersoners internetabonnemang kan ha
missbrukats av någon annan.
4) Lagen måste följas upp av en oberoende granskare. Vi vill därför inrätta
en integritetsombudsman.
5) Vi vill tillsätta en Kommission för upphovsrätt och tillgänglighet på
internet för att följa teknikutvecklingen och föreslå regeringen åtgärder.

Dessutom måste ett bredare grepp tas för att förbättra villkoren för de
yrkesverksamma inom kulturen. Kulturutredningen bör få direktiv att lämna
förslag som skapar bättre villkor och långsiktigt hållbara
inkomstmöjligheter för skådespelare, musiker, med fler.

Det måste även finnas fler, bättre och mer tillgängliga lagliga alternativ
att lyssna på musik och se på film med modern teknik. Här faller ansvaret
tungt på film- och musikbranscherna att ta tillvara den nya tekniken och
utveckla fler och bättre lagliga enkla och mer tillgängliga alternativa
distributionskanaler.

Har du andra frågor om vår politik så är du välkommen att höra av dig till
oss igen.

Med vänliga hälsningar

Socialdemokraterna (S)var Direkt
"

Christoffer Willenfort sa...

alexandra. Kärnkraften är ett energislag som uppfylelr buntlandkommitionens deffinition av "hållbar utveckling" vilket deffinieras som "Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra förutsättningarna för kommande generationer att tillfredsställa sina behov."

solkraft tex tilfredsställer tex inte den deffinitionen idag (Man förbrukar för mycket ämnen som det inte finns allternativ till samt lämnar för mycket avfall vid tillverkning.)

mvh
/C

Alexandra Einerstam sa...

Socialdemokraterna:
* IPRED bör förändras så att rättssäkerheten och integritetsskyddet stärks, samtidigt som upphovsrätten värnas och kulturskaparnas rätt att kräva ersättning för sina verk garanteras
* En upphovsrättskommission för att belysa frågor om upphovsrätt, fildelning, teknisk utveckling och integritet ska inrättas.
* En integritetsombudsman ska inrättas.

Thomas Hartman sa...

Utmärkt! ;-)

Nils sa...

På socialdemokraternas kongress avslog man yrkanden om att IPRED skulle rivas upp. Detta inlägg vilar på luftslott, orkar inte kommentera allt.

Simsalablunder sa...

"Resten inser att det är vulgärpropaganda som man inte känner igen sig i."

Säger Fredrik som länkar till youtube och det pajiga Mona fifflar.


"Det är den analysbefriade kritiken och skygglappsberömandet som är så bra"

Här måste Fredrik tala om sin tre egna inlägg. För det är endast på dessa Fredriks egna ovan uttalande passar in.
Tack Fredrik för att du så tydlig belyser alliansens beteende, dvs kategoriskt undvikande att svara på frågor genom ovidkommande svammel.

För övrig en mycket bra sammanställning av Alexandra.

Anders Löwdin sa...

Fredrik!

Jag ser att du lämnar WO! Mycket snack och liten verkstad med andra ord.

Jag undrar fortfarande var någonstans du befinner dig nu när högern skär ner på fritidsverksamheten i våra kommuner ..... ??

Anonym sa...

@Fredrik.

- Plakatpolitik
- Skapar låsningar
- Felfokus
- Bara intressant för ett fåtal
- Vulgärpropaganda.
- Analysbefriade kritiken
- Skygglappsberömandet

Många klisterlappar där utan konkreta synpunkter.

Fredrik. Hur många jobb har alliansen skapat med sin arbetslinje under den senaste mandatperioden ?

Victor Svedberg sa...

Sammanfattningen i slutet är fantastisk och målande, jag tänker låta mig inspireras.

Alexandra Einerstam sa...

Victor S - ja, det är minsann dags för ett nytt inlägg på din blogg, så låt dig inspireras.

Anonym sa...

Alexandra Einerstam, tja för eller senare kan vi säkert ta om euro-omröstningen. En folk omröstning liksom vilket annat valresultat måste ju omprövas med jämna mellanrum. Vi håller val vart fjärde år, självklart betyder det att vi också skall ompröva folkomröstningar med jämna mellanrum. Och när det är 30 år sedan en omröstning hölls så är den enligt mig helt irrelevant.

Men som sagt jag är inte för en utbyggnad av kärnkraften. Inte så vida man inte kan lösa de problem med kärnkraften som finns idag. Men i övrigt är jag teknikneutral.

Eva Hillén Ahlström sa...

Oj, oj, oj, Alexandra - vilken sammanfattning!
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=39594

/Eva

handelsehorisont sa...

Skulle som före detta (S) så gärna vilja hålla med dig. Men med Bodström i leken går det bara inte. Om Sahlin vågade kicka honom och datalagringsdirektivet skulle jag överväga. Men annars, nej!

Gustav Andersson sa...

Jag blev lite intressserad av detta inlägg efter att ha läst på Peter Anderssons blogg. Men vid läsning är det inte övertygande.

1. Alliansen har inte tappat jobbfrågan. Med 100.000 nya jobb trots superkris kan regeringen ta debatten med trovärdighet medan de rödgröna enbart har tomma ord och gammal skåpmat att komma med.

2. Trygghetssystemen. Debatten har planat ut efter alliansens slipningar av kanterna på systemen. I praktiken kommer få människor att uppleva det som Alexandra och oppositionen beskriver det medan många kommer att uppleva rehabilitering och myndigheter som bryr sig.

3. FRA, IPRED, SWIFT. Konkretionen brister i det rödgröna alternativet. Det blir lika svårt för Mona som för Fredrik att gå på tvärs mot världssamfundet. Det är också lätt att syna då (s) var i full färd att gå mycket längre än alliansen gjort innan regeringsskiftet 2006. För övrigt var allianspartierna med och fällde SWIFT i EP.

4. Allmännyttan har noll potential som valfråga. Kanske den kan egga några hyresgästföreningsombudsmän men dom är ju redan sossar. Avknoppningar (som på många sätt var ett bra verktyg) är för övrigt ett helt stängt kapitel. Kommer inte att leda till någon debatt.

5. "Vårdslakt Stockholm" upplevs helt annorlunda av patienterna än av vänsterjournalister och oppositionen. Även om systemet inte är perfekt har det medfört enorma förbättringar i framför allt tillgängligheten och det vet folk. Läs för övrigt logopedernas artikel i dagens DN.

5. Lavaldomen intresserar bara fackombudsmän som ändå har betalt för att rösta på och propagera för de rödgröna.

6. Kärnkraft. Sorry, men stödet för alliansens klimat- och energiöverenskommelse är stort i Centerpartiet. Även om de flesta av oss vill avskaffa kärnkraften på lång sikt inser vi att klimatet är ett mer akut problem och är hysteriskt glada över den historiskt unika satsningen på förnyelsebar energi och vindkraft. Vi vet dessutom att väljarna håller med oss (läs t.ex Sören Holmberg). T o m DN:s journalist konstaterade på (C):s kommundagar att motståndet mot energiuppgörelse var dött.

7. Jämställdhet. Vårdnadsbidraget är knappast det jätteproblem de rödgröna vill göra det till. Och skulle fler välja att ta ut det skulle sossarnas valstrateger ha ett ännu större problem. För övrigt uppskattar många det kraftiga jobbskatteavdraget, hushållsnära tjänster och ökat kvinnligt företagande.

8. HBT-frågor. Alla partier utom kristdemokraterna lovade könsneutral äktenskapslagstiftning. Och alla partier utom (kd) levererade. Det måste vara förtretligt att den (s)-regering som förhalade homoäktenskap och adoptioner i åratal inte fick se (kd) ta vid där Göran Persson slutade. Ni kan aldrig förklara denna fråga för väljarna på ett begripligt sätt.

Tyvärr Alexandra, din lista bekräftar att de Rödgröna har tomt i ammunitionsförrådet. Det kanske blir jämt i valet men då krävs det mycket mer från de Rödgröna än detta...

Ringborgs blogg sa...

Bra argumentation för en rödgrön politik men den har ännu inte gått ända fram.

Ulrika sa...

Hej,

Jag är på jakt efter rättigheterna till den bild du har publicerat i detta inlägg då vi är intresserade av att använda den själva

Det jag undrar är om det är du som äger rättigheterna till bilden eller i annat fall vart du hittat bilden då vi är intresserade
av att använda den.

Tack på förhand,

Ulrika Jakobsson
Pronto Communication