Istället för mänskliga rättigheter vurmar handelsminister Ewa Björling för Marocko

S-kvinnor har länge drivit frågan att Sverige ska erkänna Västsahara, SADR. På Jobbkongressen beslutades (mot partistyrelsens vilja bör kanske tilläggas) att Socialdemokraterna ska verka för att Sverige erkänner Västsahara som en självständig stat. Dock befinner vi oss i opposition och den Moderatstyrda regeringen är splittrade i frågan om Västsahara.
-
Svik inte Västsahara i EU:s nya fiskeavtal, skriver Åsa Westlund och Jens Orback i Göteborgs-Posten idag. Artikelförfattarna menar att splittringen inom regeringen Reinfeldt riskerar försvaga Sveriges röst för internationell rätt och ett fritt Västsahara:
-
Handelsminister Ewa Björling har av någon anledning uttryckt sig mycket kritiskt till Västsahara och bland annat kallat landet för ett territoriellt tomrum. Hon har förtalat den västsahariska organisationen Polisario, en organisation som ses av FN som den formella och legitima företrädaren för det västsahariska folket. Hennes vurm för Marocko är tydlig. Trots att landet nyligen utvisade en svensk diplomat fortsätter Sveriges handelspolitiska engagemang i Marocko som om inget hade hänt.

Vi fäster därför vårt hopp till nyblivne EU-minister Birgitta Ohlsson (fp). Innan valet 2006 uttryckte hon sitt starka stöd för Västsahara och krävde att Sverige skulle erkänna landet som självständig nation. Hon gjorde det tillsammans med Cecilia Malmström (fp), Sveriges nyblivne Europakommissionär.

Vi utgår från att Ohlsson, och Malmström, står fast vid sitt stöd till Västsahara, och trots handelsministerns Marockovurm aktivt driver att det nuvarande fiskeavtalet med Marocko sägs upp.
-
Ewa Björling reste till Marocko i början av april förra året. Syftet med resan var att fördjupa handelsförbindelserna med Marocko och bereda väg för privatsektorns fördjupade regionala verksamheter. Bland annat deltog Ericsson vid möten med marockanska ministerier. Björling fick även en inbjudan att besöka flyktinglägren i södra Algeriet, samtidigt som hon var i Marocko, men att hon avböjde (Flamman). Det säger något om Björlings prioriteringar. Istället för att värna de mänskliga rättigheterna vurmar istället Björling för Marocko. Skrämmande!
-
Tidigare inlägg om Västsahara: Tack SSU och Jytte Guteland!, Fokus Västsahara - Riv världens längsta mur på Emmaus!, [MANIFESTATION] Befria Afrikas sista koloni - erkänn Västsahara nu!, [DEBATTARTIKEL] Regeringen måste agera för mänskliga rättigheter och ett fritt Västsahara!, Wallenbergare med Wallenberg
-
Jonas Sjöstedt har också skrivit om artikeln.

Inga kommentarer: