Marknaden före människan

Idag skriver Filippa Reinfeldt om Moderaternas sjukvårdspolitik på SvD (som är en replik på Mona Sahlins och Ylva Johanssons debattartikel Svagt stöd för gräddfiler i vården):
-
Vi för en sjukvårdspolitik som strävar efter ett större inflytande för både medborgare och medarbetare. Vår utgångs-punkt är en skattefinansierad sjukvård med hög kvalitet och en tillgänglighet som är lika för alla.
-
Vi Socialdemokrater sätter människan före marknaden, men den sjukvårdspolitik som Moderaterna har drivit igenom i Stockholm, visar på det motsatta - Moderaterna sätter marknaden före människan. Vi har till exempel läst om Guldregn över de privata vårdbolagen, Ytterligare effekter av Vårdslakt Stockholm, Vårdslakt Stockholm (Del II), VÅRDSLAKT STOCKHOLM, Vårdtvång Stockholm del II och Vårdtvång Stockholm. Moderaternas sjukvårdspolitik har inte handlat om rättvis vård efter behov, oavsett var man bor.
-
Socialdemokraterna verkar dock vara kvar i frågorna om vem som ska äga sjukhusen och hur politikerna ska kunna styra vården, skriver Reinfeldt. Hon har uppenbarligen inte följt de beslut som fattades på Jobbkongressen. Låt oss istället återgå till det som kallas Vårdval Stockholm. Utvärderingar finns redan för denna reform. Utvärderingar som visar att borgarna bedriver en cynisk klasspolitik. Vårdval Stockholm innebär inte tillgänglighet för alla. Vårdval Stockholm har inneburit att tillgängligheten minskat för de som bor i fattiga förorter och tillgängligheten har ökat för de som bor i innerstaden och välbärgade villaområden. Dock måste jag tillstå att det är vackra ord som Reinfeldt skriver, men dessa ord har lite att göra med den verklighet som Stockholmarna får uppleva i och med Vårdval Stockholm.
-
Peter Andersson och Peter Högberg har också bloggat på samma tema.

1 kommentar:

Tobias sa...

Ha, sossarna har inte forbjudit vinst i privata sektorn. Dom har inte ens det minsta uns trovardighet da dom satter manniskan i centrum. Vardkoerna var ju mycket langre innan.

Det var ju trots allt sossarna som startade privatiseringarna pa 90-talet.

Ar ni mytomaner allihopa?