Den nakna kocken

Närhelst man slår på tv:n nu för tiden ser man matlagningsprogram. Och, visst… Kan Gudrun Schyman delta i Let´s Dance så kunde man också tänka sig Sahlin, Eriksson och Ohly i ett matlagningsprogram. Se dem framför er. Tre politiskt nakna kockar iklädda kockmössor i Louis Vuitton-design… Men Ohly har visst istället fått en nattmössa. Att prata i. Vänstersidans kockar kan var och en för sig ställa till det. Och tillsammans kan de åstadkomma en rätt oaptitlig soppa… eller röd-grön röra, om de är på det humöret. Luftpastejer står helt säkert på menyn. I köket kan vi se Ohly slipa knivarna för att ta itu med uppgiften att steka det kokta fläsket. Eriksson förbereder förlorade ägg – eller om det ska bli hastigt ihopsjunkande sufflé. Inte lätt att veta. Allt som Sahlin ägnar sig åt blir pannkaka. Både såsen och samarbetet tenderar att skära sig. Vad programmet skulle heta? Tja, tänkte först på att de kunde recycla TV4plus-titeln Vad blir det för mat, för det är ju fortsatt höljt i dunkel… Nä, det finns kanske ett namn som ligger ännu närmare tillhands. Så, låt oss tillsammans göra vad vi kan för att förhindra att Hells Kitchen blir en svensk verklighet!
-
Ovanstående om De Rödgröna sade Göran Hägglund i sitt tal under Kristdemokraternas kommundagar i Jönköping. Göran Hägglund har i ett tidigare tal refererat till AC/DC:s Highway to hell i ett tal och i detta tal nämner han återigen helvetet i form av Gordon Ramseys matlagningsserie Hells Kitchen. Vad är det med Hägglund och helvetet? Längtar han dit? Hans matreferenser fick dock min mage att börja knorra.
-
Hägglund omtalar Sahlin, Eriksson och Ohly som tre politiskt nakna kockar. Låt mig då upplysa herr Socialminister om Jamie Oliver. Den nakna kocken var (egentligen är, då den sänds i repris var och varannan dag) en programserie som producerades av BBC. I serien lagade kocken Jamie Oliver mat. Serien var en succé och följdes upp med böcker såsom Return of the naked chef och Happy days with the naked chef. Den nakna kocken är också Olivers epitet. Ordet naken i detta sammanhang har lite att göra med nakenhet, utan anspelar på enkelheten i Olivers matlagning. Här spelar de "nakna" råvarorna huvudrollen.
-
Rödgrön röra är sällan en oaptitlig soppa. Den rödgröna röran heter på franska ratatouille. Etymologiskt kommer ordet från franskans touiller - att röra om och det är precis vad de Rödgröna vill göra i sin oppositionsroll*. Denna klassiska grönsaksröra består av paprika, lök, aubergine, zuchini, tomat och vitlök och är gott till det mesta.
-
Nu för tiden ägnar sig de flesta köttätare åt att försöka steka det kokta fläsket, eftersom köttet innehåller så mycket vatten. Stekt valfläsk med blå bönor är annars något som den Moderatstyrda regeringen ägnar sig åt.
-
En populär rätt bland "Verklighetens folk" är pannkaka. Har inte Hägglund blivit bjuden på pannkaka under sin "köksbordsturné"?
-
Ratatouille gjord av "nakna" kockar äter jag med andra ord gärna. Om Göran Hägglund vill fortsätta referera till helvetet rekommenderar jag Tegan och Saras låt - Hell (P.S. de är enäggstvillingar och båda är lesbiska):*Med politisk opposition menas regeringens motståndare. Oppositionspartierna har då som uppgift att kritisera samt analysera regeringens agerande.

Inga kommentarer: