På spaning efter den socialpolitik som flytt

Stockholm har blivit hårdare och kallare. Det framgår av både vittnesmål och forskning. I Sveriges rikaste stad blir alltfler fattiga och värst utsatta är barn och unga. Rädda Barnens rapport om barnfattigdomen i Sverige visar att klyftorna ökar. I Stockholm ligger barnfattigdomen på 16,8 procent. Det betyder att var sjätte barnfamilj är beroende av ekonomiskt bistånd. Det placerar Stockholm på 279:e plats bland landets 290 kommuner. Det finns alltså bara elva kommuner i Sverige som har en högre barnfattigdom än Stockholm. Detta är naturligtvis en skandal.
-
Det skriver Carin Jämtin i Piteå-Tidningen idag. De som hävdar att klyftorna inte växer bör också läsa Marika Lindgren Åsbrinks inlägg.
-
Jag håller just nu på och läser boken Spaning efter socialpolitiken. I det här sammanhanget är bland annat intervjun med Tapio Salonen relevant. Salonens senaste rapport visar att nästan en kvarts miljon barn i Sverige lever i fattigdom.
-
Jämtin avslutar artikeln i Piteå-Tidningen med följande:
-
Vi socialdemokrater måste utarbeta en strategi som tydligt anger en helt ny färdriktning för socialpolitiken där bostads- och utbildningspolitiken måste kunna användas mer offensivt. "Det som betyder något för ett samhälles friskhet är det mål som dess ansikte är riktat mot", är ett ofta använt citat från den brittiska socialisten Richard Tawney. Det är dags att rikta blickarna mot de mest utsatta. Det omöjliga kan bli möjligt - bara den politiska viljan finns.
-
Moderaterna fortsätter att hävda att deras skattesänkningar gynnar låginkomsttagare. Lindgren Åsbrinks inlägg visar att så inte är fallet. Hejdå välfärden.
-
Martin Moberg har också bloggat om klyftorna som växer i samhället. Bloggen Ett Hjärta Rött är alltid läsvärd vad beträffar socialpolitik.
Tidigare inlägg på ämnet välfärd (endast ett axplock): Högerpolitiken klyver Sverige, Uppdrag Välfärd, Socialtjänstens hjältar II, , It's just another day in paradise (Del II), It's just another day in paradise, Socialtjänstens hjältar, Moderaterna gillar inte den svenska välfärdsmodellen, Stort förtroende för vår gemensamt finansierade välfärd

Inga kommentarer: