Marika Lindgren Åsbrink ställer frågan om hushållsnära tjänster är en storstadsfråga på sin blogg:
-
1,9 procent av den vuxna befolkningen i Stockholms län beviljades skattereduktion för hushållsarbete 2008. I Skåne län var andelen 1,3 procent och i Västra Götaland 1,1 procent. Det är alltså bara Stockholms län som hamnar över genomsnittet för Sverige. Så ja, kanske man kan säga att skattereduktionerna är en Stockholmsfråga, men inte en storstadsfråga. Och även i Stockholms län handlar det alltså om mindre än 2 procent. Varav de flesta bor i kommunerna Danderyd, Lidingö och Täby. Jag vet inte. They’re just not that into us, är iallafall min känsla om väljarna i just dessa kommuner. Jag tror det vore sundare att lägga ner den olyckliga kärleken till välbeställda danderydsbor och börja uppvakta någon annan. Vi kanske till och med skulle vinna på att spela lite hard to get?
-
Jag anser att det är hög tid att uppvakta någon annan. Hälften av Sveriges befolkning lever i de tre storstadsområdena. Därmed är Stockholm, Göteborg och Malmö strategiskt viktiga i valet 2010.
-
I rapporten (S)torstäder läser jag att storstadsområdena aldrig har varit arbetarrörelsens starkaste fästen i Sverige, som fallet är exempelvis i Danmark, Tyskland, Storbritannien och Österrike. Socialdemokraternas väljarstöd i storstäderna har försvagats, men att uppvakta välbeställda danderydsbor med subventioner för hushållsnära tjänster? Det är ju som förgjort. Vem eller vilka ska vi då uppvakta i storstäderna? Vilka är det som flyttar från små och medelstora samhällen till storstäderna?
-
Ungefär 5-10 procent av befolkningen är, enligt uppskattningar från andra länder, hbt-personer. Rapporten Vart tog 2000 småländska bögar och flator vägen? - En analys av hur HBT-personer flyttar och hur det påverkar tillväxt och utveckling, som Centerpartiet tagit fram, visar bland annat att många hbt-personer flyttar från små och medelstora samhällen till storstäderna. Det finns ingen statistik (mig veterligen) på hur många hbt-personer som är bosatta i Stockholm, Göteborg och Malmö, men jag misstänker starkt att de är fler än de 1,9 procent som nyttjar subventionerna för hushållsnära tjänster. Från mitt perspektiv är det självklart vilka vi ska uppvakta i Stockholm, Göteborg och Malmö - hbt-personerna förstås.
-
Nu tror jag att Socialdemokraterna i storstäderna vet att de ska flirta med hbt-personerna. I Göteborg har ett av kommunalråden fått hbt-frågorna som ansvarsområde. Om de Rödgröna vinner valet i Stockholm har Carin Jämtin, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm, lovat att införa ett hbt-borgarråd. Vi har ytterligare ett rödgrönt löfte. Egalias verksamhet kommer att permenteras. Det finns dock fler hbt-frågor som Socialdemokraterna (och i förlängningen de Rödgröna) kan satsa på. Det är med andra ord dags att intensifiera uppvaktningen av hbt-personer.
-
Rebellas framtidsrapport
RFSL - Flykten till storstäderna granskad
RFSL - Kommunundersökningen 2006
Men frågorna lever varje dag
3 dagar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar