Skräcködlor invaderar Sidan 4 i Expressen

Dinosaurier. 2010 ska ingen kvinna behöva välja mellan att bli mamma och att bli minister, säger blivande EU-minister Birgitta Ohlsson. Ohlsson är en liberal feminist som bland annat brinner för jämställdhet, hbt-frågor och romers situation. Ohlsson är rätt kvinna, men på fel post. Efter valet 2006 var jag övertygad om att hon skulle bli jämställdhetsminister (och en bra sådan, trots att hon spelar för fel lag). Istället fick vi se Nyamko Sabuni på den posten (och jämställdheten försvann därmed från den Moderatstyrda regeringens agenda).
-
Ohlsson har meddelat att hon tänker vara föräldraledig i en månad och det har givetvis rört upp känslor bland urtidsödlorna i samhället. Att Ohlssons make är en modern, jämställd man, som kommer att ta sitt ansvar som blivande pappa, är av underordnad betydelse för dessa. Idag får en av dessa dinosaurier utrymme på sidan fyra i Expressen . Hon heter Eva Sternberg och är enligt faktarutan ledarskapskonsult, språkvetare, engagerad i föreningen Barnens rätt till föräldrarnas tid och en av grundarna till stiftelsen Kvinnor Kan. Stenberg tycker att Ohlsson borde stanna hemma. Att Ohlsson har tackat ja till jobbet, anser Stenberg är inget annat än tragiskt. Vidare är Alva Myrdal roten till allt ont i Sverige, anser Stenberg som menar att FP går in i en tid som liknar Socialdemokraternas under Alva Myrdal. Det kommer dessutom att bli en väg mot borgerlighetens undergång.
-
Jag vågar mig på en gissning: Stenberg röstar på Kristdemokraterna, hyllar vårdnadsbidraget, avskyr kommunala förskolor och anser att kvinnor, i högre utsträckning än män, skall stanna hemma med barnen. För barnens bästa.
-
Unga, urbana och högutbildade kvinnor, som läser Stenbergs artikel, kommer att skaka på huvudet och sucka. För dem är de åsikter, som Stenberg uttrycker, främmande och förlegade. Dinosaurierna var de största djuren på jorden, men dinosaurierna försvann, eftersom de inte anpassade sig till sin omgivning när den förändrades. Det är därför Kristdemokraterna dras med dåliga opinionssiffror. De har inte anpassat sig till omgivningen. Att kvinnor, i högre utsträckning, röstar på något av de rödgröna partierna beror däremot på det motsatta.
-
-
[Under strecket]
Jag håller med Anna Dahlberg när hon skriver på Expressen/Opinionsbloggen:
-
SVT toppar sin nyhetssajt med rubriken: "Nya ministern: Jag har en modern man"Under rubriken lyder texten: "Trots att Birgitta Ohlsson (FP) väntar barn tar hon över som EU-minister."Om det vore Amelias eller Hänt extras sajt finns inte mycket att säga om nyhetsvärderingen. Men SVT?

1 kommentar:

Anonym sa...

Enligt John Johanssons blogg är det inte bara så att Stenberg röstar på kd. Hon är deras förstanamn i Örebro.