Hbt-utbildning för Migrationsverket

SR/Ekot: Migrationsverket ska lära sig HBT-frågor
Nu ska kunskapen kring HBT-personer bland personer som arbetar med asylfrågor på Migrationsverket bli bättre. I morgon startar en omfattande utbildning.

-
I Sverige anser Migrationsverket att det är fullt möjligt att avvisa asylsökande hbt-personer tillbaka tillbaka till länder där förföljelse råder (RFSL). Migrationsverket startade i juli förra året ett hbt-projekt på Facebook - Migrationsverket Beyond Borders, men en månad senare kom besked om att Migrationsverket fattat beslut om att inte avbryta verkställningen av ytterligare utvisningar av hbt-personer till Irak. Det klingar illa med ett hbt-projekt på Facebook och med den rapport som Human Rights Watch publicerades den 17 augusti (för mer information om rapporten, läs inlägget Förintelsen av homosexuella i Irak).
-
Om hbt-utbildningen, som startar imorgon, innebär att Migrationsverket slutar utvisa hbt-personer till länder som kriminaliserar samkönade sexuella relationer (eller där det sker en systematiskt förföljelse av hbt-personer), är det inte en dag för tidigt. Jag vill dock inte se Migrationsverket sjösätta ytterligare ett hbt-projekt, utan att någon egentligen förändring av hanteringen av asylsökande hbt-personer sker.
-

2 kommentarer:

Sossetanten sa...

När kommer en HBT-konvention från FN? Finns det någon/några där som arbetar med frågorna?

Alexandra Einerstam sa...

Vet ej. Jag vet dock att ILGA jobbar aktivt gentemot EU