Generositet & girighet

INSAMLINGSMARKNADEN. Givmildheten sätter rekord för varje år. Petter gör just nu reklam på teve och uppmanar tittare att SMS:a in sitt bidrag. Ungdomar är en ny stor givargrupp. Även människor som har knappa, ekonomiska resurser skänker bidrag till välgörenhetsorganisationer. Det är glädjande att svenska folkets vilja att skänka till välgörenhet har ökat för varje år.
-
De som står och skramlar med insamlingsbössorna, gör det ideellt. De personer som står med pärmar på gatan och vill att du ska bli medlem, gör det ideellt. De som skänker pengar, gör det för att de vill hjälpa. Det är också därför Aftonbladets granskning av välgörenhetsorganisationer väcker anstöt.
-
Fantasilöner, bonusar, fallskärmar och gigantiska styrelsearvoden hör inte hemma i dessa välgörenhetsorganisationer, men det är inte första gången ljuset riktas mot dessa chefers löner och bonusar. Debatten har rasat tidigare och ändock fortsätter dessa organisationer att agera som vilket företag som helst. Problemet är att de inte är vilka företag som helst.
-
Jag skulle tjäna mer om jag inte jobbade där, säger Bengt Westerberg, styrelseordföranden för Röda Korset. 822 ooo kronor får Westerberg ut årligen för sitt uppdrag. Sluta då jobba på Röda Korset Bengt Westerberg! Låt girigheten ta över helt och byt jobb. Jag är övertygad om att det finns erfarna, kompetenta och meriterade människor som brinner för att hjälpa andra. Människor som skulle ta över Westerbergs uppdrag för en bråkdel av hans styrelsearvode.
-
Förutom sitt arbete i Hoppets stjärna (en insamlings- och biståndsorganisation som arbetar utifrån en kristen värdegrund), extraknäckte David Roos. Han sålde kurser i etik och moral. Efter att ha fått sparken från Hoppets stjärna, kan han nu kvittera ut en fallskärm - 18 månadslöner – över 1,1 miljoner kronor.
-
Det finns ett otal aktörer på den svenska insamlingsmarknaden. Både seriösa och oseriösa. De två, som nämnts vid namn ovan, anses vara seriösa. De innehar kontrollgirokonton, det vill säga 90-konton. 90-kontosgarantin, garantin för att den organisation man ger till är seriös och använder pengarna på rätt sätt, har också pytsat ut pengar till andra organisationer som använder för mycket av de insamlade pengarna till administration. Där fallerade den garantin.
-
Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur de oseriösa insamlings- och biståndsorganisationerna agerar på denna "lukrativa marknaden".
-
Gammelmedia: DN1, SvD, Dagen

Inga kommentarer: