Slut på kattmat? Dags för valfläsk

En enda stilla flirt. Det var inte länge sedan vi såg rubriker så som Åtta av tio förlorar på pensionen. Igår sade statsminister Fredrik Reinfeldt: Pensionärerna går först, före sänkta inkomstskatter för löntagarna (SvD).
-
Utspelet var väntat. Många av de 1,6 miljoner röstberättigade pensionärer har varit starkt krititiska till att den Moderatstyrda regeringen har sänkt deras pensioner (för första gången i mannaminne bör tilläggas). De äldre har straffbeskattas av regeringen för att de inte orkar arbeta längre. Arbetslinjen. Deltar du inte, skall du straffas.
-
Att Reinfeldt nu flirtar med den äldsta väljargruppen är inte konstigt. De är inte bara många. De är dessutom rejält missnöjda. Varför måste det finnas ekonomiskt utrymme till att ge pensionärerna en skattesänkning när det går bra att låna till alla andra? Förra valet var valdeltagandet i genomsnitt 82 procent. Men bland 65–70-åringarna röstade 90 procent. Det är det högsta valdeltagandet i någon åldersgrupp. I nästa femårsintervall röstade nästan 87 procent. Ute i kylan har den Moderatstyrda regeringen lämnat 1,6 miljoner röstberättigade pensionärer.
-
Det drar dock ihop sig till val. Varför försaka en enda liten stilla flirt, tänker nog statsminister Reinfeldt och fortsätter att sjunga: Stunden kommer kanske aldrig tillbaka. Varför försaka en enda liten hemlig kyss. Kyssen kommer kanske aldrig tillbaka. Tag vad som bjuds när du får någonting. Erfarenheten den kostar dig ingenting.
-
Nu måste Reinfeldt övertyga 1,6 miljoner pensionärer att de kommer att få det bättre om de ger den nuvarande regeringen fortsatt förtroende. Trovärdigheten haltar dock betänkligt. Men jag kan inte låta bli att få samma känsla som när jag ser en skräckfilm. Jag vill bara skrika till pensionärerna - öppna inte dörren! Släpp inte in honom! Han luras!
-
Röda Berget har bloggat på samma tema.

4 kommentarer:

Micke sa...

Som vanligt fel;
Pensionsöverenskommelsen var väl sossarna med på och därmed med på sänkningen.
skattesatsen på pensioner är väl också ni medansvariga för, förutom de blygsamma sänkningarna som nuvarande regeringen har gjort. det är vi arbetare som har fått sänkt skatt, i min frus fall 1353 kr/månad (lokalvårdare) i mitt fall 1700 kr/månad (arbetsledare)
Jag har för mig att det var Mona som började med valfläsket till pensionärerna
MVH Micke

Anonym sa...

Mina föräldrar som är pensionärer har fått lägra skatt. Det fick de aldrig under sossarna. De kommer rösta borgeligt för första gången detta val. De tycker nämligen även att det är kul att dras barn har fått mer i plånboken också.

Sossetanten sa...

Är moderater politiker eller affärsmän?
"Litet svinn blir det alltid" sade Reinfeldt i andra ordalag om den "reformerade" sjukförsäkringen.

Anonym sa...

Med sossarna var det alltid svinn. Bättre lite än massor. Tänk att ni har så kort minne.