Ssssch... Säg ingenting!

Moderaterna är nog inte glada idag då Expressen presenterar ett synnerligen avslöjande dokument. Jag håller med Anna Vikström när hon i sitt inlägg Alliansen vill sänka lönerna - vill vi ha "working poor" i Sverige? skriver:
-
Moderaterna är inte öppna med sin politik. Det är kännetecknande för deras kommunikation att de mörkar sina avsikter. Man kan inte lita på dem. Vill vi ha sänkta löner i Sverige, "minimilöner" som inte går att leva på utan kräver 2-3 jobb?
-
Jag vill i anslutning till inlägget rekommendera Barbara Ehrenreichs bok Barskrapad. Den Moderatstyrda regeringen vill nämligen ha ett liknande samhälle, utan las, med minimilöner, där människor måste ha två-tre jobb - ett Herrskap & Tjänstefolk-samhälle.

10 kommentarer:

Edvin Ala(m) sa...

Du glömde biten där vi vill slänga ut människor på gator och torg samt äta upp deras barn. När det gäller LAS, tycker jag att du bör faktiskt läsa igenom materialet. Du kommer nog att bli förvånad. När det gäller lönebildningen i Sverige är det snarare ditt parti som vill diverse Eurokrate ökade befogenheter att sätta minimumlöner.

Anonym sa...

Sant, det borde han också tagit upp. Den skandalösa utvecklingen hos fkassan. Bra förslag!

Alexandra Einerstam sa...

Är Moderaterna för las? Nja... snarare vill de fortsätta ha regeringsmakten - därför är de tvungna att svälja ganska mycket, däribland las och kollektivavtal. Människor slänger ni redan ut på gatan. Jag jobbar ibland på det som i folkmun kallas för Socialen. Edvin Alam borde prao:a några veckor på en enhet för försörjningsstöd.

Anonym sa...

Det här visar hur bloggar kan vara negativa för samhällsdebatten.
Källkritik vad är det för något?

Att vinkla nyhetsflödet så att det bara passar sin egen agenda är något de flesta politik-bloggar har blivit experter på.

Alexandra Einerstam sa...

Källkritik. Ja, det är inte Moderaternas starka sida (Littorin som t.ex. ljuger om sin examen och skyller på LO vad beträffar bärplockarnas situation), men om jag, i detta inlägg, har brusit i min källkritik ber jag om ursäkt. Om politiska bloggar är negativa för samhällsdebatten? Nej, i och med att 80 procent av media styrs av borgarna, så anser jag inte det. Behöver du läsa min blogg - svaret är nej. Naturligtvis bär jag Socialdemokratiska glasögon, när jag skriver. Om läsare hellre vill läsa en borgarblogg - Per Gudmundson, Sanna Rayman, Edvin Ala(m), Dick Erixon är förslag på sådana.

Anonym sa...

Struntprat att folk inte ska kunna leva på sin egen lön. Reservationslönen är före skatt, vilket innebär att även om den skulle bli något lägre så är fortfarande den disponibla inkomsten efter skatt högre än tidigare.

Utvecklingen ser uppifrån för staten ut på ett sätt, men i plånboken för den enskilde (efter skatt) ser det helt annorlunda (bättre) ut.

Men ni kan ju alltid föreslå att vi höjer skatterna i syfte att höja lönerna - så får vi se hur gärna folk vill avstå sina jobbskatteavdrag.

Det här är en ickenyhet men jag förstår att desperata sossar tar varje tillfälle i akt, framförallt efter ert senaste haveri om förmögenhetsskatten där en fullkomligt vansinnig linje läggs fram. UTAN att ens prata med de andra två partierna innan.

Anonym sa...

Fråga1: Vet du vad reservationslön är för något?

Fråga2: Om inte, har du ens försökt att kolla upp det?

Reservationslön defineras enkelt som den lägsta lön som en arbetslös kan tänkas sig arbeta för (ett teoretiskt resonmang). Med detta i åtanke förstår man ganska enkelt hur denna påverkas av en lägre skatt dvs den blir lägre. Detta eftersom givet en viss lön så har man mer kvar efter skatt om skatten sänka. Reservationslönen sänks även av en sänkt A-kassa.

Om man ska påstå saker så ska man iallafall vara insatt i ämnet vilket inte du eller Expressens reportrar verkar vara i detta fall.

Om du vill kritisera regeringen för att sänka reservationslönen borde du ha resonerat utifrån A-kasseersättningen istället.

Anonym sa...

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1701097/hemliga-planen-sank-lonerna

http://skyddsrummet2.blogspot.com/

Allt om Alliansen sa...

Jag rekommenderar alla sossar att läsa mitt blogginlägg:

"Thomas Östros grundlurad av Powerpoint!"

http://foretagsammoderat.blogspot.com/2009/09/thomas-ostros-grundlurad-av-powerpoint.html

Niklas Starow sa...

Sänka löner, nej.
Däremot tvinga ner lönenivåerna.


I princip handlar det om att sänka skatter, försämra villkoren för arbetslösa och sjuka, sen tvinga dem att ta usla jobb till lägre löner.

Ett nollsummespel där de med lägst lön i teorin får mer i plånboken, men som i praktiken går +-0 eftersom deras löneutveckling stannar av samtidigt som kostnaderna fortsätter stiga som de alltid gjort.

Var kommer det att sluta?
Med att Nollsummespelet till slut blir en grogrund för nyfattigdom.
Det är ju inte som att hyrorna kommer att sänkas, försäkringarna blir billigare eller tandläkarna slutar ta betalt.