Är det bara jag som anser att Lisbeth Salander borde spelas av någon annan än Noomi Rapace?

Det har skrivits spaltvis med text om hur fantastisk Noomi Rapace är i rollen som Lisbeth Salander. Jag har dragit mig för att se den första delen i filmatiseringen av Stieg Larssons Milleiniumtrilogi, just därför att jag har en bild framför mig hur Lisbeth Salander ser ut.
-
Förra veckan hyrde jag och Åsa filmen Män som hatar kvinnor. Min fru satt som fastnaglad vid teven. Hon gillade filmen starkt, medan jag blev mer och mer besviken på de skådespelare som gestaltade karaktärerna som jag hade läst om och skapat mig en bild av (Lena Endre var den enda som fick godkänt av mig).
-
Jag är en cineast av stora mått. Film är ett fantastiskt medium. När böcker filmatiseras finns det alltid människor som blir besvikna (ibland kan till och med filmatiseringen bli bättre än själva boken).
-
Bokens styrka är nämligen att läsaren själv är regissör. När jag, under läsandets gång, föreställde mig de fiktiva karaktärerna i böckerna, såg jag Erika framför mig. Erika är en tjej i min bekantskapskrets som är Lisbeth Salander. Nu är Erika, i motsats till Noomi Rapace, brevbärare och inte skådespelerska.
-
Jag ska i varje fall ge Rapace en chans till - om 17 dagar går jag till närmaste biograf och ser Flickan som lekte med elden. Alla har rätt till en andra chans och i det här fallet tror jag till och med att Rapace får en tredje chans, då Milleniumserien är en trilogi.

3 kommentarer:

Karin Berg sa...

vi ska ha maskerad på jobbet i veckan (fest) då ska jag vara Lisbeth Salander =)mest för att jag inte vill ha på mig galaklänning. Temat är moviestar eller roller i filmer. Då passar Lisbeth mig perfekt..

Alexandra Einerstam sa...

Ta kort och lägg ut på FB. Jag vill verkligen se dig som Salander!

Unknown sa...

Håller med. Salander borde spelas av någon som inte ser alltför "bra" ut. I min tanke var hon iofs lätt hålögd och anorektisk - men författaren tänkte sig henne tydligen ganska kort och lite satt...
Jaja.