47 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring

Allmän sjukförsäkring var ett av president Barack Obamas främsta vallöften. Motståndet mot hälsovårdsreformen är för mig, som bor i Sverige, svårt att förstå, men Aftonbladet gör ett försök att förklara de starka protesterna. Det ord som dyker upp i mitt huvud är "solidaritet". Varför vill inte amerikanerna ha allmän sjukförsäkring, eller åtminstone vara solidariska med de som står utanför systemet?
-
Ingen annan framstående demokratisk stat låter många miljoner av sina medborgare bli sjuka utan att få hjälp, sade Obama i sitt tal i natt i ett försök att ena den amerikanska kongressen kring en sjukvårdsreform. Michael Moore, är betydligt hårdare i sin kritik. Det har han visat medelst filmen Sicko och när Rapport intervjuade honom, tog Moore upp Sverige som ett exempel.
-
Sverige är (än så länge) ett bra exempel, men den vårdslakt som nu äger rum och gräddfil och vårdgallerior på våra sjukhus, ser jag som tecken på att Sverige håller på att förvandlas till det sämre. Den svenska modellen, som vi är så stolta över, vill Högern krossa. Moderaterna kan kalla sig det nya arbetarpartiet och använda sig av Sosseretorik - men faktum kvarstår - det är skillnad på ett blått och ett rött Sverige.
-

Inga kommentarer: