När heteronormen gör sig påmind i arbetslivet och när diskriminering sker på grund av sexuell läggning

Arbetsgivaren tar för givet att du är heterosexuell. Därför behöver du aldrig uppge om du är heterosexuell. Om du inte är heterosexuell anser vissa arbetsgivare att den informationen är av vikt om du ska få arbetet. Det är konstigt att vissa arbetsgivare anser att det är viktigt att man uppger sin icke-heterosexuella läggning. Som om min sexuella läggning skulle göra mig mindre lämpad, mindre duktig och mindre meriterad för jobbet. Att vara homo- eller bisexuell borde inte ha någon betydelse för en arbetsgivare.
-
Johanna Korhonen hann inte börja sitt nya jobb som chefredaktör för finska dagstidningen Lapin Kansa. Hon fick sparken eftersom koncernen Alma Media (som äger tidningen) fick reda på hennes sexuella läggning. Korhonen blev uppkallad till VD:n Kai Telanne som skällde ut henne och sade att koncernen aldrig hade valt henne till chefredaktör om de känt till att hon var gift med en kvinna.
-
Korhonen medgav att hon i anställningsskedet blev tillfrågad "om maken kan tänka sig att flytta till Rovaniemi" (utgivningsorten) och att hon inte då korrigerade VD:ns uppfattning om könet på hennes partner. Är detta ett giltigt skäl för en ”förtroendekris”?! Nej, gubbarna på Alma Media sparkade henne för att de är homofober, varför skulle de annars erbjuda henne 100 000 euro för att hålla tyst om saken?
-
Vi hbt-personer väljer ibland att inte korrigera människor som tar för givet att vi är heterosexuella. Ibland är det jobbigt att gång på gång på gång komma ut i garderoben och då låter man det lika gärna passera. Victoria Svensson korrigerade inte heller sportjournalisten som skrev att hon "längtade efter man och barn". Jag har varit i otaliga situationer, där jag inte heller har rättat en given uppfattning om mig och min sexuella läggning (och min status). Korhonen kanske också ansåg att det inte spelade någon roll för anställningen och lät frågan passera.
-
Journalisterna vid dagstidningen är bestörta över att blivande chefredaktören Johanna Korhonen sparkades (innan hon hunnit börja). Seija Lappalainen, huvudförtroendeman, säger att Johanna Korhonens sexuella läggning (inklusive att hon hade registerat partnerskap med sin älskade) var känt och inget problem för redaktionen. Redaktionen anser att familjerelationer är en privatsak som inte ska tas upp i anställningsintervjun.
-
Homofobins fula ansikte har åter visat sig. Denna gång i Finland.
-
-

1 kommentar:

Anonym sa...

Finskan har ett ord för partner, fru, make osv. Så hon behövde inte ens korrigera någon, båda använde en korrekt term.