Rubriksättare

Jag har skrivit det många gånger, men är det något jag vill jobba som är det just rubriksättare. Finns det yrket kvar, eller rubriksätter journalisterna numer sina inlägg själva? Varför jag tar upp detta drömyrke är just för rubriken på Henrik Brors artikel i DN idag.
-
Om jag är Sosse och av någon anledning börjar sympatiserar med Moderaterna - är jag då rödgrön? Nej, jag har då blivit blå.
-
Sedan kommer vi till själva undersökningen. Frågan som Synovate ställer är om regeringen Reinfeldts politik ”gynnar eller missgynnar dig personligen”. Därefter drar Brors stora växlar att fler rödgröna tar "Reinfeldts parti". Det är just det där lilla ordet "personligen" i frågan som gör att jag förkastar denna undersökning. För de som får några hundralappar mer i plånboken, svarar onekligen ja på den frågan, men... jag tror att många gärna vill lägga till ett "men", efter att ha svarat ja. För visst är det så, att jag har fått några hundralappar mer i plånboken, men min kompis X är sjukskriven och mina två kompis Y och Z är arbetslösa, varav Y får gå till Socialen varje månad och Z får ut a-kassa. Det innebär inte att man sympatiserar med den Moderatstyrda regeringens politik, än mindre tar parti för Reinfeldt.
-
Henrik Brors gör bara sitt jobb. Jag vet det. Därför vill jag rekommendera Calle Fridéns inlägg Tidningar är inte opartiska. Det har de aldrig varit. Fridén skriver bland annat:
-
Alldeles väldigt länge var en tidning en åsiktsmaskin. Man startade en tidning för man hade något att säga. Det är först på senare år som dagstidningarna kommit att bli förströelse eller reklampelare. Det kan vara bra att påpeka det eftersom det nu utbryter ett slags raseri över att Svenskan och DN helt plötsligt - är det verkligen nån som är förvånad? - sprider vad som mest kan liknas vid regerinsgpropaganda på nyhetsplats. Vore det här kommersiellt på riktigt skulle det vara text-reklam. Nu är det politik istället.
Ägarna till SvD och DN använder sina blad för att stödja en politik de i varje fall står för. Vad är konstigt med det? Det är ju det deras ägande handlar om - makt och inflytande.
Rationella människor ser naturligtvis mellan Henrik Brors framkommenderade rader. Men så har det alltid varit. Fortfarande finns det människor som ser Aftonbladet som en socialdemokratisk tidning. Och det kanske den också är, men skillnaden mot SvD och DN är ju att i ett Aftonblad har politiken abdikerat, och finns bara på ledarsidan. I borgerliga tidningar finns den överallt, tro mig.

Inga kommentarer: