Survival of the fittest

Året är 2003. Jag har kommit hem från Tyskland, efter att ha jobbat några månader på en arkeologisk utgrävning. När jag arbetade som arkeolog i Meitingen hade jag endast en sjukdag - solsting. Jag har aldrig mått så bra som då. Min kropp är vältränad efter det fysiska arbetet och nu är det alltså dags - jag ska återgå till mitt arbete som stillasittande vakt. Det går bra i några dagar, sedan vaknar jag en morgon, med värk i min högeraxel. Jag har en ganska hög smärttröskel, men den morgonen vet jag att något är allvarligt fel. Jag får panik. Jag börjar kallsvettas. Det är början på ett års sjukskrivning. Sex månaders sjukskrivning på heltid och sex månaders sjukskrivning på halvtid. Det är ett år jag inte önskar någon.
-
När jag läser Alexandra Johanssons debattartikel Vill du ha mitt sjukskrivna liv? är det just min sjukskrivning jag tänker på. Den inträffade när vi hade en Socialdemokratisk regering. Redan då var det ett helvete med läkare, sjukgymnaster, Försäkringskassan, jobbet, chefer, ekonomin, et cetera. Det värsta helvetet var ändock den ständiga smärtan, allting annat var underordnat smärtan.
-
Om jag upplevde mitt år som sjukskriven som ett helvete - hur upplever då de, som är sjukskrivna idag, situationen? Vad kan vara värre än helvetet? Att använda ordet "glad" eller "tacksam" är fel, men vilket ord ska jag använda för att det som hände mig, hände 2003 och inte 2009 (ta i trä)?
-
Nej, det är inte Försäkringskassans fel att det ser ut som det gör idag. Tjänstemännen följer bara de direktiv de fått av den Moderatstyrda regeringen. Survival of the fittest! Det är det som gäller i borgarnas Sverige. Du ska vara frisk och du ska ha ett heltidsarbete, annars är det piskan som gäller. Veronica Palm skriver på sin blogg:
-
Det är inte värdigt ett välfärdsland att ha en sjukförsäkring som kastar ut sjuka människor. Den som kan ska arbeta, men den som är sjuk ska ha rätt till sin försäkring även om man är sjuk en längre tid. För ingen blir friskare av att hon får sin försörjning undanryckt. Även Alexandra har räkningar att betala i slutet av månden och barn som behöver overaller till vintern.
-
Nej, det är inte värdigt Sverige att ha en sjukförsäkring som kastar ut sjuka människor. Det är dags för en rödgrön regering!

Fritt ur hjärtat, Martin Moberg och Karin Bergh har bloggat på samma tema.

11 kommentarer:

VHC-bloggen sa...

Så är det, och man kan ju få mardrömmar för mindre. Var är empatin på väg? Det är kallt i Sverige nu...

Red sa...

Jag tycker på allvar att vi även ska skylla allt skitväder på regeringen och de soliga dagarna tillskriver vi oppostitionen!

Illwill sa...

Vilka var det som slängde ut alla psyksjuka? Vilka är ansvariga för att dessa människor skadar andra, sig själva, lever hemlösa och dör på våra gator? De rödgröna som är så härligt gulliga.

Vilka är det som släppt in hundratusentals kriminella i vårt land? Vilka är främst ansvariga för de tusentals svenska flickor som blir våldtagna av dem varje år? Vilka är främst ansvariga för alla rån och misshandelsfall som dessa berikare begår? De rödgröna som är så härligt gulliga.

Tycker ni Sverige är kallt med "borgarna" (som är lika vänster som resten)? Då har jag det hellre kallt, värmen skapar ännu fler problem.

Men roligt att ni pratar om empati...varför är det alltid så att rödingarna har empati med förövarna, men aldrig med offren?

Att svaga människor behöver år på sig att ta sig ur en depression är inte statens fel och jag skiter blankt i svaga människor. Jag gick in i väggen jag med, jobbade stenhårt och det blev för mycket. Kallsvettningar, panikångest etc. Tog mig lite över 2 veckor att bli av med det, andra gången det var på väg så körde jag på som vanligt då jag visste hur jag skulle handskas med det.

Men nej, jag är inte filantrop eller ödmjuk...jag bryr mig ytterst lite om människor jag inte känner...och hade alla varit som jag så hade världen varit ett bättre ställe. Varför är det alltid andra som ska ta hand om "dig", ta hand om er själva för fan.

Anonym sa...

Jag är ledsen men jag tycker fan det är dags att göra nåt nu åt alla "sjuka" som går och tar skattepengar från oss som faktiskt kämpar i livet.

Att ligga hemma med ångest tycker jag inte rättfärdigar att man ska få pengar från ingenstans. Så trött på allt daltande med "sjuka". Det finns folk som är sjuka på riktigt, Alexandra i artikeln, är inte en utav dem. Hon har förihelvete skaffat en till unge under tiden som hon varit "sjuk". Hur i helvete går det ihop? "Jag kan inte sitta på arslet i och vända papper 8 timmar per dag, men jag kan ploppa ut ett nytt liv som jag kan förstöra. Sen har jag tid och ork att ringa aftonbladet och dra på nån historia" Njaaa, vet inte riktigt om detta känns om en bra människa att lyfta fram.

Sluta upp att utnyttja systemen era svin! Jag är varken överklass eller rik (har 200 kr på kontot) men jag börjar bli trött på riktigt på detta.

"Sjävlklart ska alla som vill bli sjukskriva, inga frågor!! Höj skatterna - men inte för oss, bara för de rika."

Ni kanske är sjuka på riktigt.

VHC-bloggen sa...

Illwill - Du verkar vara iskall och inte må särskilt bra. Ärligt talat, du måste nog faktiskt ta tag i det där illvilliga, annars äter det upp dig inifrån. "Svaga människor..." med ångest och depression, du vet mycket lite du. Läs på istället.
Men jag förutsätter att du har ett stort kapital att ta av den dagen du går in i väggen igen och kraschar totalt. Hoppas du har ett varmt närande nätverk av vänner o familj också, det behövs nämligen när man är sjuk.

Anonym - Wow! Vilken ilska! Jag lovar, kunde Alexandra jobba så skulle hon. Och gick det, så skulle hon gladeligen byta med dig. Hellre arg än att ha värk.
Jag är inte heller vad som räknas till höginkomsttagarnas skara, dock tjänar jag nog bättre än du eftersom jag har betydligt mer än 200 kronor på mina konton. Jag har ingenting emot att betala mer skatt, för vem vet, en vacker dag behöver jag hjälp av systemet i form av vård...

Joakim sa...

Håller med nedanstående, varför skaffa två barn till när man vet att man är så sjuk? Och allvarligt, nedrustningen av vård, skola, omsorg, äldre, psyk... DET HAR SOSSARNA GJORT. Införandet av en gigantisk adminstrativ maskin med enda mål att sysselsätta människor och ekonomiskt dränera Sveriga ÄR SOSSARNA SKYLDIGA TILL. Låt så vara att socialistisk dum-semantik alltid försöker etablera ensamrätt på empati, men det finns inget empatiskt med socialism. Det är något som problematiserande övre medelklassavkomma kan kosta på sig.

Anonym sa...

Joachim - Far inte med osanning. Du vet ingenting om när hennes barn kom till världen. Du gissar. Och du gissar felaktigt.

Joakim sa...

eh. nej? sjukskriven 2006. 2009 är det nu, alltså 3 år.
Dra bort ett år (9 mån) så hamnar du på 2005. Titta på bilden. Hur gamla ser ungarna ut? precis....
Ponera att mellanbarnet är 3 år, vilket verkar rimligt efter att bedöma bilden, så blev hon gravid med det näst sista barnet efter att hon sjukskrev sig. och följdaktligen även det sista.
Jag far knappast med osanning?

Anonym sa...

Hon alexandra kanske skulle sluta hitta på sjukdomar och sluta stjäla mina pengar. En småfet välklädd kvinna i en röd villa med påhittade lyxproblem. En riktig samhällsparasit, precis som alla andra vänster-tomtar som skyr allt vad hederligt arbete och ärlighet heter. Mår illa av alla hypokondriker och myglare. Hon och resten av alla kommunister ska deporteras till nordkorea. Man mår fanemej illa.

Anonym sa...

Jag pluggar heltid en skitsvår utbildning och jobbar helger och då andra har semester och utöver det springer jag 4 mil i veckan och gymmar 1gng per vecka. Jag har inte haft 7-dag ledigt i sträck sen -07, så ska man behöva läsa om nån jävla stoppkloss som denna. Jag kanske också ska ta och slumpa ihop 10 bosktäver avslutat med ett i och kräva hederliga människor på pengar. Fy fan.

Anonym sa...

Joachim - Tro mig, du har fel.

Och till er som hävdar att fibromyalgi är en påhittad lyxsjukdom - läs på för he-te innan ni yttrar er.
Fakta: Diagnosen är accepterad över hela världen, av WHO och av Socialstyrelsen med följande klassificeringsnummer:
International Classification of Diseases, ICD, nr M79.7.
Socialstyrelsens klassifikation


Tycker synd om er som har så låg självkänsla att ni faktiskt kränker andra människor med era kommentarer. Hoppas ni aldrig blir sjuka! Ta hand om er!